Hawaii in the picture

Hawaii ligt in de Stille Oceaan en bestaat uit 137 atollen en vulkanische eilanden. De meeste eilanden zijn klein en onbewoond. De bekendste eilanden zijn Oahu, Maui, Kauai, The Big Island, Molokai en Lanai. Elk eiland heeft haar eigen charme. De beste optie op Hawaii te verkennen is om van eiland naar eiland te hoppen.

Oahu
Begin je eilandenbezoek op het bekendste eiland Oahu met de hoofdstad Honolulu. Oahu is het meest toeristische eiland en hierdoor het drukste eiland. De meeste accommodaties bevinden zich in Honolulu of het nabij gelegen Waikiki Beach, dit zijn veelal grote hotels. Liever kleinschaligere accommodatie denk dan aan een bed & breakfast, zoals Paradise Palms in Kailua in het oosten van Oahu op een half uur rijden van Honolulu & Waikiki Beach. Een echte must see is de beroemde marinebasis Pearl Harbor, die in 1941 werd aangevallen door de Japanners waardoor de Amerikanen betrokken raakten bij de Tweede Wereldoorlog.  De eeuwenoude vulkaan Diamond Head mag je niet overslaan. Deze krater wordt ook wel Leahi genoemd en is een van de meest bekende herkenningspunten van Oahu. In het midden van de dode vulkaan is een parkeerterrein vandaaruit kun je een wandeling naar de rand van de krater maken. Deze redelijk uitdagende route omvat twee trappen, in totaal 175 treden, evenals donkere ondergrondse tunnels en oude militaire bunkers die een zaklantaarn nodig hebben. Het adembenemende uitzicht dat je op de top van Diamond Head begroet, is zeker de moeite waard. Altijd al een keer willen surfen? Er is geen betere plek op aarde om op een surfplank te stappen. Reis je in de winter dan zijn in het noorden de beste golven te vinden en in de zomer in het zuiden. De beste surfspots zijn White Plains Beach, Old Man’s Oahu, Chun’s Reef en Pua’ena Point. De professionele surfers zul je vinden bij Laniakea, een gevaarlijke surfspot met sterke stromingen. Hou je van snorkelen dan is Hanuama Bay de placet to be! De baai staat bekend om zijn enorme rif met kleurrijk koraal, er zwemmen prachtige tropische vissen en schilpadden.

Maui
De volgende stop is Maui een veelzijdig eiland vol prachtige natuur met witte stranden. Een must see is de ingeslapen vulkaan Haleakala, op de top kun je genieten van de prachtige zonsop- en ondergang. Actievelingen kunnen met een mountainbike deze vulkaan af zonder te trappen! De prachtige bochtige weg naar Hana leid je tevens naar de unieke 'seven sacred pools', waar je in natuurlijke zwembaden onder de watervallen kunt zwemmen. De mooiste stranden zijn Hamoa Beach aan de oostkust en Makena Beach aan de zuidkust. Huur een auto en verken het schitterende Maui, volg de 68 mijl lange The Road to Hana. Start in Lahaina en rijd langs de surfersplaatsjes Pa’ia en Hookipa Beach. Via een kronkelende weg langs vele watervallen, door een groen regenwoud en langs vele prachtige uitzichtpunten kom je uit bij de schitterende Seven Sacred Pools. Dol op snorkelen dan is de beste plek bij de gezonken vulkaankrater Molokini! Liever surfen ga dan naan de noordkust van Maui, hier zijn de hoogste golven ter wereld.

Kauai
Vervolgens vlieg je door naar Lihue gelegen op Kauai, het vierde grootste eiland van Hawaii en tevens bekend als de Garden Island. Het eiland van de vele groene tuinen. Het is één van de natste plekken op aarde, met name op de gedoofde vulkaan Mount Wai’ale’ale. Door de vele regenval, bergen en heuvels zijn er tal van watervallen te vinden op Kauai. Een van de mooiste watervallen is de Manawaiopuna Falls. Een andere aanrader is de Wailua Falls welke vanaf de weg al te bewonderen is. Andere aanraders zijn de Waimea Canyon en de kust van Nã Pali, gelegen in het noordwesten van Kauai met fraaie hoge kliffen. Het populairste strand is Kalapaki Beach nabij Lihue maar de stranden bij Po'ipu en Brennecke’s Beach zijn ook zeker de moeite waard.

Big Island
De volgende stop is Big Island, het grootste eiland van Hawaii. Je kunt vliegen op Hilo in het oosten of Kona in het westen. Maar je kunt ook op de ene luchthaven heen vliegen en vanuit de andere luchthaven Big Island weer verlaten. Wil je het eiland verkennen dan is een huurauto sterk aan te raden. De weg om het eiland is meer dan 500km lang en neemt zeker 6 uur in beslag, zonder stops. Wij raden aan om op minimaal twee verschillende plekken te overnachten. Zorg dat je een ochtendvlucht neemt zodat je de gehele dag nog voor je hebt of plan hier een overnachting in. Verken de bruisende hoofdstad Hilo en de net buiten Hilo gelegen Rainbow Falls. Rijd vervolgens via Puna en de zwarte zandstranden rijden in de richting van Hawaii Volcanoes National Park. Een leuke plek om te overnachten is Colony I at Sea Mountain in Pahala op circa een half uur rijden van Hawaii Volcanoes National Park. In Hawaï Volcanoes National Park zijn de meest actieve vulkanen ter wereld te vinden. De vulkaan Kilauea is de meest actieve vulkaan in het park en Mauna Loa is de grootste vulkaan op aarde. Net buiten Pahala vind je het beroemdste zwarte zandstrand van Hawaii, Punalu'u Beach. Rijd vervolgens naar het westen en stop bij het tempelcomplex Pu'uhonua (Place of Refuge), de meest heilige plaats van de Hawaiianen, vanwege de opperhoofden welke hier begraven liggen. Bewonder de zwarte rotsen aan de kust bij Kona, welke een bijzondere verschijning vormen met de blauwe kleur van de oceaan en groene vegetatie. Kailua-Kona is een bruisende badplaats met diverse historische gebouwen. Geniet hier een dagje van het strand of breng een bezoek aan Hulihee Palace en de Mokuaikaua Church. In het noorden van Big Island vind je de schitterende Waipio Valley en de Polynesische tempels. Aan de Kohala kust kun je de mooiste stranden vinden. Trek ook een stukje het binnenland in en geniet van de schilderachtige dorpjes en de grote boerderijen. De Parker Ranch is één van de grootste van Amerika, hier kun je de Hawaiianse cowboys, ook wel Paniolo’s genoemd aan het werk zien. Rijd vervolgens terug richting Hilo langs de Hamakua Coast, hier ligt het Akaka Falls State Park met de Akaka Falls en de Kahuna Falls.

Moloka’i en Lanai
Dit zijn de kleinere eilanden van Hawaii. Moloka'i en Lanai zijn alleen met het vliegtuig alleen bereiken vanaf Honolulu of Maui. Vanuit het eiland Lahaina is er een bootverbinding naar Molokaí . Molokai is het meest Hawaiiaanse, het meest traditionele eiland. Lanai is het kleinste bewoonde eiland van de Hawaii Archipel met een aantal luxe resorts.

De beste reistijd voor Hawaii is het voor- of najaar. Denk ook eens aan Hawaii als strandverlenging na je rondreis door Amerika.