Utah, de must sees

Zion National Park is een waar Hikers Paradise, er zijn tal van wandelingen mogelijk voor de beginnende en de geoefende wandelaars. Loop door of langs smalle riviertjes, geniet van de enorme roodgekleurde rotswanden en spot een van de vele vogels. De bekendste wandeling is Angels Landing, een pittige wandeling van 4 km waarbij je aardig stuk omhoog moet lopen langs en over smalle rotsen. Na circa 2 uur heb je de top van de 454 m hoge berg bereikt. Je wordt dan beloond met een adembenemend uitzicht over de Zion Canyon. De Zion Scenic Drive is een schitterende kronkelende weg van wel 10km lang. In de periode van half maart tot eind oktober is deze weg alleen geopend voor shuttlebussen, buiten deze periode kun je wel met je eigen auto de Zion Scenic Drive rijden. De shuttlebussen vertrekken zeer regelmatig vanaf het Visitor Center richting Temple of Sinawaya. Zonder stops duurt de rit anderhalf uur, maar je kunt bij alle gewenste stops uitstappen en de volgende bus weer verder nemen. Liever niet met de bus, huur dan een fiets en geniet van de vrijwel verlaten weg (althans in het hoogseizoen). Nog een aanrader is een wandeling door The Narrows,  het smalste deel van Zion Canyon. De kloof is maar 6 tot 9 meter breed en 600 m diep. De wandeling door de kloof gaat dwars door de ondiepe Virgin River, zorg dus voor goede wandelschoenen en check de weersvoorspelling.
✪ Campingtip: Zion Canyon Campground.

Bryce Canyon National Park is zonder twijfel het mooiste natuurpark in Utah. Het park is beroemd vanwege de hoodoos, smalle rotsformaties met een prachtige roodbruine kleur. Als het zonlicht op de rotsen weerkaatst krijg je een schitterend kleurenschouwspel. Aanrader is om tijdens zonsopkomst of met zonsondergang in het park te zijn, dan zijn de kleuren op zijn mooist. Ook in de wintermaanden is Bryce prachtig, de toppen van de rotsformaties zijn dan bedekt onder een klein laagje sneeuw. Je kunt met eigen vervoer het park maar er rijdt ook een gratis shuttlebus door het park. Begin je bezoek aan het park bij Rainbow & Yovimpa Point en rijd dan langzaam richting het noorden, je hebt dan de beste toegang tot de uitkijkpunten en beginpunten van de trails. Bryce Canyon Natural Bridge is één van de mooiste stops. Deze natuurlijke boog is gevormd door wind, regen en ijs.
✪ Campingtip: North Campground en Sunset campground

Capitol Reef National Park is een schitterend park met indrukwekkende rotsformaties, torenhogen bergpieken en diepe canyons. Het park is niet zo bekend bij het grote publiek, hierdoor is het een stuk rustiger dan in de andere parken. Zonde om dit park over te slaan! Volg de 13km lange Scenic Drive langs de diverse uitkijkpunten zoals de heuvelrug Waterpocket Fold, rotsformaties Twin Rocks en Chimney Rock en Capitol Dome. Een populaire wandeling is Grand Wash Trail, beginpunt halverwege de Scenic Drive, een wandeling van 3,6 km langs een droge rivierbedding. De route is heel populair bij gezinnen, neem wel je tijd voor de wandeling van 2 uur heen en ook weer terug. Andere hoogtepunten van het park zijn Sulphur Creek en Cathedral Valley.
✪ Campingtip: Fruita Campground

Arches National Park is een spectaculair park met meer dan 2000 natuurlijke bruggen en bogen met een roodbruine kleur, dat is . Dit park mag niet ontbreken tijdens een rondreis door Utah. Arches National Park is één van de kleinere parken maar in het bezit van een aantal juweeltjes zoals Delicate Arch en Landscape Arch. Door het park loopt een verharde weg waaraan alle hoogtepunten liggen. Vlakbij het bezoekerscentrum begint Park Avenue Trailhead, een wandeling van 1,5km naar Courthouse Touwers Viewpoint. Voor de liefhebbers is er de Devils Garden Trailhead, een 11 km lange wandeling langs diverse natuurlijke bogen. De route gaat over een zandpad en rotsen, goede wandelschoenen zijn zeer aan te raden.
✪ Campingtip:  Devils Garden Campground.

Tot slot hebben we nog het ongerepte Canyonlands National Park. Een prachtig landschap met ontelbaar veel canyons, bijzondere rotsformaties en tafelbergen. Het park heeft prachtige uitzichten op de loop van de Coloradorivier. Door de Coloradorivier en de Green River is het park in meerdere delen verdeeld; the Island in the Sky. Needles en the Maze (doolhof). In het gebied zijn enorme temperatuurverschillen van 25 graden onder nul tot 45 graden boven nul. Doordat er ook maar weinig regen valt, wordt het park ook wel high desert genoemd. Het park heeft twee verharde toegangswegen, highway 313 gaat naar Island in the Sky en highway 211 gaat naar The Needles. De andere gebieden zijn alleen toegankelijk voor wandelaars en 4x4 auto’s. Het Island in the Sky gebied is het best bereikbare deel van het park. Volg de Scenic Drive en mis geen enkel plekje!
✪ Campingtip: Island in the Sky campground

Ooit al eens in vier staten tegelijkertijd geweest dan is nu je kans. Four Corners is het vierlandenpunt waar de Amerikaanse staten Utah, Arizona, Colorado & New Mexico aan elkaar grenzen. Naast de bekende nationale parken heeft Utah ook nog een aantal plekjes die je niet mag overslaan.

10 Hidden gems:

Coral Pink Sand Dunes State park is een fraai natuurpark met schitteren koraalroze zandduinen en rode zandstenen rotsen tussen Mount Carmel Junction en Kanab gelegen. Rond zonsondergang zijn de duinen op zijn mooist! Voor wie ongegeneerd door de duinen wil crossen is dit een paradijs. Huur een quad of ga sandboarden!

Snow Canyon State Park ligt tegen het plaatsje Ivins aan, nabij St. George in de Red Mountains. In dit nog vrij onbekende staatspark zijn tal van bijzondere rood en witgekleurde rotsformaties te vinden. Maar er zijn ook fraaie zwarte lavatunnels, welke je herinneren aan de vulkaanuitbarstingen in het verleden. Een heerlijke omgeving om te wandelen, fietsen of paard te rijden.

Kodachrome Basin State park is gelegen nabij het plaatsje Cannonville. Het staatspark is een nog niet door de massa ontdekt park met meer dan 65 prachtige meters hoge rode rotspilaren. De pilaren zijn prachtig om te zijn tijdens zonsondergang. Er zijn hier tal van mooie wandelroutes zoals de Angels Palace Trail en de Grand Parade Trail.

Goblin Valley State Park ligt tussen Capitol Reef NP en Canyonlands NP in. Dit kleine staatspark staat bekend om haar rotsen welke op boze kabouters lijken, een bizar landschap. Heb je nog wat tijd over breng dan ook een bezoek aan het nabij gelegen Little Wild Horse Canyon.

Singing Canyon is een zeer kleine gleufkloof langs de schilderachtige Burr Trail niet buiten Boulder. Een korte wandeling en een ideale stop voor als je met kinderen reist. De natuurlijke akoestiek is gewoonweg verbluffend.

De Bonneville Salt Flats zijn gelegen in de Great Salt Lake Desert. Dit is één van de grootste zoutvlakten van het noordelijk halfrond. Het opgedroogde meer is maar liefst 260 m2. In augustus is het race-evenement Speedweek op de perfecte vlakke Bonneville Speedway (16km van Wendover), waar alles draait om het verbreken van snelheidsrecords. In het Great Salt Lake liggen tien eilanden, het grootste eiland is Antelope Island. Hier grazen bizons en er leven bokken en dikhoornschapen. Het eiland is de moeite waard om een dagdeel rond te brengen.

Homestead Caldera in Midway is een verborgen ondergrondse grot ongeveer een uur buiten Salt Lake City in Heber Valley. Het is een geothermische warmwaterbron in een 55 meter hoge koepel van kalksteenrots. De temperaturen zijn hier het hele jaar door heerlijk warm. Je kunt hier zwemmen, snorkelen of duiken.

Altijd al een spookstadje willen bezoeken, dan is Ghosttown Grafton nabij Rockville een leuke stop. Grafton werd in 1859 gesticht door een kleine groep kolonisten uit Virgin. De laatste bewoners zijn vertrokken in 1944 en sinds is het dorpje verlaten. Je vind er nog oude beboste gebouwen en vlakbij een goed bewaard gebleven begraafplaats is met een aantal graven uit de jaren 1860. Ook leuk om te bezoeken is Old Irontown nabij Cedar City.

Fantasy Canyon gelegen in het noordoosten van Utah nabij Vernal is een kleine canyon met bijzondere vreemde formaties met een grijsbruie kleur aan de rand van het voormalige Lake Uinta.

Sand Hollow State Park nabij St. George in het midden van de Greater Zion-woestijn is een fantastische plek om een ATV te huren en door het zand te racen. Maar je kunt ook paddleboarden en kajakken op het smaragdgroen water van het Sand Hollow Reservoir.

Als je van Bryce Canyon NP naar Capitol Reef NP rijdt, neem dan de toeristische route Highway 12. Deze schitterende Scenic Byway 12 is de moeite waard om een half uur om te rijden. De route gaat door het Grand Staircase Escalante National Monument, een adembenemende route door de bossen en langs schitterende rode rotsen. Stop onderweg bij Lower Calf Creek Falls. Tussen Zion Mount Carmel ligt de Zion Mt Carmel Highway, een schitterende route! Stop onderweg bij de minder bekende Kolob Canyons.

We hebben op onze website diverse mooie auto- en camperrondreizen door Utah, bijvoorbeeld de Ultimate Utah.