Yukon, het juweel van het noorden van Canada. Hier wordt de wilde natuur verlicht door de middernachtzon in de zomer en het noorderlicht in de winter. Yukon is zeer dun bevolkt en meer dan 80 procent van Yukon bestaat  uit wildernis. Het landschap van Yukon bestaat uit massieve bergketens, immense gletsjers en wild stromende rivieren, afgewisseld met weidse toendra’s en valleien. De hoofdstad van de Yukon is Whitehorse en ligt op bijna 2000 km van de dichtstbijzijnde stad. Dawson City, het centrum van de bekende Klondike Gold Rush, breng je terug naar het Gold Rush tijdperk. Je vindt er ouderwetse goktenten en veel meer. De wildernis van Yukon kun je verkennen in het Kluane National Park of spot de hoogste bergen van Canada. De beste en mooiste manier om Yukon te zien is via de Dempster Highway, die loopt van Dawson tot aan Inuvik aan de Mackenzie rivierdelta. Het is een afwisselende route die je langs de Tombstone Mountains, de Richardson Mountains, de uitlopers van de Barn Mountains en de tussenliggende rivierdalen voert. Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Tombstone Mountains en het Kluane National Park. Kom en ontdek de Yukon!

Whitehorse is de hoofdstad van Yukon, gelegen aan de oevers van de Yukon River en omgeven door een grote ongerepte wildernis. Whitehorse is ontstaan tijdens de Klondike Goldrush toen vele duizenden gelukszoekers de barre tocht over de bergen en de verraderlijke Whitehorse Rapids maakten. Wil je meer weten over de goudkoorts en het vroegere Whitehorse breng dan een bezoek aan het MacBride Museum.
Tip: Wandel ook naar de waterkant, waar een treintje rijdt en je mooi uitzicht hebt op de rivier.

Bezoek het Yukon Beringia Interpretive Center, hier kom je meer te weten over de ijstijd toen er in Yukon nog mammoeten leefden en over de geschiedenis van de Beringlandbrug. Deze brug maakte het mogelijk dat First Nations-beschavingen en dieren in de ijstijd over land migreerden tussen Siberië en Noord-Amerika. Ook leuk is het Yukon Transportation Museum., hier kom je te weten hoe in de ongerepte Yukon de post werd vervoerd en hoe de eerste goudzoekers zich een weg baanden door de bergen.

Nog een aanrader is de S.S.Klondike, deze grote iconische radarboot heeft decennialang over de ruige Yukon rivier gevaren. Na aanleg van de treinrails is het schip niet meer gebruikt en sinds 1966 is de S.S.Klondike een historisch monument. Vlak voor S.S. Klondike start de leuke Millennium Trail. Deze wandeling is vijf kilometer en voert je naar de Yukon rivier. Je komt ook langs de Whitehorse Fishway, een 366m lange vistrap die vissen in de Yukon-rivier doorgang geeft door de dam die de doorgang verspert. Van eind juli tot begin september passeren ze hier en kun je de zalmen van dichtbij bekijken.
Tip: Op zoek naar een leuke plek om te eten ga dan naar Klondike Rib & Salmon. Ze hebben hier heerlijke verse vis en het restaurant is gevestigd in de twee oudste gebouwen van Whitehorse. In het Yukon Wildlife Preserve kun je dieren in hun natuurlijke leefomgeving bekijken, waaronder poolvossen, Canadese lynxen en elanden. Het Wildlife Preserve ligt op 25 minuten rijden buiten het centrum van Whitehorse, voorbij de luchthaven.
Ben je dol op wandelen of mountainbiken? Breng dan een bezoek aan Miles Canyon, de canyon, rivier en de meren tesamen vormen een prachtig recreatiegebied met historische plaatsen en uitzichtpunten. Whitehorse is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de ongerepte Yukon!

Op een klein half uur rijden van Whitehorse liggen de Takhini Hot Springs. Deze heetwaterbronnen liggen in een groot natuurgebied, waar je kunt wandelen en skiën. De bronnen zelf zijn open voor toeristen en je kunt kamperen op een nabijgelegen kampeerterrein.

Reis je vanuit Whitehorse naar Skagway, Alaska neem dan de Klondike Highway (route 2), dit is een van de mooiste wegen in Yukon. Een leuke stop op de route is Carcross. Oorspronkelijk heette Carcross Caribou Crossing, vernoemd naar de enorme kuddes kariboes die hier jaarlijks van en naar het noorden trokken en gebruikmaakten van de ondiepe doorgangen in Nares Lake. Carcross ligt aan de voet van de Montana Mountain, een oud en verlaten mijngebied, maar bezaaid met prachtige paden om te mountainbiken! De oude paden werden door de mountainbike pioniers ‘afgestoft’ en sindsdien is de mountainbike scene hier enorm gegroeid.

In het plaatsje zelf zijn leuke winkeltjes met native souvenirs en totempalen. Scoor een koffie met een muffin bij Caribou Crossing Coffee voordat je gaat wandelen. Je kunt een wandeling maken door het historische centrum en Carcross Dunes. Er is een route van 3, 5 of 10 kilometer door de duinen en naar de oever van het adembenemende Bennett Lake. Iets ten noorden van Carcross ligt de Carcross Desert: de kleinste "woestijn" op aarde. Na twaalf kilometer bereik je het groenblauwe Emerald Lake, de perfecte plek voor een fotoshoot en een lunch.

MacRae is een klein plattelandsdorp en maakt deel uit van het Whitehorse City gebied. Vroeger was dit een halte langs de nieuwgebouwde White Pass & Yukon Route spoorlijn. Het station is vernoemd naar een bedrijfsdirecteur, Colin Mcrae. Het McCrae kamp werd kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog gesloten. Veel gebouwen werden ontmanteld of verkocht aan de lokale bevolking, zoals het twee verdiepingen tellende gebouw dat werd omgebouwd tot het originele McCrae hotel en truck stop.

Tagish Lake is een meer in het hart van de prachtige Southern Lakes regio van The Yukon. In de omgeving zijn er tal van beverdammen, verlaten Indiase dorpen en historische ruïnes van de Klondike Gold Rush. Je treft er het spookstadje Tutshi en de historische site van Engineer Mine, een verlaten goudmijn aan het einde van het meer. Je kunt hier heel goed wandelen, vissen, kanoën en varen. Kijk ook niet raar op als er opeens een verkeersopstopping is vanwege een kudde verdwaalde rendieren.

Marsh Lake is een klein dorp gelegen langs de Alaska Highway aan de oevers van Marsh Lake, 45 minuten ten zuidoosten van Whitehorse in Yukon, Canada. Een van de attracties hier is Swan Haven. Hier kan men tijdens de migratie de toendra- en trompetterzwanen zien. Door de aanwezigheid van het meer biedt het talloze waterrecreatie mogelijkheden, zoals kajakken, kanoën, varen en vissen.

Het dorp Haines Junction ligt in de Shakwak Valley in zuidwest Yukon, aan de rand van een enorme en spectaculaire wildernis. Het is een toegangspoorten tot het indrukwekkende Kluane National Park and Reserve en het ongerepte Tatshenshini-Alsek Park. Het dorp ligt in het traditionele gebied van de Champagne en Aishihik First Nations, het Southern Tutchone volk dat duizenden jaren in het gebied woonden. Je kunt in Haines Junction het Da Kų Cultural Center bezoeken, waar tentoonstellingen over de rijke cultuur en het erfgoed van deze gemeenschap te zien zijn. Een echt fotomomentje is een stop bij het beeldhouwwerk Haines Junction Monument ook wel ‘The Muffin’ genoemd. Het beeldhouwwerk is vormgegeven als een groot rotsblok met wildlife uit de omgeving.

In het dorpje Haines Junction zijn twee kleine kerken te vinden. De eerste is gelegen aan de Alaska Highway, vlakbij het kruispunt, ligt Our Lady of the Way Catholic Church. Een heel klein kerkje uit 1954 en bestaat grotendeels uit een oude bouwloods die gebruikt werd tijdens de aanleg van de snelweg. Iets verder ligt de houten kerk St. Christopher’s Anglican Church.

Omringd door een mooi en ruig landschap is Haines Junction echt een wildernisstad en biedt bezoekers buitengewone outdoor ervaringen. In het gebied vind je veel outdoor activiteiten, zoals vissen, varen, kanoën, kajakken, raften en hondenslee rijden.
Tip: Heb je trek gekregen stop dan bij Village Bakery & Deli, bij deze kleine bakkerij kun je heerlijke broodjes en verse taart eten. Maar ze hebben er ook pizza, lasagne, quiches en salades. The Village Bakery is lastig te vinden maar zeker de moeite waard. Adres: 116 Auriol Street.

Ten noordoosten van Haines Junction, aan Highway 1, ligt Pine Lake, een populaire plek om te wandelen, zwemmen, picknicken, vissen en kanoën. Aan de noordelijke oever ligt Paint Mountain.

Het prachtig wildernispark Kluane National Park en Reserve  is een gebied van uitersten. Hier vindt men de hoogste bergtop van Canada (de 5.959 meter hoge Mount Logan), het grootste Canadese ijsveld en een enorme populatie grizzlyberen. Bergen en gletsjers domineren het landschap van het park, deze bedekken 83% van het gebied. Het overige deel van het gebied in het park is bos en toendra, gelegen ten oosten van de grootste bergen en gletsjers. Hier is het klimaat kouder en droger dan in de westelijke en zuidelijke delen van het park. Bomen groeien alleen op de laagste hoogten van het park.  Kluane National Park is al eeuwenlang de thuisbasis van enkele inheemse stammen, zoals de Champagne-, Aishihik- en Kluane-indianen. Kluane National Park grenst aan de westzijde aan het Alaskaanse Wrangell St. Elias National Park and Preserve. De enige overnachtingsmogelijkheden zijn campings. Hotelaccommodatie is beschikbaar in Haines Junction en Kluane Lake. De Alaska Highway en Haines Highway lopen langs de oostgrens van het park en bieden toegang tot wandelroutes, meren (waaronder Kluane Lake en Kathleen Lake) en uitzichtpunten. Een van de bekendste wandelroutes is de 85km lange Cottonwood Trail, de route gaat over oude mijnweggetjes, door stromende riviertjes en via uitgestrekte bergweiden door twee indrukwekkende bergpassen.
☝ Voor Kluane National Park heb je geen parkpas nodig!

Het grootste meer in Yukon, het schitterende turquoise Kluane Lake, is gelegen in het zuidwesten van Yukon, grenzend aan Kluane NP. Het meer heeft een hoge concentratie grote bodemforel en witvis en staat bekend om de visserij. De Alaska Highway loopt voor het grootste deel langs de zuidgrens van het Kluane Lake. De rit biedt vele spectaculaire uitzichten op het meer. Er liggen een aantal kleine dorpjes rond het meer.

Burwash Landing is een kleine plaats, gelegen op historische 1093 mijl aan de Alaska Highway, in Yukon, langs de zuidelijke oever van Burwash Landing Kluane Lake. Hier zijn het Kluane Museum of Natural History en Kluane First Nation gehuisvest en vindt men 's werelds grootste goudpan. Het Kluane National Park ligt in de directe omgeving. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Burwash Museum of National History, met exposities over de originele Southern Tutchone kleding en artefacten, evenals een selectie van wilde dieren. Het biedt uitstekende recreatie faciliteiten zoals skiën, wandelen, klimmen en vissen.

Het kleine dorp Carmacks is gelegen aan de Yukon-rivier langs de Klondike Highway en aan de westkant van de Robert Campbell Highway van Watson Lake. Veel reizigers stoppen hier op de route tussen Dawson City en Whitehorse. Carmacks ontstond in 1896, toen George Washington Carmack goud vond in de Bonanza Creek. Het is een natuurlijk start- of drop-off-punt voor kanovaarders die de rivieren en de stroomversnellingen in de omgeving kunnen verkennen. Vanaf hier is het ook gemakkelijk om meerdere dagtochten naar andere plaatsen in Yukon te maken. Het is ook de thuisbasis van de First Nation van Little Salmon / Carmacks.

Beaver Creek ligt slechts op een paar kilometer van de grens tussen Alaska en Canada. Het is voornamelijk een grenspost en een servicecentrum voor de Alaska Highway. Het is ook de thuisbasis van de White River First Nation, een indianenstam die erg actief is op het gebied van cultuurbehoud. Zo promoot de stam traditionele dans, zang en taalprogramma’s. Hoewel het aan de Alaska Highway gelegen is, ligt Beaver Creek relatief geïsoleerd van andere Yukon gemeentes. Beaver Creek ligt ook dichtbij het Tetlin National Wildlife Refuge, Alaska. Dit refuge biedt mooie uitzichten o.a., op het moerasland. Hier vindt je broedende watervogels, boreale bossen en alpine habitats van elanden, kariboes, grizzlyberen en zwarte beren, wolven en Dall-schapen. Dit wildlife gebied vertegenwoordigt de nalatenschap van vroege natuurbeschermers.

Het goudzoekersstadje Dawson City ligt aan de Yukon rivier in het uiterste westen van de noordelijke provincie Yukon. Het eerste goudklompje werd in 1896 in de Bonanza Creek gevonden, dit leidde in een korte tijd tot een ongekende goudkoorts, de historische Klondike Gold Rush. Het gehucht Dawson City werd opeens een welvarende en bruisende stad met meer dan 38.000 inwoners, waaronder mijnwerkers, salooneigenaren, bankiers, prostituees en geluk zoekende avonturiers. Goud vind je er vrijwel niet meer, maar de sfeer is blijven hangen.
Tip: Wil je ook even je geluk beproeven boek dan een beginnersexcursie goed zoeken.
Wandel over de onverharde straten door het kleurrijke centrum van Dawson City, langs de houten general store, de saloon, de oude bordelen, het Grand Theater en het postkantoor uit 1901 en waan je terug in de tijd van de Klondike Gold Rush. Sla het Dawson City museum zeker niet over. Een gekostumeerde gids leert je alles over deze beroemde jaren. Bezoek ook zeker de S.S. Keno, een stoomboot die vroeger dienst deed als bevoorradingsschip op de Yukon River.
☝ In Dawson City is het oudste casino van Canada gehuisvest, genaamd Diamond Tooth Gertie. Het casino is vernoemd naar de Dance Hall koningin Gertie Lovejoy. Tijdens de goudkoorts verleidde ze de mannen met een grote diamant die ze tussen haar voortanden klemde.

Aan Front Street ligt het Dänojà Zho Cultural Centre, hier kom je meer te weten over de geschiedenis en cultuur van de Tr'ondëk Hwëch'in-stam. Volg een rondleiding door de Hammerstone Gallery, die de goudkoorts vanuit het perspectief van de stam toont. Interessant om te bezoeken is de gigantische Dredge No.4. Deze drijvende goudmijn weegt maar liefst 3000 ton en is 18m hoog. Volg een rondleiding met Goldbottom Mine Tours. Je kom dan te weten hoe dit industriële wonder goud opdiepte uit de rivier en Klondike's permafrost wist te doorbreken.
Tip: Een leuke plek om te overnachten is Downtown Hotel. Hier tref je ook de Sourdough Saloon, beroemd en berucht vanwege de Sourtoe Cocktail, een shot met een echte menselijke teen.

De 127km lange Top of the World Highway, van Dawson City naar Tok, Alaska, is een van de meest noordelijke snelwegen van de wereld. Deze weg verbindt Alaska met Yukon geeft je het gevoel dat je over de top van de wereld rijdt. Onderweg heb je schitterende uitzichten over de eenzame landschappen en weides met grazende kariboes. Je passeert kleine gehuchtjes als Chicken, Jack Wade en het mijndorp Eagle aan de Yukon-rivier. Let wel op de weg is grotendeels onverhard maar de route is wel met een gewone auto of camper te rijden. De Top of the World is alleen open in de zomer en je kunt er niet harder dan zo'n 40 km/uur rijden.

Een leuke tussenstop is het spookstadje Keno City ligt aan het eind van de Silver Trail Highway. Rond 1919 werden er zilver en lood ontdekt en werd het een bruisende mijnstad. Toen United Keno Hill in 1989 de mijnen sloot, besloten de meeste inwoners het plaatsje te verlaten. Het plaatsje wordt regelmatig bezocht door kunstenaars die op zoek zijn naar rust en stilte. Aanrader is het Keno City Mining Museum, waar je kennis kunt maken met het verleden van deze mijnstad. ☝Aangezien er in dit plaatsje weinig horizonvervuiling is, heb je een grote kans om het noorderlicht te zien.

Mayo is een dorp langs de Silver Trail (highway 11), een prachtige deels onverharde route door de regio waar begin twintigste eeuw de rijkste zilvermijnen van Canada lagen. Mayo ligt binnen het traditionele territorium van de Na-Cho Ny'a'k Dun First Nation, die hier nog steeds wonen. Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan het Binet House Interpretive Centre, dat een verzameling historische foto's, interpretatieve informatie en een uitgebreide geologische weergave herbergt, inclusief secties over permafrost, gesteente-geologie, rots vervorming, ijsgeschiedenis, hardrock en placer-mijnbouw.

De indrukwekkende Dempster Highway is een highway in de Canadese territoria Yukon en Northwest Territories. De weg verbindt de Klondike Highway nabij Dawson City noordwaarts naar Inuvik aan de Mackenzie River. De weg is één van de noordelijkste van Canada en is 735 kilometer lange gravelweg. Ben je op zoek naar avontuur dan is de Dempster Highway een echte must! Deze spectaculaire weg gaat langs besneeuwde en ruige bergen, prachtige meren, valleien en uitgestrekte vlaktes. Onderweg heb je kans op elanden, wolven, kariboes, berggeiten en beren tegen te komen. Een kreet die veel mensen roepen nadat ze deze spectaculaire route hebben gekregen is  ‘We did the Dempster!’ De beste periode om deze route te rijden is tussen juni en begin september. Buiten deze periode kan de weg gesloten zijn.
☝ Aangezien de Dempster Highway een gravelweg is, dien je wel even te controleren of je van de verhuurder op deze weg mag rijden! Houd er rekening mee dat je er circa drie dagen over doet om de Inuvik te bereiken.

Op anderhalf uur rijden ten noordoosten van Dawson City word je verrast door de ruige wildernis van Tombstone Territorial Park. Dit natuurgebied heeft een permafrost landschap met ruige bergtoppen waar je volop wildleven kunt spotten en genieten van adembenemende vergezichten!  Het park is te bereiken via de beroemde Dempster Highway. Vanwege de afgelegen ligging is het een schitterende plek voor avontuurlijke wandelingen. Liever kamperen in deze ongerepte wildernis, geen probleem neem je tentje maar mee. Stop wel eerst even bij het Tombstone Interpretive Center voor informatie over wandelroutes en de huidige condities.

Vervolg je de Dempster Highway dan rijd je via een permafrostlandschap naar Eagle Plains gelegen halverwege de Dempster Highway. Eagle Plains is een uitgestrekt gebied met glooiende heuvels tussen de Ogilvie en Richardson bergketens langs de Dempster Highway. Door de harde ondergrond staan de bossen hier schots en scheef. Er zijn zeer weinig accommodatie mogelijkheden langs de route maar het Eagle Plains Hotel is een goede overnachtingsplek, zo halverwege tussen Dawson City en Inuvik. Als je de route verder rijd passeer je de poolcirkel. De weg eindigt in Inuvik, waar Inuït wonen.

Inuvik is een kleine plaats gelegen in de Northwest Territories, net boven de Noordpoolcirkel. Je vindt er gekleurde huizen en vele bovengrondse buizen voor onder andere watertoevoer en riolering, vanwege de permafrost konden deze niet ondergronds aangelegd worden. Door deze buizen vind je tal van kleine bruggen en tunnels in Inuvik. Breng een bezoek aan het Inuvialuit Cultural Centre, hier kom je meer te weten over de cultuur van de Inuvialuit.

Het Ivvavik National Park ligt in de directe omgeving. Hier heeft met het bewijs van menselijke bewoning tot 30.000 jaar terug gevonden. Archeologen hebben de overblijfselen van 8 verschillende culturen ontdekt. Je kunt een bezoek brengen aan de kas die is omgebouwd van een oude arena, of de Inukshuk gaan bekijken. In de omgeving van Inuvik zijn tal van meren en rivieren, de bekendste is Boot Lake, waar je heerlijk kunt wandelen.

Het plaatsje Watson Lake ligt aan de Alaska Highway, dicht bij de provinciale grens met British Columbia. Beroemd is het Sign Post Forest, hier hangen circa 68.000 borden van woonplaatsen over de hele wereld. Volgens de legende gaat het verhaal dat in 1942 een soldaat uit het Amerikaanse leger heimwee had, en het eerste bord van zijn geboorteplaats Danville, Illinois opging. Tot op de dag van vandaag duurt deze traditie voort. Het absolute hoogtepunt van je bezoek aan Watson Lake is de mogelijkheid om in de avond het Noorderlicht te aanschouwen. Bezoek het Northern Lights Space and Science Centre waar je meer komt te weten over dit bijzondere natuurverschijnsel.
 ☝ De grootste kans om het noorderlicht te zien, is in het najaar rond middernacht, mits het niet bewolkt is.

In de omgeving van Watson Lake ligt het Wya Lake Park, waar je een mooie rondwandeling rond het meer kan maken (2,5 km) en diverse vogelsoorten kunt spotten. Watson Lake zelf is het grootste meer in de wijde omtrek en hier kun je heerlijk zwemmen, wandelen, watersport beoefenen en kamperen.

Teslin ligt aan de Alaska Highway, daar waar de Nisutlin River in Teslin Lake uitmondt. Tijdens de Klondike Gold Rush was het één van de waterwegen die gebruikt werden om de Yukon River te bereiken. De streek is vooral bekend voor de hengelsport, alhoewel het in 2005 het nieuws haalde, omdat iemand een Bigfoot meende gezien te hebben.
Tip: De Yukon is op zijn mooist rond de eerste week van september: dan kleuren de bladeren fel geel/oranje, valt de eerste sneeuw en heb je de meeste kans om het noorderlicht te zien. 

Interesse gekregen in een reis naar Yukon neem dan contact op met onze reisspecialisten. 

Kies een type reis