Reisverslag Madeira

Tijdens deze blog neem ik je mee tijdens mijn studiereis Madeira. Een schitterend Portugees eiland in het midden van de Atlantische Oceaan. Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd. In april en mei verandert het eiland in een schitterende exotische bloemenzee maar ook in de rest van het jaar is het aangenaam vertoeven op Madeira met temperaturen tussen de 17 °C en 25 °C. Geniet op vulkanische eiland van het indrukwekkende landschap met bergen, kliffen en valleien.  Madeira staat bekend vanwege de vele wandelingen langs de meer dan 3000km aan levadas (irrigatiekanaaltjes) en door de het grootste laurierbos ter wereld. Liever genieten van het prachtige strand neem dan de ferry naar het nabijgelegen Porto Santo waar je een 9km lang strand vindt. Echt een schitterend eiland waar je kunt relaxen, drink een Madeira wijn, laat de verse vis je smaken en geniet van de prachtige omgeving tijdens een wandeling.

Zondagochtend vroeg uit de veren om naar Madeira te vliegen. Voor het eerst gebruik gemaakt van Valet Parking. Echt een aanrader, je komt aanrader bij vertrekhal 2 en daar staat iemand om de sleutels in ontvangst te nemen. Niets wachten op de shuttlebus, heerlijk!
Inchecken en de QR code laten checken en om 07:00 vertrok de vlucht naar Lissabon. Na 3 uur vliegen kwamen we daar aan en daar tijdens het wachten op de vervolg vlucht heerlijk genoten van een cappuccino met een lokale lekkernij, pastel de nata. De vlucht naar Funchal duurde maar 1 1/2 uur. Daar werd de Madeira Safe QR code gecheckt en konden we door naar ons

De eerste twee nachten verbleven we in Funchal in hotel Quinta Bela São Tiago. Een prachtig typisch Portugees hotel nabij het centrum van Funchal. Op loopafstand van Santa Maria Street. Echt een aanrader! Vanaf het terras en zwembad heb je een fraai uitzicht over de kust. Prima kamers met balkon met uitzicht op zee.

Even de koffers naar de kamers gebracht en genoten van het uitzicht om vervolgens te wandelen door Santa Maria Street in Funchal met allemaal prachtig geschilderde deuren. Daarna met de kabelbaan naar Monte voor een wandeling door de prachtige botanische tuinen ‘Monte Palace Garden’. ‘s Avonds heerlijk gegeten in de Beer House en terug gewandeld via de boulevard naar het hotel.

Maandags hebben we een hele leuke jeeptour gemaakt via Madeira Mountain Expedition in het westelijke deel van Madeira, over het Paul da Serra plateau dat op 1500m hoogte is gelegen met aan de noordzijde van het plateau het eeuwig groene laurissilva en nabij de plaats Rabaçal. Hier hebben we een schitterende levada wandeling (Levada do Alecrim 3km) gemaakt. Levada's zijn kleine irrigatiekanalen, welke door mensen gemaakte zijn om water van de bergen over en naar beneden brengen; ernaast lopen smalle wandelpaden. In deze regio zijn tal van levada wandelingen mogelijk. Je kunt ze onder begeleiding van een gids maken of zelf maar zorg dat je dan goed voorbereid bent! Na een wandeling van circa 3 uur (heen en terug) vervolgden we onze jeeptour naar Chão da Ribeira nabij Seixal, waar we een heerlijke BBQ lunch in de natuur voorgeschoteld kregen. Vers gebakken brood met knoflook en vlees op een spies (tak) van een laurierboom, superlekker!
Om wat terug te kunnen doen voor de natuur en toekomst van Madeira hebben we allemaal een eigen laurierboom gepland. Op de terugweg naar Funchal bezochten we het mooie Pestana Quinta do Arco in Sāo Jorge waar we verwelkomd werden met een heerlijke Madeira wijn. 's Avonds heerlijk gedineerd op het dakterras van restaurant Terreiro behorende bij Hotel Savoy Palace.

Dinsdagochtend zijn we de dag begonnen met een food en walking tour onder begeleiding van onze gids Sofia. De route ging via de Municopal Garden via Blandy’s  Wine lodge waar we een 3 jaar oude medium dry en een zoete Madeira wijn mochten proeven. Vervolgens kregen we bij Latada do Doutor carne Vinha d’alhos, bolo do caco en een Coral biertje. De volgende stop was bij Fábrica Sto António waar ze heerlijke koekjes en cake verkopen, om vervolgens overheerlijke bonbons te proeven bij Uaua cacau. Bij restaurant Calhau kregen we een heerlijke witte Barbusano wijn met een crostini met scabbard fish en passievruchten en een crostini met cottage cheese, avocado, walnoot en suikerriet honing. Aanrader!
Bij Pharmacia do Bento genoten we van een Poncha Regional, een ontzettend populair drankje bij de lokale inwoners. Via Rua de Santa Maria met haar geschilderde deuren gingen we naar de markt met vis en fruitkramen. Erg toeristisch maar leuk om gezien te hebben. De lokale inwoners komen hier alleen op vrijdag en zaterdag om boodschappen te doen. De route eindigde bij ApauzA waar we een scabbard fish sandwich kregen met het lokale non-alcoholische drankje Brisa Maracujá.

Na de tour moesten we voor de terugvlucht (ook bij transit) naar het vaste land van Portugal een COVID test doen. Wij deden dit 48 uur van tevoren in het ziekenhuis van Funchal. Binnen een half uur hadden we allemaal een negatieve uitslag binnen.

In de loop van de middag vertrokken we vanuit de haven van Funchal met een catamaran via Sea Pleasure. Tijdens deze 3 uur durende boottocht zagen we grienden (pilot whales) een dolfijnensoort en hadden een prachtig uitzicht op de zuidkust van Madeira. Na de boottocht bracht onze chauffeur ons naar Pestana Churchill Bay in het oude visserdorp Câmara de Lobos voor de volgende twee nachten. Churchill bracht tijdens zijn verblijf op Madeira meerdere dagen door in Câmara de Lobos om het vissersdorp op schilderdoek vast te leggen.

Een schitterend hotel gelegen aan de kust met uitzicht op zee. Het hotel is geopend in 2020. En gelegen waar voorheen de oude markt was waar niets meer mee gedaan werd. Het hotel heeft maar 3 verdiepingen waarvan de bovenste verdieping bestaat uit het zwembad met ligstoelen en hier vind je het restaurant. ‘s Morgens heerlijk genieten op het terras van een fantastisch ontbijt, wat wil je nog meer. In het oude vissersdorpje zijn diverse restaurants te vinden. Aanrader is Vila do Peixe waar je heerlijke vis kunt eten. Als afsluiter van de avond genoten we van een poncha maracuja in bar Filhos D’Mar.

Woensdagochtend werden we om half 9 opgehaald voor een jeeptour van True Spirit naar Pico do Arrieiro, gelegen in het midden van Madeira. Vanaf de top van Pico do Arieiro, met een hoogte van 1818m, heb je een prachtig uitzicht!

Na een korte stop reden we door naar Ribeiro Frio voor een levada walk van 1,5km de ‘Levada dos Balcões’. Een zeer eenvoudige wandeling van 45 minuten one way naar de balcony. Geniet hier van een fantastisch uitzicht. Houd er rekening mee dat het in de bergen kouder is en wandelschoen aan te raden zijn. Niet geschikt voor slippers en witte schoenen ivm modderige paden na regen. Wij liepen de route one way en namen een kort pad cq trap naar beneden waar we met de jeep werden opgehaald om via een off road pad naar de forelkwekerij te rijden.

Bij Parque Ribeira Primeira kregen we een rondleiding en uitleg over de kwekerij. Nadat je je eigen forel had gevangen werd deze vers voor je bereid. Een unieke belevenis! Aan het einde van de middag hadden we nog wat tijd over om Câmara de Lobos te ontdekken. Even genieten van de zon, het kan in november nog gemakkelijk 20 graden of warmer worden. Heerlijk! Ga je naar Madeira houd er dan rekening mee dat je in één dag met vier verschillende seizoenen te maken kunt hebben. Vergeet dus niet je warme trui en je regenjas. Zoek je de zon en warmte dan is de zuidkust (check) en met name Funchal de beste plek om te verblijven.

In Funchal wordt de gehele stad versierd met lichtjes voor kerst en vanaf 1 December gaan de lichtjes aan. Speciaal voor onze hadden ze een dubbeldekker met open dak geregeld vanuit waar we een prachtig zicht hadden op de lichtjes. Na de tour hadden we een diner in Design Centre Nini Andrade Silva. Een fantastische plek om te eten en te genieten van het uitzicht op Funchal.

Donderdag was alweer de laatste dag. Kofferen gepakt en op naar Monte. Als je op Madeira bent dan is een tochtje met een toboggan een echte must do! Onze chauffeur bracht ons naar het beginpunt van de tobogan, waar wij plaats namen in de hout met riet gemaakte sledes. De carreiro’s trekken de slee vooruit met touwen en zodra hij vaart begint te krijgen springen ze achterop. Het remmen en sturen doen ze met hun voeten. De mannen dragen laarzen met dikke rubberen zolen gemaakt van autobanden. Na 2km eindigt de tocht in Funchal, echt een aanrader!

Vervolgens brachten we een bezoek aan Savoy Palace***** en hotel Next**** beide gelegen in de hotelarea van Funchal. Het luxe Savoy Palace is een schitterend hotel, geopend in 2020 en voorzien van alle luxe. Prachtige kamers met terras en voornamelijk uitzicht op de zee. Er zijn ook kamers met infinity pool. Er zijn maar liefst 5 restaurant, een rooftopbar met zwembad voor adults only. Tevens is er een prachtige tuin met ligbedden naast het grote zwembad. Een speciaal kinderbad dat wat meer verscholen ligt en volop entertainment. Via de tuin en bruggen kan je doorsteken naar de beacharea en de zusterhotels Royal Palace**** en hotel Next****. Dit laatste hotel is pas zomer 2021 geopend en gericht op jongvolwassen. Selfcheck-in en netwerkmogelijkheden zijn aanwezig. Moderne, comfortabele kamers met terras. Een klein rooftopterras met zwembad en nabij het strand nog een groter zwembad met restaurant. Let wel, dit is geen zandstrand.

Na een heerlijke lunch/high-tea vertrokken we naar de luchthaven voor de vlucht naar Lissabon. Na een overstap van ruim 2 uur vlogen we door naar Amsterdam. Het einde van mijn prachtige verkenningsreis.

Madeira is echt de moeite waard!

Nog een paar tips; 
- Kies voor een hotel in het knusse centrum! De meeste hotels liggen aan de rand van het langgerekte centrum. Vanuit hier is het zeker een half uur lopen naar centrum. 
-  Huur een auto zodat je het eiland kan verkennen. Vergeet niet dat Madeira een eiland is met bergen…. De hellingproef zal je regelmatig doen. Rijd naar het beginpunt van één van de levada walks en geniet van de prachtige omgeving.
- Bezoek het plaatsje Santana waar de beroemde Madeira huisjes staan of boek een jeeptocht over het eiland.
- Geen wandelfan? Je kunt ook heel goed mountainbiken, kanoën, surfen, duiken en Madeira heeft zelfs 2 golfbanen!
- Dol op bloemen? Ga dan in april of mei naar Madeira wanneer alles in bloei staat.

Interesse in een reis naar Madeira? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag met jouw plannen.