Reisverslag camperreis Yellowstone & Utah

Eindelijk konden we dit jaar dan toch de reis naar Amerika maken met de camper. Yellowstone NP staat al heel lang hoog bovenaan mijn bucketlist om te bezoeken en nu was het dan eindelijk zo ver. Een camperreis van 3 ½ week naar Yellowstone en Utah. Diverse nationale parken in Utah heb ik al gezien maar dan met de auto dus nu een keer met de camper en dan ook overnachten in de parken zelf. Dat maakt het net iets specialer!
Ook is het voor de eerste keer dat we in de zomervakantie naar Amerika gaan en nu na corona gaan ook veel Amerikanen in eigen land op vakantie. Hierdoor hebben we besloten om vooraf de route vast te leggen en de campings vooruit te boeken.


Donderdag 14 juli 
Donderdag 14 juli reden we halverwege de middag in 3 uurtjes naar ons hotel in Brussel, Novotel Brussel Airport. Hier parkeren we ook onze auto voor de komende 3 1/2 week. Lekker gegeten in het hotel en de volgende ochtend op tijd de wekker gezet, achteraf helemaal niet nodig aangezien de check-in balie pas 2 uur van tevoren opgaan. 

Vrijdag 15 juli 
Na het ontbijt pakten we om 07:00 de shuttlebus naar Zaventem airport. Binnen 5 minuten waren we op de airport om er daar achter te komen dat we pas 2 uur van tevoren konden inchecken. Maar evengoed blij dat we op tijd waren. We stonden nu vooraan in de rij en konden om half 10 direct inchecken. Snel door naar de security om de handbagage te laten controleren. Half uurtje later in de volgende rij voor de douane. Rij van 45 minuten. Keurig op tijd bij de gate maar of dat voor iedereen van toepassing is, is nog maar de vraag.

De vlucht naar Londen zou om 11:30 vertrekken maar dit werd uiteindelijk 12:00. Na een vlucht van een klein uurtje kwamen we aan op Londen Heatrow. Op naar connecting flights, gelukkig in dezelfde terminal en na opnieuw een security check waar we binnen een half uur doorheen waren. Meer dan voldoende overstaptijd hadden we, dus genoeg tijd gehad om te eten en te shoppen.

Na een vlucht van 10 uur kwamen we aan in Las Vegas. Nog 45 minuten wachten bij de paspoortcontrole en toen konden we onze koffers van de band halen. Eenmaal buiten hadden we zo een taxi naar ons hotel aan de Strip. Taxirit duurde iets van 15 minuten en kostte USD30 plus fooi.

We sliepen in het Linq hotel, mooi hotel aan de Strip. Ideale ligging aan de boulevard waar je leuke terrasjes vindt en aan het einde de Highroller. Nadat we alle spullen in de kamer hadden gedropt hebben we nog een klein rondje over de Strip gelopen. Wat een gekkenhuis! En warm… zelfs ’s avonds nog rond de 38 graden.

Zaterdag 16 juli
We werden zoals verwacht door het tijdsverschil op tijd wakker. Lekker ontbeten op het terras van Maxie’s op de boulevard vlakbij hotel. Daarna nog even over de strip gelopen langs enkele bekende hotels zoals  Flamingo, Harrah’s, Paris Las Vegas, het luxe Bellagio tot aan het Tropicana Hotel. Achter de hotels langs  (circa één blok verwijderd van de Strip) loopt de monorail met   haltes, deze gaat vanaf MGM Grand Station tot het Sahara hotel en stopt ook bij Las Vegas Convention Center (tegenover het Circus Circus Hotel) en precies bij de Highroller. Is het in de zomer te warm en je hebt geen zin meer om terug naar je hotel aan de andere kant van de strip te lopen dan is dit een goed alternatief!

We hadden geluk dat we de camper eerder, namelijk om 11:00 mochten ophalen i.p.v. in de middag. Met de taxi vanuit het hotel reden we naar Cruise America in Henderson circa 20 minuten, kosten ruim USD50. Aangezien we al vaker een camper hebben gehuurd, konden we na korte uitleg op pad. Eerst even de tank volgooien aangezien we hem bijna leeg mee kregen (betekend ook dat we hem bijna leeg mogen inleveren). Vervolgens bij de Walmart boodschappen ingeslagen en toen eindelijk op weg naar Zion NP, een rit van een kleine 3 uur. Vergeet niet dat het in Utah een uurtje later is!

Na aankomst op Watchman campground nog even heerlijk gezwommen in de Virgin River, klein ondiep riviertje aan de rand van de camping. Heerlijke verkoeling, het is maar liefst 38 graden… 
Watchman campground is ideaal gelegen aan het begin van Zion NP net achter het visitor center waar je WiFi hebt. In de zomer gaat vanaf het visitor center een shuttlebus door het park. Eigen vervoer is niet toegestaan dus je kan je camper lekker laten staan. 

Zondag 17 juli – Zion NP
We werden op tijd wakker en het was nog aangenaam buiten en zelf beetje regen maar dat was van korte duur. Tijd om Zion NP te verkennen. Het park is een waar Hikers Paradise, er zijn tal van wandelingen mogelijk voor de beginnende en de geoefende wandelaars. Loop door of langs smalle riviertjes, geniet van de enorme roodgekleurde rotswanden en spot een van de vele vogels. De Zion Scenic Drive is een schitterende kronkelende weg van wel 10km lang. In de periode van half maart tot eind oktober is deze weg alleen geopend voor shuttlebussen, buiten deze periode kun je wel met je eigen auto de Zion Scenic Drive rijden. De shuttlebussen vertrekken zeer regelmatig vanaf het Visitor Center richting Temple of Sinawaya. Zonder stops duurt de rit anderhalf uur, maar je kunt bij alle gewenste stops uitstappen en de volgende bus weer verder nemen. Liever niet met de bus, huur dan een fiets en geniet van de vrijwel verlaten weg (althans in het hoogseizoen). 

Om 9 uur namen we de shuttlebus, welke via de Zion Scenic Parkdrive naar het eindpunt Temple of Sinawava ging. Hier hebben we de Riversidewalk van 3,5km gelopen. Deze route gaat over in de Narrows. Een schitterende route welke deels door het water gaat. Belangrijk als je deze route wilt lopen, zorg voor goede schoenen (eventueel ter plaatse te huur) en ga i.v.m. de warmte op tijd op pad. Vervolgens met de shuttlebus naar Zion Lodge en de 2km lange wandeling naar de Lower Emerald Pools. Beide eenvoudige wandelingen. In de middag gingen we terug naar de camping om lekker te relaxen en verkoeling te zoeken in de Virgin River. Ton heeft nog de Watchman Trail gelopen van 4,5km met flink wat klimmetjes en het was aardig warm. 
✪ Tip: Angels Landing is één van de populairste wandelingen in Zion NP, maar ook loodzwaar. De weg is maar 4 km lang maar je moet een aardig stuk omhoog lopen langs en over smalle rotsen. Na circa 2 uur heb je de top van de 454 m hoge berg bereikt. Je wordt dan beloond met een adembenemend uitzicht over de Zion Canyon. Let op, vanaf 1 april 2022 is een vergunning voor Angels Landing vereist, welke te verkrijgen is via een loterij (www.recreation.gov/permits/4675310) 

Maandag 18 juli
Om half 9 vertrokken we richting Salt Lake City. Helaas een wat saaiere via de I15. Na een rit van ruim 5 uur kwamen we op KOA Salt Lake City Holiday. Lekker het zwembad in gedoken en gerelaxt. Het is hier ook gewoon weer 37-39 graden. Eventueel een leuke tussenstop zijn de Kolob Canyons, deze liggen in het noordwesten van Zion NP, een schitterend natuurgebied met roodbruine rotsformaties. 

Dinsdag 19 juli – Salt Lake City
Vandaag staat de hoofdstad van Utah, Salt Lake City op het programma. Het is niet een hele grote stad maar heeft een bijzondere ligging met in het westen droge woestijn vlaktes. In het noordwesten ligt het immens grote zoutmeer Great Salt Lake en aan de oostkant van de stad tref je de besneeuwde bergtoppen van de Wasatch Mountains waar in 2002 de Olympische Spelen plaatsvonden. Liefhebbers van wintersport kunnen hun hart ophalen in Park City, met 3 prachtige skigebieden; Canyons Resort, Deer Valley en Park City Resort. Salt Lake City is het centrum van de mormoonse kerk, daar is het hoofdkwartier Temple Square het levende bewijs van. In een gebied van maar liefst 40.000 vierkante meter vind je verschillende mormoonse gebouwen. Salt Lake Temple, ook wel de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste dagen genoemd is voor mormonen de heiligste plek ter wereld. Deze mormoonse kerk uit 1893 zelf is niet te bezoeken maar je kunt een rondleiding krijgen langs de tentoonstelling en een schaalmodel van de tempel bekijken. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Tabernacle. Deze “religieuze conferentiehal’ is een waar akoestisch kunstwerk en de thuisbasis van de wereld beroemde Mormon Tabernacle Choir. Het beroemde orgel heeft maar liefst 11.623 pijpen en is daarmee de grootste ter wereld! Op donderdags kun je een repetitie van het 300 man/vrouw grote koor en het orkest van 50 muzikanten beluisteren. Wil je meer weten over de geschiedenis van de mormoonse kerk, breng dan ook een bezoek aan de “kathedraal” Salt Lake City Assembly Hall, Church History Museum, Beehive House en Joseph Smith Building.

Vanmorgen pakten we de metro naar het centrum van Salt Lake. Op nog geen 5 minuten lopen van de camping ligt het station waar je eenvoudig via de automaat een kaartje kunt kopen. Dagkaart voor 4 personen USD 15. Na een ritje van circa 12 minuten stapten we uit bij Temple Square. Net op dat moment was er een kleine parade met enkele Long Horns dwars door het centrum. Op Temple Square bezoek gebracht aan Tabernacle en Assembly Hall. Helaas is de Salt Lake Temple al sinds 2019 in renovatie en staat nog steeds volledig in de steigers. Daarna klein stuk lopen via Lions House en Beehive House naar de State Capitool, prachtig gebouw. Na een korte stop bij Cathedral of Madeleine gingen we naar City Creek Center waar je kunt shoppen en eten. Salt Lake is een mooie rustige stad dat een dorpsgekken uitstraalt. In de loop van de middag gingen we weer terug naar de camping voor een duik in het zwembad.

Woensdag 20 juli
Er staat weer een lange rit op het programma richting Grand Teton NP dus we gingen vroeg op pad. Na ruim 2 uur rijden maakten we een stop bij Garden City, Bear Lake state park. Bear Lake wordt ook wel het Caribbean of the Rockies genoemd vanwege haar helderblauwe water. Bij Bear Lake Marina is een klein strandje, je kan hier zwemmen, kajakken of stand-up paddelen. Een ander bekend strand is Rendezvous Beach in het zuiden of Cisco Beach aan de oostkust, hier kan je zelfs duiken. Let wel op de muggen i.v.m. moeras gebied. Nog wat tijd over op 15 mijl van Garden City vindt je de Minnetonka-grot, de moeite waard om even te bezoeken.
✪ Tip: Als je in Garden City bent, dan is het een must om een  Bear Lake-frambozenshake te halen bij één van de kleine eettentjes. Begin augustus zijn de Bear Lake Raspberry Days.

Vervolgens reden we een mooie route via Scenic Byway Oregon Trail Bear Lake (North 89/ west 30) via Idaho naar het kleine plaatsje Soda Springs. Na ruim een uur rijden hier gestopt bij de Soda Springs Geyser, welk elk heel uur spuit. Een leuke tussenstop! Tot slot reden we verder via de Pioneer Historic byway een route door een groen landschap naar onze camping in Grand Teton NP. De totale route nam met de camper 6 uur in beslag. We verbleven op Gros Ventre campground aan het begin van Grand Teton NP. Na een héérlijke BBQ nog een kampvuur gemaakt met smores.

Donderdag 21 juli – Grand Teton NP
Vandaag stond het schitterende Grand Teton NP op het programma. Het adembenemende Grand Teton National Park is vernoemd naar de Grand Teton, die met 4.197 meter de hoogste berg van het park is. Je vindt er bijna 320 km aan wandelpaden. Het park heeft prachtige berglandschappen met kristalheldere bergmeren en een diverse rijkdom aan wilde dieren zoals prairiewolven, bizons, elanden en grizzlyberen. De Snake River kronkelt door de vallei van noord naar zuid, bijna 80 km lang door deze prachtige omgeving. De bergketen van de Grand Teton maken deel uit van de Rocky Mountains en gaat meteen de hoogte in vanaf Jackson Hole. Naast de Grand Teton zijn er nog acht andere pieken hoger dan 3.660 meter boven de zeespiegel. Zeven van deze pieken tussen Avalanche en Cascade canyons vormen de vaak gefotografeerde “Cathedral Group”.  Een mooie route door het park is de 42 mijl lange Scenic Drive Loop en gaat langs de meeste highlights van het park. Een goede plek om wildlife zoals elanden en herten te spotten is Blacktail Ponds Overlook. Bij Schwabachters Landing (niet geschikt voor campers) heb je kans om elanden te zien grazen langs de rivier waarin bevers dammen bouwen. Een mooi uitzichtpunt is Oxbow Bend Turnout waar je een prachtig uitzicht hebt over Snake River en Mount Moran en kans hebt om veel dieren te spotten!

Het park is prima met de camper te verkennen. Houd er wel rekening mee dat Jenny Lake één van de meest populaire stops is en daar weinig parkeerruimte is voor campers. Ga dus daar zo vroeg mogelijk heen. Wij waren al aan de late kant en hebben de camper langs de kant van de weg geparkeerd. Jenny Lake is een kristalheldere meer te midden van de besneeuwde bergtoppen. Je kunt kanoën over het meer naar de Jenny Lake Lookout voor een prachtig uitzicht. Maar er zijn ook diverse mooie trails zoals de Jenny Lake Trail, deze route gaat naar de Hidden Falls. Vervolgens gingen we picknicken bij Jackson Lake. Vlak bij dit meer begint de weg naar Signal Mountain, deze 8km lange weg leidt omhoog naar een fenomenaal uitzicht. Deze weg is niet geschikt voor campers.

We volgende de schitterende Scenic Drive. Nabij Elk Ranch Flats turnout zagen we vele bizons en een springbok. Snake River overlook biedt fraai uitzicht over de rivier en tot slot stopten we bij de Mormon Row. Bij Mormon Row zijn nog een aantal hele oude barns te zien.De oude blokhut Cunningham Cabin uit 1888 was vroeger de boerderij van John en Margaret Cunningham. De historische hut is allang verlaten maar geeft je een mooi beeld van hoe mensen hier vroeger leefden. Aan de Antelope Flats Road vind je 6 prachtige historische boerderijen; de Mormon Row. Aan het einde van de middag reden we naar Colter Bay campground waar we één nachtje verblijven. Deze camping ligt helemaal in het noorden van Grand Teton NP nabij Yellowstone aan een groot meer waar je kunt zwemmen.

Vrijdag 22 juli - Yellowstone
Tijd voor Yellowstone NP. Gelegen op een slapende vulkaan ligt Yellowstone National Park met zijn ruige wildernis, majestueuze bergtoppen en de iconische geisers en warmtebronnen. Eenmaal in je leven moet je hier geweest zijn! Yellowstone National Park bestaat sinds 1872 en is het oudste nationale park ter wereld. Yellowstone Lake is een van de grootste bergmeren in Noord-Amerika en bevindt zich in de Yellowstone Caldera, de grootste super vulkaan op het continent en wordt beschouwd als een actieve vulkaan. Er komen per jaar wel meer dan 3000 aardbevinkjes voor, maar deze zijn zo klein dat je er niets van merkt. Verharde wegen bieden gemakkelijke toegang tot de belangrijkste geothermische gebieden evenals enkele meren en watervallen. Old Faithful en het grootste deel van alle geisers in de wereld zijn hier goed bewaard gebleven. Het park is een bergachtig ruw gebied, de thuisbasis van grizzlyberen, wolven en kuddes bizons en elanden. Een van de meest adembenemende bezienswaardigheden in Yellowstone Park is de Grand Canyon of Yellowstone. Yellowstone biedt tal van activiteiten. Behalve de verbluffende uitzichten op de geografische formaties en natuurlijke fauna hebben bezoekers de mogelijkheid om te wandelen, vissen, raften, paardrijden, kamperen en kijken naar geiseruitbarstingen.

Door Yellowstone loopt de Grand Loop Road, een 229km lange weg bestaande uit de Lower en Upper Loop. Volg deze loop en je komt langs alle highlights. Het park bestaat uit verschillende regio’s. De eerste regio is Mammoth Country, gelegen in het noordwesten, dit thermale gebied heeft schitterende warmwaterbronnen en kalksteenformaties. Door de invloed van algen en bacteriën veranderen de bronnen van vorm en van kleur. Van oranjebruin naar blauw naar geel, een fabuleus schouwspel!

Vandaag staat een deel van de Lower Loop op het programma. De eerste stop was bij West Thumb Geyser Basin. het meest zuidelijke geiserbasin van Yellowstone. Hier vindt je onder andere Black Pool, vroeger was het water zwart maar door verandering in temperatuur is het water nu  helderblauw. 

Vervolgens reden we via een prachtige route naar de Old Faithful geiser, de spuit om de 70-100 minuten. De geiser spuugt in een paar minuten tijd een enorme hoeveelheid water en stoom omhoog. De uitbarsting is een fenomenaal gezicht! Eerst begint het water te borrelen en dan komen er grote dampwolken tevoorschijn. 

Daarna hebben we een wandeling van ca. 4km gemaakt naar Grand Prismatic Overlook. Misschien wel één van de bekendste plekjes van Yellowstone. Wat een prachtig uitzicht! Aan het einde van de middag nog even naar West Yellowstone, Montana gereden zodat de kids nog even op hun telefoon konden. We verbleven één nacht Madison campground in het park op nog geen 20 minuten vandaan.

Zaterdag 23 juli – Yellowstone NP
Vandaag staat de Upper Loop in Yellowstone op het programma, dit is het noordelijke deel van de Grand Loop. De eerste stop was bij Gibbon Falls, mooie waterval in een omgeving met eindeloze bossen. Vervolgens reden we naar Norris Geyser Basin, waar we naar de Steamboot geyser & Porcelain Basin wandelden. Norris Geyser Basin is het heetste en meest actieve geisergebied van Yellowstone NP en bestaat uit 2 delen. Back Basin ligt in een bosrijk gebied terwijl in Porcelain Basis vrijwel niets groeit. De bodem is hier zo heet en zuur dat planten en bomen het niet overleven. In Norris Geyser basin kun je over een boardwalk langs de spuitende geisers, en kleine hot springs lopen en alles van dichtbij bekijken. Steamboat Geyser is ‘s werelds hoogst spuitende geiser en kan tot wel 90m hoog spuiten. De laatste grote uitbarsting was in 1991. Kleine uitbarstingen, waarbij het water enkele meters de lucht in wordt gespoten, komen vrijwel elke dag wel voor.

De volgende stop was het unieke Mammoth Hot Springs, een zeer bijzondere terrasvormige kalksteenformatie. De warmwaterbronnen zijn van dichtbij te bewonderen. Mammoth Hot Springs is een van de grootste velden met geothermische activiteit. Je kunt hier tal van wandelingen maken. Helaas horen de stinkende zwaveldampen er wel bij.
Daarna kwamen we bij Grand Canyon of the Yellowstone, een smalle canyon van 450 meter diep met geeloranje rotswanden. Langs de Yellowstone rivier zijn verschillende watervallen ontstaan, zoals de Upper Yellowstone Falls en de Lower Falls. De Lower Falls is maar liefst twee keer zo hoog als de Niagara Falls. Bij Canyon Village volgden we de North Rim drive met stops bij Lookout Point over de watervallen, Grand View over de Grand Canyon of Yellowstone en Inspiration Point.

We verbleven één nacht op Bridge Bay campground. ‘s Avonds liepen er een elk en een bizon over de camping, heel gaaf!

Vanwege de overstromingen in juni '22 waren in het noorden van Yellowstone nog niet alle wegen geopend.

Zondag 24 juli
Vanmorgen vroeg liepen er meerdere herten over de camping, dat is even leuk wakker worden. Op de weg naar de oost ingang van Yellowstone NP hebben we nog bizons en beren gespot. Vandaag rijden we naar de stad Cody,  welke is vernoemd naar Buffalo Bill Cody, de patroonheilige van de stad. We reden via de spectaculaire route ,Buffalo Bill Scenic Byway, naar Cody. Deze route wordt beschouwd als een van de mooiste routes door het Amerikaanse Westen. 50 Mijl pure bergen schitteren in de Wapiti vallei en het Shoshone National Forest. Cody typeert het koloniale Amerika, een plek waar de cowboy cultuur bloeit en waar het nieuwe westen begint. We verblijven hier 2 nachten op KOA Cody met zwembad.
‘s Avonds hebben we de Cody Nite Rodeo (elke avond juni t/m aug) bezocht, vanuit de KOA camping ging de gratis shuttlebus. Tijdens de 2 uur durende show ($23 p.p.) zagen we rodeorijden met paarden en stieren, vangen van kalfjes en barrel riding. Echt fantastisch! Rodeo is een heel belangrijk onderdeel van de cultuur in Cody. In de zomermaanden vindt elke avond Cody Nite Rodeo plaats, tijdens een twee uur durend programma maak je kennis met rodeorijden met paarden en stieren, het vangen van kalfjes en barrel riding.
✪ Tip: Als je de kans hebt om hier op 4 juli te zijn, dan mag je Cody Stampede niet missen!

Maandag 25 juli – Cody
Even een dagje rustig aan, uitslapen en relaxen. In de loop van de ochtend reden we naar Old Trail Town, hier staan diverse oude gebouwen uit deze regio. Daarna even door downtown gewandeld, langs the Irma hotel dat door de dochter van Buffalo Bill is gebouwd. ‘s Middags met Femke naar het Buffalo Bill History center ($23 pp) geweest. In het Buffalo Bill Historical Center vind je 5 musea waar je alles over het wilde westen kunt vinden. In de zomermaanden juni, juli en augustus wordt er in Old Trail Town bij het Irma hotel een echte wild west shoot-out nagebootst. 
Wij hebben het Buffalo Bill museum, Draper Natural History museum en het Plains Indian museum bezocht, erg leuk!

Dinsdag 26 juli - Hot Springs State Park
Op naar Colorado! Aangezien dit een aardig stukje rijden is, doen we in 2x. Onderweg maakten we een stop in Hot Springs State Park in Thermopolis, het oudste en meest bezochte staatspark van Wyoming.  Een verrassend leuk park, bekend vanwege de grootste minerale heetwaterbronnen ter wereld. Het water heeft maar liefst 27 verschillende mineraalsoorten. Er is hier een kleine scenic drive, tijdens deze drive kwamen wij op de Buffalo Pasture vele bizons tegen. Leuke stop gemaakt bij White Sulpur Spring (kleine warm waterstroming met kalk eronder, schijnt helend water te zijn). Loop over de Swinging Bridge, die over de Bighorn River hangt en geniet van een mooi uitzicht op alle mineralen die zich aan de grond hebben gehecht. Ook kun je hier gratis zwemmen in het State Bath House. Einde van de middag waren we op KOA Rawlins, helaas een echte doorreis camping.

Woensdag 27 juli
Vanmorgen vroeg vertrokken voor een rit van 6 uur naar Black Canyon of the Gunnison in Colorado. Black Canyon of the Gunnison National Park is sinds 1999 een nationaal park. Het beschermt bijna 20 km van de lange kloof van de Gunnison River, een zijrivier van de Colorado River. Deze kloof is een van de diepste, smalste en langste kloven ter wereld. De 13km lange South Rim heeft heel veel schitterende uitzichtpunten met een fantastisch uitzicht op de ruige rotswanden. Je mag een stop bij Gunnison Point, Chasm View, Painted Wall en Sunset View zeker niet overslaan. Een mooie wandeling is de 3,2km lange Oak Flat Loop of de eenvoudige 1,6km lange Rim Rock Nature Trail langs de kloofrand. De North Rim Road is een goed begaanbare maar onverharde weg aan de noordelijke zijde van het park. Deze kant van het park biedt het mooiste uitzicht en de meeste kans om wildlife te spotten. Een mooie wandeling is de 8km lange Deadhorse Trail. We verbleven op Southrim Campground in het park.

Donderdag 28 juli - Black Canyon of the Gunnison
De dag begon met regen maar werd in de loop van de ochtend beter, dus tijd om Black Canyon of the Gunnison te verkennen. We volgden de 13km lange Rim drive en stopten bij Gunnison Point, Pulpit Rock Overlook, Rock Point, Painted Wall View en Chasm View. Een klein nationaal park maar wel erg mooi, rit nam zo’n 2 uur in beslag.

Vanaf het park was het een korte rit van anderhalf uur naar Grand Junction. We zouden eigenlijk op Saddlehorn campground overnachten bij Colorado National Monument maar aangezien daar geen faciliteiten zijn en de kinderen toch graag internet en een zwembad willen hebben we besloten om op Canyon View RV Resort te overnachten. Echt een prachtig aangelegde camping, met alles was rekening gehouden! ‘s Avonds gingen we naar Mainstreet Downtown Grand Junction voor de farmersmarket (elke donderdagavond juni t/m september). Leuke kraampjes met groente, fruit, brood, kunstwerk, sieraden en foodtrucks. Daarna lekker gegeten bij Rockslide Brewery. 

Vrijdag 29 juli - Colorado National Monument
Nabij Grand Junction ligt Colorado National Monument, een schitterend klein natuurpark (83 km²) met roestbruine rotsen en enorme ravijnen. Rijd hier de 37km lange Rim Rock Drive, deze gaat dwars door het Colorado National Monument. Deze weg vol bochten heeft een prachtig uitzicht over de diepe ravijnen en prachtige rotsformaties. Een aantal bekende rotsformaties zijn Independence Monument, de Kissing Couple en Coke Ovens. Mooie uitzicht punten vind je bij Fruita Canyon View, Grand View, Balanced  Rock View en Ute Canyon View. Voor de wandelliefhebbers zijn er diverse leuke wandelingen, bijvoorbeeld Wedding Canyon Trail, deze 8km wandeling gaat langs het Independence Monument. Een korte route is de 2,4km lange Devil’s Kitchen Trail. Devil’s Kitchen is een zandstenen monoliet met een groot gat. (de 'kitchen'). ’s Morgens de tijd genomen om het park te verkennen. We volgden de 37km lange Rim Rock Drive vanuit de oost ingang naar de west ingang. We stopten onderweg bij Cold Shivers Point, Red Canyon Overlook, Highland View, Artist Point, Coke Ovens overlook, Grand View, Independence Monument View en Balanced Rock. En op de valreep nog een steenbok gespot. Ook weer een erg mooi park. Begin van de middag reden we naar Arches via de I70. We wilden vanaf Cisco de Hwy 128 pakken maar die was helaas deels gesloten i.v.m. wegwerkzaamheden. We verbleven 2 nachten op Devils Garden in het park, schitterende camping en top ligging!

Zaterdag 30 juli – Arches NP
Vandaag de gehele dag om Arches NP te bekijken. Arches National Park  is een spectaculair park met meer dan 2000 natuurlijke bruggen en bogen met een roodbruine kleur. Dit park mag niet ontbreken tijdens een rondreis door Utah. Arches National Park is één van de kleinere parken maar in het bezit van een aantal juweeltjes zoals Delicate Arch en Landscape Arch. Door het park loopt een verharde weg waaraan alle hoogtepunten liggen. Courthouse Tower, de grootste monoliet lijkt op een rij wolkenkrabbers. Als je de parkweg volgt dan kom je een aantal diverse bogen tegen zoals bij Windows Section, een geliefde plek tijdens zonsondergang of zonsopkomst. De roodbruine rotsen lijken dan in vuur en vlam te staan. Bij Windows Section zie je Double Arch, een rotsformatie met 2 bogen, eenvoudig te bereiken door een 800 m lange wandeling. Tevens vind je hier North en South Window, Cove Arch en Balanced Rock. Deze rotsformatie van zacht zandsteen draagt een reusachtig rotsblok van wel 3 miljoen kilo. Er zijn diverse wandelroutes naar de bogen toe. Belangrijk reis je tussen 3 april en 3 oktober 2022 naar Arches NP dan moet je vooraf reserveren om het park in te komen, dit kan via recreation.gov vanaf 3 maanden van tevoren. Indien je in het park overnacht is een reservering niet nodig.

Aangezien we in het park op Devils Garden sliepen zaten we al mooi achter in het park waardoor het nog niet zo druk was, al viel het mij de gehele dag mee. De eerste stop die we maakten was bij Fiery Furnace Viewpoint. 
De beroemdste boog van Arches NP is Delicate Arch, deze immens grote boog is 14m hoog en 10 m breed. Vanaf Wolfe Ranch kun je een 5 km (retour) wandeling maken naar de boog toe, houd er rekening mee dat je flink moet klimmen en dat er vrijwel geen schaduw is. Ga dus vroeg op pad! Geen tijd voor een lange wandeling rijdt dan naar Upper of Lower Viewpoint waar je de boog op een afstand van 1, 5km kunt zien. Dit laatste hebben wij gedaan. Vervolgens maakten we een stop bij de uitzichtpunten Panorama Point en Garden of Eden. Een andere leuke wandeling die we gemaakt hebben is langs North en South Window en Turret Arch en een korte wandeling naar Double Arch. Daarna vervolgden we onze weg richting het visitor center en ingang van het park en maakten we korte stops bij Balanced Rock en La Sal Mountains Viewpoint.

Aangezien Melissa vandaag jarig was zijn we even Moab (op 5 min rijden) in gegaan zodat ze even op internet al haar berichtje kon lezen, in het park is geen bereik. Later in de middag reden we naar het ongerepte Canyonlands National Park op een klein half uur rijden van Arches NP. Een prachtig landschap met ontelbaar veel canyons, bijzondere rotsformaties en tafelbergen. Het park heeft prachtige uitzichten op de loop van de Coloradorivier. Door de Coloradorivier en de Green River is het park in meerdere delen verdeeld; the Island in the Sky. Needles en the Maze (doolhof). In het gebied zijn enorme temperatuurverschillen van 25 graden onder nul tot 45 graden boven nul. Doordat er ook maar weinig regen valt, wordt het park ook wel high desert genoemd. Het park heeft twee verharde toegangswegen, highway 313 gaat naar Island in the Sky en highway 211 gaat naar The Needles. De andere gebieden zijn alleen toegankelijk voor wandelaars en 4x4 auto’s. Het Island in the Sky gebied is het best bereikbare deel van het park. Volg de Scenic Drive en mis geen enkel plekje!
Wij hebben dan ook het Island in the Sky deel bezocht dat op een uitgestrekt plateau ligt, hoog boven de Colorado Rivier en Green Rivier. 

We hebben stops gemaakt bij Shafer Canyon viewPoint, een wandeling gemaakt naar de prachtige boog Mesa Arch, stop gemaakt bij Buck Canyon Overlook en tot slot genoten van het indrukkwekkende uitzicht bij Grand View Point Overlook.
✪ Tip: Te heet voor een wandeling in Arches? Net buiten het park bevindt zich de Grandstaff Trail met veel schaduw en water.

Zondag 31 juli – Moab – Hell’s Revenge Trail
We verlaten Arches NP en rijden verder naar het plaatsje Moab, op nog geen 5 minuten rijden van de ingang van het park. Vanmorgen hadden we via Moab Adventure Tours een 2 uur durende Hummer tour met gids. Met een 4x4 reden we over Hell’s Revenge Trail, superleuke excursie! Rijden over en door van de versteende zandduinen, met soms enorm steile hellingen maakten het tot een gave off-road tour. ‘s Middags lekker relaxen bij het zwembad op KOA Moab Holiday. Heerlijke camping om even niets te doen en genieten van de zon.

Maandag 1 augustus – Moab raften
Vandaag weer via Moab Adventure Tours een leuke excursie! We gingen raften over de Colorado River. Een tocht van 7 mijl met gids. De rivier was erg kalm met een paar stromingen van niveau 2. Voor beginners echt geen enkel probleem, leuk om een keer kennis te maken met raften. Halverwege bij Red Cliffs Lodge (ook een superleuke accommodatie) lekkere BBQ lunch gehad. Heerlijke dag op het water. De rest van de dag hebben we heerlijk bij het zwembad op de camping gerelaxt en genoten van het prachtige weer.

Dinsdag 2 augustus – Dead Horse SP & Goblin Valley SP
Vanmorgen vertrokken we richting Capitool Reef. De eerste stop vandaag was bij Dead Horse State Park (USD 20, geen parkpas van toepassing). Het park ligt nabij Canyonlands (Island in the Sky ingang) en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Geniet hier van een schitterend uitzicht over de 600m lager gelegen Coloradovallei. Bewonder de groene rivier die zich een weg baant door de canyons. Een bekende uitkijkpunt is Dead Horse Point Overlook. Zin om een eenvoudige wandeling langs de kloofrand te make? Dan is de East Rim Trail een goede keuze.

Vervolgens reden we naar Goblin Valley State Park. Houd je van kabouters? Breng dan een bezoek aan het kleine Goblin Valley State Park waar de rotsen lijken op boze kabouters (Goblins). Het park ligt tussen Capitol Reef NP en Canyonlands NP in. Aan het einde van de middag waren we op Fruita Campground in Capitool Reef NP. Prachtig gelegen camping in het park zonder faciliteiten.

Woensdag 3 augustus – Capitool Reef NP
Vanmorgen direct om 09:00 bij Gifford House lekkere taartjes gehaald, ze zijn erg populair en daarom ook vaak uitverkocht. Daarna was het tijd om Capitol Reef National Park te verkennen. Een schitterend park met indrukwekkende rotsformaties, torenhogen bergpieken en diepe canyons. Het park is niet zo bekend bij het grote publiek, hierdoor is het een stuk rustiger dan in de andere parken. Zonde om dit park over te slaan! Als je bij Torrey het park binnen rijdt zie je eerst de heuvelrug Waterpocket Fold gevolgd door de rotsformatie Twin Rocks en vervolgens Chimney Rock, welke op een schoorsteen lijkt. Net voorbij het visitor center ligt Capitol Dome, hieraan dankt het park zijn naam.

Bij het bezoekerscentrum van Capitol Reef NP begint de Scenic Drive, deze 13 km lange en verharde route is een prachtige route langs de diverse uitkijkpunten. Er is een onverharde zijweg naar Grand Wash en het laatste stukje van deze one way Scenic Drive gaat off road naar Capitol Gorge, let wel alleen geschikt voor voertuigen t/m 27 feet. Capitol Gorge, is een smalle kloof waar je oude indiaanse rotstekeningen kunt vinden. Een populaire wandeling is Grand Wash Trail, beginpunt halverwege de Scenic Drive, een wandeling van 3,6 km langs een droge rivierbedding. De route is heel populair bij gezinnen, neem wel je tijd voor de wandeling van 2 uur heen en ook weer terug. Parkeerruimte is beperkt. Wij hebben de scenic drive gereden en de 1,6km lange wandeling (one way) gemaakt naar Hitchman Bridge. Pittige wandeling met kleine klimmetjes in de warmte, mooi uitzicht aan het einde. Vervolgens een korte stop bij Fruita Schoolhouse gemaakt. Aangezien het begin van de middag was besloten we om verder te rijden richting Bryce via de U-12 scenic byway. Prachtige route door bossen met open ranches (lees koeien op de weg) en enorme ‘zandsteen’ vlaktes, kliffen. Via de U-12 reden door Grand Staircase NM met steile en scherpe bochten (helaas in de regen). We hebben onderweg nog even een leuke stop gemaakt bij Kiva Koffeehouse en genoten van het mooie uitzicht. Op de bonnefooi naar Ruby’s Inn RV Park & campground en er was nog plek dus nu verbleven we hier 3 nachten ipv 2 nachten. Gelukkig hadden we een back-up plan want onderweg zagen we buiten Bryce nabij Tropic, Cannonville en Escalante nog volop campings met lege plaatsen.

Donderdag 4 augustus – Bryce Canyon NP
Het mooiste natuurpark in Utah is zonder twijfel Bryce Canyon National Park. Het park is beroemd vanwege de hoodoos, smalle rotsformaties met een prachtige roodbruine kleur. Als het zonlicht op de rotsen weerkaatst krijg je een schitterend kleurenschouwspel. Ga je er in de wintermaanden heen dan zijn de toppen van de rotsformaties bedekt onder een klein laagje sneeuw.  Zorg dat je of met zonsopkomst of met zonsondergang in het park bent, dan zijn de kleuren op zijn mooist. We namen vanuit de camping de shuttlebus door Bryce Canyon. Eigenlijk is Bryce helemaal geen canyon. Het is een groot amfitheaters met duizenden bizarre, roodbruingekleurde rotsformaties. Heel bijzonder! De shuttlebus rijdt door het amfitheater deel waar je bij verschillende punten kunt uitstappen en kunt wandelen. In de zomer mag je met je camper niet door het amfitheater rijden tussen 8am en 8pm en moet je de shuttlebus nemen. De rest van het park kan je wel met je camper bezoeken. Heb je een huurauto dan kun je in het gehele park rijden. Houd wel rekening met de beperkte parkeerruimte bij de stops.

Elk uitzichtpunt geeft weer een ander zicht op de duizenden pilaren (ook wel hoodoos genoemd) van rode en oranje steen die boven felgroene dennenbomen uitsteken. Bij Bryce Point zie je Bryce in zijn volle glorie, hierdoor ook het populairste punt in het park. Maar ook Inspiration Point, Sunset Point en Sunrise point zijn prachtige plekken om te stoppen. 

De route 63 is de enige weg door het park en loopt van het noorden helemaal naar het in het zuiden gelegen Rainbow & Yovimpa Point (totaal 18 mijl). ’s  Middags hebben we de camper gepakt en hebben we deze route gereden. Onderweg zijn we bij diverse uitzichtpunten gestopt waarvan Bryce Canyon Natural Bridge de mooiste stop was. Deze natuurlijke boog is gevormd door wind, regen en ijs. 's Avonds gingen we naar Bryce Rodeo, wat kleiner als in Cody maar toch leuk om te zien. De rodeo is alleen in de zomermaanden van woensdag t/m zondags.

Vrijdag 5 augustus – Bryce Canyon
Vanmorgen vroeg opgestaan voor een wandeling. Vanuit Sunset Point hebben we een stukje Navajo Loop en de Queens Garden Trail gelopen. Een route van 3,7 km. Je begint met een stuk afdalen en aan het einde een klim omhoog naar Sunrise Point. De meeste beginnen bij Sunrise Point maar dan is de klim aan het einde net wat steiler. In de middag reden we naar Mossy Cave ook een deel van Bryce Canyon maar dan gelegen aan de U-12 nabij Tropic. Korte wandeling langs een beekje met aan het einde een watervalletje, je kan bij de splitsing ook verder lopen richting Mossy Cove, een ondiepe grot. 
Op circa een half uur rijden van Bryce aan een zijweg van de U-12 ligt Kodachrome Basin State Park ($10), nabij het plaatsje Cannonville. Kodachrome Basin State park, is een nog niet door de massa ontdekt klein park met prachtige meters hoge rode rotspilaren. Volg verder de Hwy 12 en kom langs The Blues/Powell Point Overlook, hier vind je schitterende uitzichtpunten. Er zijn diverse wandel- en mountainbikeroutes. Wij hebben hier de korte nature trail van 0,5 mijl gedaan. Je kan ook in het park overnachten met je camper of tent.

✪ Tip: Dol op paardrijden? Boek dan zeker een toer zodat je de ‘canyon’ op de rug van een paard kunt verkennen. Je kunt ook fietsen huren of een tocht met paard en wagen maken.  Altijd al een western foto willen hebben ga dan naar Ruby’s Inn voor een fotoshoot. Toen Melissa 15 maanden was hebben we bij Old Village een foto van haar gemaakt huilend in de gevangenis, nu ze 15 jaar is kon een nieuwe foto niet ontbreken.

Zaterdag 6 augustus - Coral Pink Sand Dunes SP
Via de Scenic Byway 12 verlaten we Bryce en rijden we door 2 kleine tunnels, dit levert mooie plaatjes op! Vlak na de tunnels ligt Red Canyon, een leuke korte tussenstop of vanuit Bryce te bezoeken. Via de scenic byway 89 op naar Coral Pink Sand Dunes State Park. Onder Zion NP en op een half uur rijden van Kanab ligt het prachtige Coral Pink Sand Dunes State park. Het park wordt gevormd door duinen van Navajo zandsteen. De duinen zijn naar schatting tussen de 10.000 en 15.000 jaar oud. De koraalroze duinen zijn in de loop der jaren gevormd door de hoge winden tussen de Moquith en Moccasin bergen. Vanuit het plaatsje Kanab is er een verharde weg het park in. Parkeer je auto en wandel de duinen in. Rond zonsondergang zijn de duinen op zijn mooist! Voor wie ongegeneerd door de duinen wil crossen is dit een paradijs. Superleuke tussenstop! We hebben hier gesandboard. Bij het visitor center huur je voor $25 een board. Tevens kan je hier sleeën van de duinen af of met een ATV over de duinen crossen. Daarna was het nog ruim een uur rijden naar onze camping in St. George. Tevens op 45 minuten rijden van Zion. We moeten weer even wennen aan de warmte, ruim 38 graden…

Zondag 7 augustus -  Valley of Fire SP & Las Vegas
Vanmorgen vertrokken richting Valley of Fire State Park ($15 entree)waar het ook ontzettend warm was. Volg de Valley of Fire Highway en sta versteld van de vuurrode rotsformaties. Bekendste highlights zijn Elephant Rock (een rotsformatie welke lijkt op een olifant), Arrowhead Arch (dubbele natuurlijke boog), Beehive (zandstenen formaties lijkend op bijenkorven) en Rainbow Vista (prachtig uitzicht op de lager gelegen versteende zandduinen). Een mooie één uur durende wandeling is de Fire Wave Trail. Aangezien het hier erg warm was hebben we hier geen wandelingen gemaakt, het werd ook afgeraden. Bij een paar mooie uitkijkpunten kort uitgestapt en daarna door naar Las Vegas. De laatste nacht staan we op Circus Circus RV Park. Een camping kan je het niet noemen meer een parkeerplaats met full hook-up. Maar ideaal op de Strip gelegen. Voordat we de camper parkeerden eerst naar het beroemde Las Vegas Sign gereden en daarna na het RV park. Meer een parkeerplaats dan camping maar aan de Strip gelegen.

We wilden graag nog even bij een outlet shoppen dus op naar Premium Outlet North Mall. Op 6 minuten rijden van de camping dus met de Uber hierheen ($10). We wilden eigenlijk met de camper maar er zijn maar enkele grote parkeerplaatsen de rest is voornamelijk parkeergarage. Na het eten liepen we over de Strip en echt ‘s avonds was het nog steeds warm circa 40 graden. Dus af en toe doken we eten hotel & casino in. De één nog mooier dan de ander. Tot slot gingen we in de Highroller ($35 voor 12+) en genoten we van het uitzicht over de Strip by Night. Alweer de laatste nacht in de camper.

Maandag 8 augustus 
Tijd om alles in te pakken en schoon te maken. We gaan de camper inleveren. Eerst de koffers bij de Bell desk van het Circus Circus hotel gedropt en daarna naar de camperverhuurder welke op 22 minuten rijden was. Na een 3058 mijl zonder schade de camper ingeleverd. Er werd nauwelijks gecontroleerd. Het kleine krasje door een tak is dan ook niet opgemerkt. Daarna met de Uber terug naar het hotel ($30).

Aangezien het zwembad van de camping dicht was mochten we gebruik maken van het zwembad met glijbanen van het hotel. Kost normaal $10 per dag. Tot slot nog even in het hotel naar Midway geweest, het ‘kermisdeel’ voor de kids en rondje door het pretpark Adventuredome gedaan. Hier zijn achtbanen en nog meer vette attracties maar kost wel $60 per dag. Einde middag met de Uber in de spits naar de airport ($57). Inchecken en security ging lekker snel. Vlucht van Las Vegas naar Londen duurde 9 1/2 uur en daarna door naar Brussel na een wachttijd van 5 uur.


Dinsdag 9 augustus
Na een vlucht van 10 uur kwamen we aan in Londen. Helaas hier weer een lange wachttijd van 5 uur voordat we het laatste stukje naar Brussel konden vliegen. Het toestel was helaas maar amper gevuld. Bagage lag binnen no time op de band dus we waren nog net op tijd voor de laatste bus naar het Novotel. Nog een rit van 2 ½ uur naar huis en toen heerlijk slapen in ons eigen bedje. Het einde van een schitterende reis.

 ***********************

Campings usa trip 2022

Zion NP - Watchman campground

Ideaal gelegen net na ingang Zion en aan de Virgin River waarin je kan zwemmen. Qua faciliteiten is er alleen een wc gebouw, geen douches. Wel elektriciteit. Bij het visitor center op iets van 5 min lopen is WiFi. Camping is 6 maanden van tevoren te reserveren.

Salt Lake City - KOA Salt Lake City Holiday 
Prima camping, echt een KOA camping. Nabij drukke weg maar ideaal geleden nabij UTA trax waarmee je in 12 min bij centrum bent. Prima doucheruimte en lekker zwembad. Vriendelijk personeel.
Leuke optie om na bezoek SLC door te rijden naar Bear Lake State park overnacht dan op KOA Bear Lake holiday (rit van ruim 2 uur)

Grand Teton - Gros Ventre Campground 
Ruime basic camper in het begin van Grand Teton NP. Ruime plaatsen, weinig schaduw maar wel firepit. Wij verblijven in de B loop waar een generator is toegestaan. Er is geen elektriciteit en geen doucheruimte. Goede uitvalsbasis voor Grand Teton, op 15 min van Jackson. Bereik 4G niet heel goed. Camping is 6 maanden van tevoren te reserveren.

Grand Teton - Colter Bay campground 
Hele mooie camping in het bos en aan een meer. Je kan zwemmen in het meer. De camping heeft hele ruime plaatsen met een firepit en genoeg schaduw. Wij verblijven in de O loop waar een generator is toegestaan. Er is geen elektriciteit en geen doucheruimte. Je kan wel douchen tegen betaling bij visitor center: general store net buiten de camping. Camping is 6 maanden van tevoren te reserveren.

Yellowstone NP - Madison campground
Camping midden in het bos aan de Madison River waarin je kunt zwemmen. Ruime plekken met firepit en genoeg schaduw. Wij verblijven in de C loop waar een generator is toegestaan. Er is geen elektriciteit en geen doucheruimte. Camping is van tevoren te reserveren.

Yellowstone NP - Bridge Bay campground 
Camping in Yellowstone aan de Lower Loop nabij Yellowstone Lake. Ruimte voor de camper niet erg groot maar wel genoeg ruimte bij picknicktafel en firepit. Vrij open camping met weinig schaduw. Wij verbleven in de C loop waar een generator is toegestaan. Er is geen elektriciteit en geen doucheruimte. Camping is van tevoren te reserveren.

Cody - KOA Cody Holiday 
Camping net buiten Cody met gratis shuttlebus naar de rodeo. Plekken zijn ok, wel weinig schaduw. Sanitair is prima, net als WwifiiFi. Leuke campingwinkel met aardig personeel. Heerlijk zwembad met grote jacuzzi. Elke ochtend gratis pannenkoeken in de zomermaanden.

Rawlins - KOA Rawlins Journey
Echt een KOA Journey camping, dichtbij de snelweg gelegen. Behoorlijk kaal maar ruime plek, prima Wifi en keurig sanitair. Alleen iets voor doorreis.

Black Canyon of the Gunnison - Southrim campground
Eenvoudige camping in het park met firepit en elektriciteit. Ruime plaatsen en volop schaduw. Geen doucheruimte, wel toiletten. Camping is 6 maanden van tevoren te reserveren.

Grand Junction - Canyon View RV Resort
Schitterende camping van Nederlandse eigenaar met hele ruime plekken. Echt prachtig aangelegd en goed onderhouden. Sanitair echt prachtig, heel ruim en volgens mij net nieuw. Verder hebben ze een zwembad, grasveld om te voetballen, picklebal veld en tennisbaan.

Arches NP - Devils Garden campground 
Hele mooie camping achterin Arches NP. Je staat op een schitterende plek tussen de rotsen. Geen douches en elektriciteit maar wel toiletten. Camping is 6 maanden van tevoren te reserveren.

Moab - KOA Moab Holiday
Fijne camping net iets buiten Moab. Ruime plaatsen met deels schaduw. Camper staat op grind maar daar omheen rood zand. Camping heeft een heerlijk groot zwembad met fijne ligbedden. 

Capitool Reef NP - Fruita campground
Hele mooie camping in het park. Ontzettend ruime plekken asfalt & gras met firepit. Camping ligt naast Gifford House en vanuit de camping kun je diverse wandelingen maken. Herten lopen over de camping. Geen douches en elektriciteit maar wel toiletten. Camping is 6 maanden van tevoren te reserveren.

Bryce Canyon - Ruby’s Inn RV Park & campground
Camping net voor de ingang van Bryce Canyon NP. Grote camping die uitgebreid is. Achterin de nieuwe ruime plaatsen met grind & gras zonder schaduw. Voorin de kleinere plaatsen meer in het bos, knusser. Camping heeft een zwembad, doucheruimte en de shuttle door het park vertrekt voor de deur. Populair bij Nederlanders.

St. George - KOA St.George/Hurricane 
Prima camping op 45 minuten van Zion. Camper staat op grind, gelukkig wel wat schaduw. Plaats is ruim genoeg, wel nabij de snelweg. Er is een zwembad, prima sanitair en in het donker gaan de lichtjes aan.

Las Vegas - Circus Circus RV park 
Camping naast het Circus Circus hotel op de Strip. Ideale locatie maar is meer een grote parkeerplaats van asfalt. Zwembad was gesloten maar we mochten nu gratis gebruik maken van het zwembad met glijbanen van het hotel. Sanitair was echt basic en oud.

Totale campingkosten € 1100,- 
23 nachten, gemiddeld € 48,- per nacht

Achteraf bleek dat we niet alle campings vooraf hadden hoeven vast te leggen. Op de KOA campgrounds was nog voldoende ruimte. Alleen de campings in nationale parken die zijn echt een must vooraf te boeken!

Route 3058 mijl, benzinekosten € 1475,-

Ook deze reis maken? Klik dan op deze link