Saskatchewan

Saskatchewan is gelegen in het hart van de Canadese prairies en is voornamelijk een landelijke provincie bekend voor de land- en bosbouw en de rijke geschiedenis in de mijnindustrie, met name winning van uranium. De prairie staat bekend voor de eindeloze tarwevelden, terwijl je het in het noorden het grootste aantal van de 100,000 meren van Saskatchewan vindt. Tevens vind je in het noorden het prachtige Athabasca Sand Dunes aan de zuidelijke kust van Lake Athabasca. Dit is het grootste actieve zandduingebied ter wereld en verplaatst zich voortdurend onder invloed van de elementen. Het hoogste punt van de provincie is Cypress Hill met een hoogte van 1392 m. boven zeeniveau. Naast de rijke mix van geschiedenis en cultuur heeft Saskatchewan allerlei activiteiten te bieden: vissen in zoetwater, paardrijden, kanoën, mountainbiken, een overvloed aan fauna, rustige parken, vakantie op de boerderij en ongelooflijke golfbanen. De open vlaktes van Saskatchewan maken deze provincie een paradijs voor dierenliefhebbers. Vroeger leefden in deze provincie veel bizons, waarvan nog kuddes te vinden zijn in Grassland National Park. Op elke kentekenplaat staat ook vol trots ‘Land of the Living Skies’, een verwijzing naar de prachtige levendige luchten.

De stad Regina ligt in het centrum van de Canadian Prairies, en is de provinciehoofdstad van Saskatchewan. De stad is de thuisbasis  voor de Canadese Royal Canadian Mounted Police en de footballclub Saskatchewan Roughriders. Eén highlight van de stad is het Provincial Legislative Building. Dit gebouw huisvest de wetgevende macht van de Provincie van Saskatchewan en werd ontworpen in de stijl van de Engelse Renaissance en van Louis XVI. Ieder half uur kun je een gratis tour volgen door het beaux-arts gebouw met veel marmer en sierlijk houtsnijwerk. Het natuurpark Wascana Center heeft tal van recreatiemogelijkheden en is een plaats bij uitstek om allerlei vogels en moeraszoogdieren te observeren.  Ook leuk om te bezoeken is de Holy Rosary Cathedral uit 1912 met prachtige glas-in-lood ramen. Op minder dan een halfuur rijden van Regina ligt Qu'Appelle Valley met meer dan 100.000 zoetwatermeren zoals Last Mountain Lake en Buffalo Pound Lakes en de vier Fishing Lakes van Pasqua, Echo, Mission en Katepwa. Qu'Appelle heeft mooie stranden, camping- en recreatievoorzieningen, legendarische sportvismogelijkheden en enkele van het meest opwindende wildwater kano mogelijkheden van het continent.

De stad Moose Jaw ligt aan de Moose Jaw River in zuidelijk-centraal Saskatchewan. Het is vandaag de dag de thuisbasis van de Snowbirds, het luchtdemonstratieteam van de Canadian Forces en 15 Wing, Saskatchewan’s enige militaire basis en de site van het NATO Flying Training, Canada's opleidingsprogramma voor piloten. Je kunt ook deelnemen aan een rondleiding door de tunnels van Moose Jaw. Deze werden tijdens de periode van de prohibitie gebruikt door de dranksmokkelaars. Bezoek ook het Sukanen Ship Pioneer Village Museum, dat meer dan 200 antieke tractors, auto's en vrachtwagens. Hier vind je ook het huis waar John G. Diefenbaker, Canada's 13e Eerste Minister, als kind in opgroeide. Vlakbij is de Wakamow Valley waar je diverse natuurparken vind waar je je heerlijk kunt vermaken.

Het kleine stadje Swift Current ligt in het zuidwesten van Saskatchewan, langs de Trans Canada Highway. De stad is gevuld met erfgoedgebouwen die de geschiedenis van de streek tonen. Je kunt bijvoorbeeld het Mennonite Heritage Village, bezoeken dat de levenswijze en gebruiken afbeeldt van de kolonisten die deel uitmaken van de geschiedenis van de stad. De gebouwen bevatten authentieke antiquiteiten en kunstvoorwerpen. Jaarlijks vinden er verschillende evenementen plaats, waarvan de Frontier Days de bekendste zijn.

De stad Maple Creek ligt halverwege tussen Regina en Calgary, op slechts 8 km ten zuiden van de Trans-Canada Highway in het zuidwesten van Saskatchewan. Het staat bekend om zijn oude westerse hoofdstraat. Veel van de winkelpuien in deze plantagedistrict-stad zijn erfgoed. Van hieruit kun je de National Historic Site of Fort Walsh bezoeken. Fort Walsh werd opgericht als een NWMP-nederzetting na de slachting van Nakoda-stammen in 1873. Je kunt er meer te weten komen over de slachting, alsook over het leven van de autochtone stammen die het land bevolkten voor de komst van de NWMP. In de stad zijn er eveneens twee musea, waarvan er één kunstvoorwerpen uit zowel de jaren 1800 als de jaren 1900 bezit. Elke ruimte heeft een verschillend thema, met antiquiteiten en unieke informatie. Je kunt ook het Cypress Hills Interprovincial Park bezoeken. Het natuurpark strekt zich uit over zowel de provincie Saskatchewan als de provincie Alberta. Het bestaat uit 18,410 hectare natuurgebied, dat onder andere enkele van de hoogste heuvels van de Rockies omvat, evenals dennenbossen en zeldzame wilde bloemen en diersoorten.

Kyle is een dorp, gelegen in het zuidwesten van Saskatchewan. Het dorp staat plaatselijk bekend als de ontdekkingsplaats van een 12.000 jaar oude woldragende mammoet, die werd gevonden tijdens het bouwen van een weg in 1964. De botten van deze mammoet bevinden zich nu in een museum in Regina, maar een standbeeld, dat gebouwd is geweest om het dier te herdenken, bevindt zich in de stad.

De stad Saskatoon is gelegen in het centrale deel van Saskatchewan, Canada, aan de South Saskatchewan River. Het is de grootste stad van de provincie. De stad bezit meer dan 300 acres aan grasland aan de rivieroevers en talrijke historische sites. Wanuskewin omvat een pittoreske vallei en een zijrivier van de South Saskatchewan River. De Indianen van de Northern Plains hebben minstens 60 eeuwen op deze plek geleefd, gejaagd en verzameld. Er is ook een zoo die gespecialiseerd is in het tentoonstellen van plaatselijke en West-Canadese wilde dieren in hun natuurlijke leefomgeving. Kom meer te weten over de cultuur van de Northern Plains Indians, de oorspronkelijke bewoners van de prairies, in het bezoekerscentrum. Ook kom je er meer te weten over de fauna, flora en de archeologische opgravingen in het park. Verder kun je er proeven van de traditionele keuken, diverse kunsttentoonstellingen bekijken en kamperen in een traditionele tipi. Leuk om te bezoeken is de Meewasin Valley, gelegen aan de South Saskatchewan River. Fiets over de mooie Meewasin Valley Trail, een lange route die de stroom van de rivier volgt. In de winter wordt gebied vaak gebruikt om te langlaufen. In het Kiwanis Memorial Park kun je in het winterseizoen schaatsen op een grote ijsbaan.
Jaarlijks vinden er in Saskatoon verscheidene evenementen plaats, zoals de Enchanted Forest, Canada's grootste drive-through Kerstlichtshow, met 1.000 beelden verlicht door meer dan 1 miljoen Kerstlichtjes.

De stad Prince Albert ligt in de vallei van de North Saskatchewan River, en is voornamelijk gebouwd op de hellende zuidoever van de River, terwijl de noordoever een zicht op de omliggende omgeving met zijn gemengde bossen biedt. Het is de oudste stad van Saskatchewan. Prince Albert National Park ligt op slechts 50 kilometer ten noorden van de stad en omvat meren, bos en dieren in het wild. In het natuurpark bevinden zich het voormalige huis en laatste rustplaats van toegejuicht schrijver en milieubeschermer Grey Owl. In de winter kun je in de streek aan verscheidene wintersporten doen, en in de stad en omliggende omgeving zijn er talrijke historische sites te bezoeken.

De stad Yorkton ligt in het zuidoosten van Saskatchewan, vlakbij de grens met Manitoba. Bezoek het Yorkton Western Development Museum, dat een aantal tentoonstellingen huisvest die het pioniersleven in de stad en in de omliggende prairie afbeelden, en de Ukrainian Catholic Church met zijn zilveren koepel. Je kunt ook deelnemen aan een rondleiding over het kerkhof en meer te weten komen over het leven van de mensen die er begraven liggen, of deelnemen aan verschillende activiteiten zoals zeilen, vissen en skiën.

Interesse gekregen in een reis naar Saskatchewan neem dan contact op met onze reisspecialisten.