• Pin Bitala
 • Pin Skopje
 • Pin Pec
 • Pin Katuni
 • Pin Katuni
 • Pin Skadarmeer - Cetinje
 • Pin Lovcen NP - Kotor
 • Pin Kotor
 • Pin Tirana
 • Pin Vlöre
 • Pin Ohrid
 • Pin Ohrid
 • Pin Amsterdam

Dag 1: Amsterdam - Ohrid - Bitala ca. 70km

Eindelijk is het zo ver. Je vliegt vandaag van Amsterdam naar Ohrid. Eenmaal geland haal je direct de huurauto op en rijd je in iets meer dan een uur naar de oudste stad van Noord-Macedonië: Bitola. In deze stad, waar de historische gebouwen uit het Ottomaanse tijdperk worden afgewisseld met de moderne architectuur en waar je heerlijk door het oude centrum kan dwalen, verblijf je vannacht.

Pijl rechts
Ohrid
Bitola
Bitola

Dag 2: Bitola - Matka Canyon - Skopje ca. 210km

Na een heerlijk ontbijt ga je onderweg naar Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië. Vlak voor je daar aankomt heb je de mogelijkheid om af te slaan naar de Matka Canyon. Een echt hoogtepunt in dit deel van Noord-Macedonië en dan ook zeker het bezoeken waard! De diepe kloof met zijn helderblauwe water beneemt je de adem. Geniet hier van een lunch met een prachtig uitzicht, ontdek dit gebied vanaf het water door mee te gaan met een boottocht of huur een kano en peddel op eigen tempo door de kloof. Door naar Skopje, de geboortestad van Moeder Teresa, waar je deze middag op ontdekkingstocht gaat. Hier zie je de Porta Macedonia, niet te verwarren met de Arc de Triomphe. Het 66 meter hoge Milenniumkruis is niet te missen, vooral na zonsondergang is deze erg bijzonder vanwege de verlichting. In het oude centrum ligt ook het 6e-eeuwse fort Kale. En vergeet zeker geen bezoek te brengen aan de Mustafa Pasha Moskee. De komende nacht verblijf je in Skopje.

Pijl rechts
Matka Canyon
Matka Canyon
Matka Canyon

Dag 3: Pristina - Pec ca.176km

Vandaag rijd je richting Kosovo. Kosovo heeft een roerig verleden en is een gebied dat altijd in het teken heeft gestaan van oorlog. De sporen van de vele oorlogen zijn nog overal terug te vinden. Laat je vandaag meevoeren in de geschiedenis van deze bijzondere plek. Een aanrader is om een bezoek te brengen aan Gazimestan, een monument ter nagedachtenis aan de slag om Kosovo. Bezoek ook het klooster Gracanica in de omgeving van Pristina of de Pecka Patrijarsija (het Patriarchklooster Pec). Gracanica werd gebouwd door de Servische koning Stefan Milutin en wordt door vele Serviërs als heilig en historisch beschouwd. Aan het einde van de dag rijd je door naar Pec, waar je de komende nacht verblijft. Struin aan het einde van de middag door de oude bazaar en plof neer bij één van de vele restaurantjes voor een heerlijk diner. De perfecte afsluiting van deze dag.

Pijl rechts
Pristina
Pristina Gracanica
Pec

Dag 4: Kolasin - Katuni ca .150km

Na een korte rit steek je vandaag weer een landsgrens over. Je bent aangekomen in Montenegro! Over een prachtige route, dwars door de bergen, rijd je naar Kolasin. Geniet van het adembenemende landschap: de steile kliffen, diepe dalen, kronkelende rivieren en de smalle asfaltstrook die zich door al dit moois slingerend een weg baant. De rit kan je niet lang genoeg duren. Aangekomen in Kolasin, het onofficiële centrum van Morača en het belangrijkste bergresort van Montenegro, laat je de auto achter. Per jeep word je naar je eindbestemming gebracht. Een bijzondere accommodatie waar je de komende twee nachten verblijft. Tussen de bergen ligt namelijk een groep voormalige herdershuizen die zijn omgetoverd tot eenvoudig ingerichte eco-hutten die enkel voorzien zijn van slaapplekken en een tafel om aan te zitten. Schuif gelijk aan voor het diner en geniet van de traditionele gerechten, gemaakt met de ingrediënten die op deze plek verbouwd worden.

Pijl rechts
Kolasin
Kolasin Moraca

Dag 5: Katuni

Na een nacht heerlijk geslapen te hebben, rek je je uit en stap je uit bed. Met de nachtelijke geluiden van de uilen, die hier in de bossen wonen, nog in je hoofd, open je de deur van je hut. Precies op tijd om de eerste zonnestralen over de bergen te zien komen. Dat is pas goed wakker worden. Tijdens het ontbijt geniet je van de geluiden van de natuur om je heen en probeer je een keuze te maken uit alle activiteiten die je vandaag kan doen. Ontdek jij het Bjelasica gebergte vandaag per paard, of ga je liever wandelen of met de mountainbike? Wat je ook kiest, een avontuur wordt het zeker. 's Avonds schuif je weer aan voor een heerlijk diner, vol lokale gerechten. Als je even later voor je hut zit na te genieten van deze bijzondere dag, verschijnen langzaam de sterren aan de hemel. Zo veel heb je er nog nooit gezien!

Pijl rechts
Bjelasica
Bjelasica

Dag 6: Katuni - Skadarmeer - Cetinje ca. 135km

Tijd om je herdershut te verlaten en door te rijden naar het Skadarmeer. Deze mag je vandaag zeker niet overslaan. Het is namelijk het grootste meer op het Balkan-schiereiland, heeft zoet water en is één van de grootste nationale parken in Montenegro. Het meer is beroemd om zijn diversiteit aan flora en fauna. Hoe je deze plek het beste ontdekt? Vanaf het water natuurlijk! Spring in een kajak of stap in een boot en geniet van de natuur. In de middag kom je aan in Cetinje waar je vannacht verblijft. Deze charmante stad was tot 1946 de hoofdstad van Montenegro, daarna werd Podgorica de nieuwe hoofdstad. Cetinje staat nu vooral bekend als de thuisbasis van de meest indrukwekkende musea van het land. Een bezoekje aan één van de vele museau is dan ook zeker aan te raden. De perfecte manier om meer te weten te komen over de geschiedenis van Montenegro. Dwaal daarna door het oude centrum en bewonder de prachtige gebouwen, zoals de barokke paleizen die nog toebehoren aan de familie Petrovic Njegos.

Pijl rechts
Skadarmeer
Cetinje
Cetinje

Dag 7: Cetinje - Lovcen NP - Kotor ca.55 km

Vanuit Cetinje heb je hem al zien liggen: het Lovcen gebergte. Onderdeel van het Lovcen National Park, dat zich uitstrekt van de Adriatische kust tot aan de baai van Kotor. Dwars door dit nationale park rijd je vandaag naar Kotor. Al slingerend baan je je een weg omhoog de bergen in. Kan je geen genoeg krijgen van de scherpe haardspeldbochten? Neem dan de route naar de top van de Jezerski. Hier staat een mausoleum waar je één van de mooiste uitzichten over het hele park hebt, adembenemend. Door naar Kotor. Terwijl je het laatste stuk van de route afdaalt naar de stad, word je getrakteerd op prachtige uitzichten over de stad en de baai. Vergeet niet om af en toe even te stoppen om een foto te maken. Kotor is een goed bewaarde stad die typerend is voor de middeleeuwen en is gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw. Deze stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst dankzij de Middeleeuwse architectuur en de vele monumenten van cultureel erfgoed. Verdwaal in de smalle steegjes van de oude stad, waar je om elke hoek een bijzonder pleintje vindt. Klim voor de zonsondergang vanuit het oude centrum omhoog naar de resten van het oude fort, dat zich 280 meter boven de stad bevindt. Je verblijft hier twee nachten.

Pijl rechts
Lovcen NP
Lovcen NP
Kotor

Dag 8: Kotor

Ben je een wijnliefhebber? Zo ja, dan raden we je aan om Savina Winery te bezoeken. Een wijnproeverij waar je geweldige wijn kunt proeven. Het uitzicht op de Adriatische Zee maakt dat de wijn nog beter smaakt. Breng ook een bezoek aan het leuke stadje Herceg Novi. Een populaire badplaats aan de baai van Kotor. Verken deze oude stad en ontdek de versierde kerken, gezellige steegjes en het centrale plein. Er zijn vier forten te vinden. Kanli Kula is de grootste daarvan. In deze amfitheatervormige burcht worden in de zomer vaak festivals georganiseerd. Een ander fort dient als zomerbioscoop. Leuk om eens een kijkje te nemen.

Pijl rechts
Kotor
Kotor
Kotor

Dag 9: Kotor - Tirana ca.202 km

Vandaag gaat de reis weer verder richting Albanië. Geniet van de uitzichten over zee langs de kustweg naar het zuiden. Eindbestemming voor vandaag: Tirana. In de hoofdstad van Albanië zijn veel leuke clubs, bars, cafés en gezellige tavernes te vinden. Er zijn verschillende gedachten over de oorsprong van de naam van de stad. Sommigen denken dat het betrekking heeft op Tyrrenia (een naam van Etruskische oorsprong), terwijl anderen geloven dat het betrekking heeft op het woord Theranda (oogst), of op de Tirkan (een kasteel aan de voet van de berg Dajti). Dwaal vanmiddag door deze stad en verbaas je over alle kleurrijke gebouwen, bijna geen gebouw is hier meer grijs. Ga verder op zoek naar de vele streetart die deze stad rijk is. Je verblijft één nacht in Tirana.

Pijl rechts
Tirana
Tirana
Tirana

Dag 10 & 11: Tirana - Vlöre ca.162 km

Van Tirana ga je door naar de kustplaats Vlöre. De volgende twee dagen heb je de tijd om deze havenstadstad aan de Albanese kust te verkennen. Met zijn vele stranden en helderblauwe water waarvandaan je direct het levendige centrum van de stad in loopt, zal je je hier zeker niet vervelen. Begin je ochtend bijvoorbeeld met een bezoekje aan Narta. Een klein dorp ten noordwesten van Vlöre, met een grote Griekse gemeenschap. Wandel langs de prachtige witte huisjes en bewonder de orthodoxe kerk. Door naar het klooster van Zvernec, een bijzonder Middeleeuws bouwwerk gelegen op een eiland en alleen te bereiken via een 275 meter lange loopbrug. In de middag geniet je van de zon op één van de vele stranden in Vlöre. Helemaal uitgerust en klaar om te eten? In de stad is keuze zat. Verukkelijke visgerechten die door de korte afstand met Italië een heerlijke Italiaanse twist hebben gekregen. Om je vingers bij af te likken. Je verblijft twee nachten in Vlöre.

Pijl rechts
Vlore Himara en City Beach
Vlore
Vlore Gjipe Beach

Dag 12: Vlöre - Ohrid ca. 224km

Je gaat vandaag weer terug naar Noord-Macedonië. Een aanrader is om het prachtige Ohrid te verkennen. De stad ligt op een bijzondere plek aan het gelijknamige meer en is voor velen het hoogtepunt van Noord-Macedonië. De belangrijkste bezienswaardigheden bevinden zich in een uitstekend wandelgebied, tussen en boven de smalle straatjes van de oude binnenstad met restaurants en cafés die perfect geschikt zijn om te ontspannen op de koele zomeravonden. De vele café-bars en nachtclubs van Ohrid zorgen ook voor een bruisend nachtleven. Wat het meer zelf betreft, het is zo groot en zo diep dat je het kunt verwarren met een kleine zee. Het unieke karakter van het meer van Ohrid en de historische architectuur van de stad hebben een plekje gekregen op de 'World Inheritance' lijst van UNESCO. Je verblijft de laatste drie nachten van je reis door de Balkan in Ohrid. De huurauto wordt vanavond bij het hotel opgehaald.

Pijl rechts
Ohrid
Ohrid Samuels Fortress and Plaosnik

Dag 13 & 14: Ohrid

Twee dagen om te genieten van Ohrid en omgeving als afsluiting van deze heerlijke rondreis. Maak zeker tijd om langs het water te wandelen en te genieten van de prachtige vergezichten, terwijl je picknickt op één van de vele bankjes langs de oevers van het meer. Ontdek de omgeving ook zeker vanaf het water. Maak een tocht per zeilboot over het meer van Ohrid, of klim aan boord van een boot om het klooster van St. Naum te bezoeken. Verder staat Ohrid bekend om het fort op de heuvel in het stadscentrum. Hier houdt men zich nog steeds bezig met opgravingen. Onder dit fort vinden we het amfitheater, waar in de zomer ook concerten en evenementen worden gehouden. Wist u dat Ohrid bekend en geliefd werd bij de Nederlanders dankzij de schrijver A. den Doolaard? Hij woonde enkele jaren aan het meer en schreef er meerdere boeken, waaronder ‘De bruiloft der zeven zigeuners’, dat zich deels afspeelt in Ohrid.

Pijl rechts
Ohrid Saint Naum Monastery
Ohrid

Dag 15: Ohrid - Amsterdam

Vandaag zit het avontuur er weer op. Je wordt opgehaald bij het hotel en naar de luchthaven van Ohrid gebracht. Je vliegt terug naar Nederland.

Pijl rechts