Wel of niet op vakantie, twijfel jij ook?

Ook wij hebben getwijfeld of we thuis zouden blijven, binnen Nederland of toch met de auto naar Kroatië zouden rijden. Inmiddels zitten we hier een week en hebben we zelfs besloten iets langer te blijven. Thuis blijven was eigenlijk geen optie voor ons, na al die maanden thuiswerken en onze oudste dochter die sinds maart maar één uurtje op school was geweest is een andere omgeving toch echt wel fijn! Vakantie hangt voor mij toch stiekem wel samen met mooi weer tenzij ik een rondreis of stedentrip maak dan vind ik het niet erg om een jas aan te moeten trekken. Ik geniet toch erg van het zonnetje dus toen Kroatië op geel kleurde was de keuze snel gemaakt, wij zouden ‘gewoon’ op vakantie gaan. Ik moet er persoonlijk niet aan denken om in Nederland op de camping in de regen te zitten.

Wij hadden het geluk dat we de reis indien gewenst kosteloos konden annuleren, maar ik begrijp dat voor diegene die hoge annuleringskosten hebben en angst hebben om te gaan het een lastige keuze is!

De nacht voordat wij met de auto richting Kroatië zouden rijden sprong het licht voor Slovenië ook op geel. Toch fijn aangezien je reisverzekering dan ook dekking biedt, maar anders hadden we onze Nederlandse zorgverzekering ook nog. Wil je weten of jouw vakantiebestemming op geel staat, kijk dan op www.nederlandwereldwijd.nl .

Als je met de auto of camper op pad gaat in Europa controleer dan goed of je door alle landen mag rijden voordat je op je eindbestemming bent en welke documenten je nodig hebt. Voor veel landen heb je een vignet nodig of een milieusticker, klik op deze link voor meer info. Enkele landen vereisen dat je vooraf een negatieve coronatest (tegen betaling bij commerciële instellingen) dient aan te tonen of je moet een gezondheidsverklaring invullen. Zoals Griekenland , Spanje en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Je reisorganisatie zal je bij boeking informeren maar je kunt het zelf ook op de ANWB Reiswijzer terugvinden.

Ga je met het vliegtuig zorg dan dat je de regels van de luchtvaartmaatschappij hebt doorgenomen, wat mag je aan boord meenemen en vergeet je mondkapje niet. Ja, inderdaad een mondkapje. Bij alle luchtvaartmaatschappijen en op diverse plekken op Schiphol is een mondkapje verplicht. Meer weten over de regels op Schiphol, klik dan hier.

En dan de reden waarom de meeste reizigers niet op vakantie willen, het beruchte mondkapje. Je wilt toch niet op het strand liggen met een mondkapje op. Ik kan je vertellen dat hoeft ook niet! Voor de meeste bestemmingen binnen Europa geldt dat je een mondkapje moet dragen in het openbaar vervoer, winkels, openbare gelegenheden en wanneer je niet de 1,5 meter afstand kan houden. Op campings en in hotels geldt dat je binnen een mondkapje moet dragen maar buiten en op je kamer niet. Loop je langs het buffet dan moet je je mondkapje op en kan het zijn dat het buffet er anders uit ziet. Het ene hotel heeft alles in kleine porties verpakt, de ander heeft alleen een á la carte menu en bij de ander wordt het ter plekke voor je klaargemaakt. Persoonlijk vind ik dit alleen maar beter! Zodra je aan tafel zit te eten dan mag je mondkapje gewoon af dus geen moeilijk gedoe met eten. Alleen in Catalonië zijn ze strenger daar moet je overal buitenshuis een mondkapje dragen. Ook op de stranden maar alleen als je langs het water loopt of naar een strandtent gaat maar niet bij het zwemmen en zonnen. Op de Balearen ben je verplicht om in openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Er is geen draagplicht op de stranden van Mallorca en Ibiza. Echt een mondkapje is niet zo erg als dat het lijkt, soms zelfs wel een prettig idee als het toch wat drukker is bij de rij van de kassa in de supermarkt. Kinderen onder de 6 jaar hoeven geen mondkapje op. Let wel, regels kunnen per land verschillen kijk voordat je op reis gaat op de ANWB Reiswijzer.

Waarom je met een gerust hart op reis kunt gaan? Alle accommodaties in de landen met kleurcode geel moeten aan hygiëneregels voldoen voordat ze open mogen. Dat houdt in dat de bezettingsgraad een stuk lager is dan normaal, er wordt vaker en beter schoongemaakt, personeel loopt met gezichtsbescherming, extra mogelijkheden om je handen te ontsmetten en tal van andere kleine aanpassingen.

Bij zwembaden staan minder ligbedden en worden minder mensen dan gebruikelijk toegelaten. Enkele accommodaties werken met een tijdslot voor het zwembad maar dit vermelden ze duidelijk op hun website zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ook dit kan soms best lekker zijn, niet in de rij voor de wildwaterbaan… Houd er rekening mee dat je nu voor sommige activiteiten vooraf moet reserveren maar dat is in Nederland net zo, je moet voor de Efteling ook vooraf reserveren. Ga je tijdens je vakantie een stadje bezoeken en je wilt ergens gaan lunchen dan kan het zijn dat ze je contactgegevens vragen zodat er contact opgenomen kan worden mocht dat nodig zijn. Excursiemogelijkheden zijn er volop, misschien wel niet met een grote touringcar maar wel in kleine groepjes. Huur een auto en verken de omgeving, je hebt dan alle vrijheid!

Het is in de meeste vakantielanden een stuk rustiger dan gebruikelijk waardoor je makkelijk afstand kunt houden maar ook beter dan anders kunt genieten van de prachtige omgeving en bezienswaardigheden! Met deze kleine aanpassingen heb je echt een heerlijke vakantie!