Wist je dat Newfoundland en Labrador niet twee aparte provincies zijn maar 1 grote provincie gescheiden door de smalle zeestraat, Straat van Belle Isle. De provincies Newfoundland en Labrador zijn gelegen in de meest oostelijke hoek van Canada en is één van de best bewaarde 
geheimen van het land. Het ongerepte eiland Newfoundland mag trots zijn op de oudste stad van Noord-Amerika, St John, één van de belangrijkste bezienswaardigheden. De woeste kustlijn van Newfoundland is de perfecte plaats om de picknicken en vogels te spotten. Visserij is de voornaamste industrie van de provincie en heeft ervoor gezorgd dat er langs de baaien en inhammen verscheidene schilderachtige, traditionele dorpjes gevestigd zijn. Reis naar het noordelijkste punt van het eiland en bezoek het Gros Morne National Park met zijn prachtige fjorden, tafelbergen en grillige rotskusten. In het noordoosten van Newfoundland ligt Twillingate, bekend als de Iceberg Capital of the World, 
hier kun je in het voorjaar gigantische ijsschotsen voorbij zien drijven. De ongerepte natuur in het afgelegen Labrador is de perfecte bestemming voor buitensportavonturiers. Je vindt hier de grote steden Happy Valley-Goose Bay en Labrador City en de rest van het gebied bestaat uit onherbergzaam gebied, ruige natuur en diepe fjorden. Naast de prachtige natuur kun je vele wilde dieren spotten zoals kariboes, walvissen en zwarte beren. Langs de kusten leven vele watervogels zoals Jan-van-gent en papegaaiduikers.

De hoofdstad St. John's ligt op het meest oostelijke punt van het Newfoundland Island. Het is de oudste stad in Noord Amerika en Engelands 1e overzeese kolonie. Het werd vroeger regelmatig bezocht door piraten en ontdekkingsreizigers welke tegenwoordig vervangen zijn door cruiseschepen en toeristen. St John’s stijgt stapsgewijs, oplopend vanaf de waterkant. Overal vind je trappen, smalle steegjes, kronkelende straten en huizen met pastel gekleurde dakpannen. 
Het historische centrum van St. John's is heel goed te voet te verkennen, breng een bezoek aan Signal Hill met de Cabot Tower, een historisch park met een rotsachtige heuvel vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de haven, de oude straatjes en de prachtige ruige kustlijn. In de zomermaanden, wanneer er een 
historische taptoe is, worden er oude kanonnen afgeschoten tijdens de Signal Hill Tattoo. De oudste straten van St John's zijn Water Street en Duckworth Street, de straten lopen parallel aan de haven en lopen in elkaar over via trappen en zijstraten. Vroeger waren hier voornamelijk pakhuizen maar tegenwoordig zijn er restaurants, cafés en winkels. St. John is tevens een universiteitsstad. De University of New Brunswick Saint John is hier gevestigd. Bij George Street vind je het uitgaansgebied.
✪ Tip: Sla de bierbrouwerij Quidi Vidi niet over, hier wordt van gletsjer smeltwater bier gemaakt.
Wil je meer weten over de cultuur en maritieme geschiedenis van Newfoundland, breng dan een bezoek aan The Rooms. 
Vanuit het atrium heb je een mooi uitzicht over de haven van St. John’s. Ook leuk is het treinmuseum Railway Coastal Museum. Vanuit St. John’s is het mogelijk om walvissen te spotten. 
Even buiten St. John’s tref je het schilderachtige vissersdorp Ouidi Vidi. Breng hier een bezoek aan een van de oudste immigrantenhuizen van Noord-Amerika, Mallard Cottage en bezoek het Ouidi Vici Battery Historic Site, dat dateert uit 1762 en door de Fransen was gebouwd ter verdediging tegen Britse aanvallers. 
Ga ook naar het meest oostelijke punt van Noord-Amerika, Cape Spear, rondom deze kaap met steile wanden hangt vaak een dikke laag mist. Op Cape Spear bevindt zich sinds 1836 een vuurtoren die de oudste, nog in werking zijnde, vuurtoren van Canada is. Vanaf Cape Spear heb je een schitterend uitzicht over de kust. Wellicht zie je in de verte nog een walvis zwemmen.
Ben je een vogelliefhebber dan is het een aanrader om met een boot door het natuurgebied Witless Bay te varen. Je kunt dan de vogelkolonies op de steile rotsen voor de kust van Newfoundland van dichtbij zien en wie weet spot je ook nog een orka of walvis!
☝ Vanuit St. Johns kun je de ferry nemen naar Sydney op Nova Scotia, de overtocht duurt ongeveer 14 uur.
Op een kwartier rijden van St. John’s ligt het vissersdorp Petty Harbour Maddox Cove. Het pittoreske stadje is een van de meest gefotografeerde steden in Newfoundland. De bontgekleurde huizen langs de rotsachtige kust zorgen voor een schitterend plaatje. Maar ook de haven waar tal van vissersbootjes met verse vis aanmeren is de moeite waard.
Wil je het gebied rondom Petty Harbour van bovenaf zien dan kun je bij North Atlantic Ziplines naar beneden roetsjen!

Nog meer richting het zuiden ligt Bay Bulls, een van de oudste plaatsen van Newfoundland. In 1583 was deze nederzetting in Britse handen maar daarna meerdere keren overgenomen door Franse kolonisten. De Britten verdedigden Bay Bulls vanaf het schip HMS Saphire. Het wrak van dit schip is bestempeld tot National Historic Site en is te bezoeken. Hou je van wandelen dan is de East Coast Trail een echte must do! Deze Trail is een wandeling van totaal 540km langs de kust die je meeneemt naar de uiterste uitlopers van Noord-Amerika, langs de schilderachtige oevers van het Avalon schiereiland. De paden van de East Coast Trail leiden je langs torenhoge kliffen, prachtige kustlijnen en diepe fjorden. Spot verlaten nederzettingen, vuurtorens, ecologische reservaten, zeevogelkolonies, walvissen, ijsbergen, 's werelds zuidelijkste kudde van kariboes, historische locaties, een hangbrug van 50 meter, twee actieve archeologische opgravingen en nog veel meer attracties. De route verbindt ongeveer 32  historische gemeenschappen met elkaar, waaronder Petty Harbour. Het is ook mogelijk om een deel van de wandeling te maken, voor meer informatie zie www.eastcoasttrail.com. De East Coast Trail loopt ook door La Manche Provincial Park. Een waterval en lelievijvers maken dit een prachtig park. Als je van wandelen in het bos, kanoën, kronkelende beekjes of zwemmen houdt, kun je hier een goed verblijf hebben. Dit park is een paradijs voor vogelaars, aangezien meer dan 50 soorten zijn geïdentificeerd in dit park. Een pad en hangbrug leiden naar het verlaten dorp La Manche. Dit oude dorp werd in 1966 verlaten nadat er een verwoestende storm over was geraasd. Een hoogtepunt van een verblijf op het Avalon schiereiland is het natuurreservaat Avalon Wilderness Reserve. Door het gebied met een oppervlakte van 1.072 km² zwerft een grote kudde kariboes. Tevens kun je er elanden en moerassneeuwhoenders tegen komen. Het is een woest en heuvelachtig gebied met veel moerassen en meren, kale vlaktes en bossen. Een ideale omgeving om te wandelen, kanoën en te vissen. Avalon Wilderness Reserve is te bereiken vanaf een zuidweg bij vissersdorp Brigus South.

Trepassey is een klein vissersdorp aan de zuidoostelijke hoek van het schiereiland Avalon. In Trepassey Harbor ging de vlucht van The Friendship van start, met Amelia Earhart als passagier. Amelia werd de eerste vrouw die over de Atlantische Oceaan 
vloog. Trepassey is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Avalon Wilderness Reserve. Maar je kunt vanuit Trepassey ook een bezoek brengen aan Salmonier Nature park, waar onder andere elanden, kariboes, lynxen, otters en bevers leven. Of breng een bezoek aan het Cape Race Lighthouse. Dit is een van de belangrijkste vuurtorens van Noord-Amerika en actief sinds 1907. Voor zeelieden vanuit Europa was dit het eerste punt dat ze zagen na het oversteken van de Atlantische Oceaan. 
Vanuit Cape Race beginnen tal van wandelroutes en heb je prachtige vergezichten.

De historische kustplaats Placentia is gelegen op het schiereiland Avalon, Newfoundland en Labrador. Het is 10 minuten rijden naar de Argentia Ferryterminal en slechts een dagtrip naar de vele mooie toeristische gebieden. Placentia beschikt over een unieke liftbrug die de onstuimige getijden van 'the gut' (de smalle opening naar de haven) overspant. Rond Placentia weerspiegelen talloze gebouwen en plaatsen de lange geschiedenis van het gebied. Er zijn vele archeologische bezienswaardigheden, sommige gedeeltelijk herbouwd en diverse schitterende exemplaren van de Newfoundland architectuur uit de late 19de eeuw. Breng een bezoek aan Castle Hill National Historic Site waar je ruïnes van Franse ontdekkingsreizigers kunt vinden, in 1713 werden zij door de Engelsen verdreven. Op 70km rijden van Placentia ligt het natuurreservaat Cape St. Mary's Ecological Reserve, met name tijdens het broedseizoen tref je hier honderdduizenden zeevogels aan. Wandel naar de vogelrotsen en geniet van deze indrukwekkende omgeving. Het dorp Rose Blanche ligt aan de zuidwestkust van Newfoundland. De belangrijkste attractie is de oude vuurtoren waaruit het gemakkelijk is om walvissen te spotten. Het werd gebouwd in 1873 en gerestaureerd in 1997. 

Port aux Basques ligt op de zuidwestelijke hoek van het eiland Newfoundland en is de toegangspoort tot Newfoundland. 2 Grote veerboten maken dagelijks overtochten vanuit North Sydney in Nova Scotia. Port aux Basques is de oudste van de verzameling dorpen die deel uit maken van de huidige stad, die bestaat uit Port aux Basques, Channel, Grand Bay en Mouse Island. Aanrader is een wandeling langs de haven van Port aux Basques en de traditionele houten pastelkleurige huisjes. Er zijn tal van bezienswaardigheden in de omgeving te zien zoals het Astrolabe monument, een historische stenen vuurtoren Cape Ray Lighthouse, vogels kijken in natuurlijke habitats en men kan een uitzicht over de omgeving vanaf de Tafelberg nemen. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Grand Codroy Wildlife Museum and Taxidermy, het grootste dierenpark in het oosten van Canada. Of kom meer te weten over de visserij in het Hook and Line Interpretation Centre. Een mooi wandelpad is het Grand Bay West Beach Trailway, je loopt langs een van de mooiste zandstranden van Newfoundland. De route is 6km lang en begint bij First Grand Bay West Beach, via scheepswrakken wandel je naar Grand Bay West Schist. 
De plaats Port au Port ligt aan de westkust van Newfoundland. Het is driehoekig van vorm en is voornamelijk Franstalig. 

Vlakbij ligt het Gros Morne-park dat in 1987 op de  werelderfgoedlijst van de UNESCO stond. Het schitterende park is gevuld met gletsjers, watervallen en stranden, waardoor je volop kunt genieten van watersportactiviteiten. Een speciale attractie zijn de Alpaca's van Newfoundland, een boerderij met een verzameling alpaca's en lama's. Met geluk kun je vanuit de baai walvissen spotten.

Corner Brook ligt aan de Bay of Islands, aan de monding van de Humber River. De Lone Range Mountains doorkruisen de regio hetgeen een prachtige combinatie van oceaan en berglandschap oplevert. Er zijn hier meerdere locaties te bezoeken en in het nationaal park kun je boottochtjes maken door een fjord en langs kliffen. Bezoek het Captain James Cook National Historic Site of ga wandelen in de Marble Mountains.

Steady Brook is omringd door bergen en de Humber River, die recht door het centrum van de stad stroomt. Door de Marble Mountain staat het ook bekend als de ski hoofdstad van Newfoundland. Het biedt verschillende ski- en andere wintersportmogelijkheden. Een van de attracties is de Heritage Tree, een gigantische totempaal. Verder kun je er skiën, snowmobiling, snowshoeing, kajakken, kanoën en vissen. De stad Deer Lake ligt aan de Humber River, langs de Trans-Canada snelweg. Het is de toegangspoort naar het nabijgelegen Gros Morne National Park en biedt boottochten langs gletsjers en door een fjord, maar ook langs vele kleine dorpjes. Er zijn verschillende activiteiten die kunnen worden ondernomen. In de winter kun je er skiën en hondensleeën en in de zomer zijn er tal van watersportactiviteiten. Gedurende het gehele jaar kun je walvissen spotten of een rondje golfen.

Woody Point is gelegen in het hart van het Gros Morne National Park, aan de westkust van Newfoundland. De stad ligt aan Bonne Bay en bestaat uit drie gebieden, Curzon Village, Woody Point en Winterhouse Brook. Het is een Registered Heritage District en heeft een waterkant met veel erfgoed gebouwen en vier Registered Newfoundland and Labrador Heritage Structures. Breng een bezoek aan de vuurtoren Woody Point Lighthouse. Stop onderweg bij Galliott Studios in Bonne Bay voor een heerlijke kop koffie of een lekker biertje. De patio direct aan de oceaan is een geweldige plek om te relaxen. Leuk om te bezoeken is het Bonne Bay Marine station bij Norris Point, tijdens een interactieve rondleiding in het aquarium leer je alles over de dieren die in de Bonne Bay leven. Je kunt hier zeesterren en heremietkreeften aanraken in de ‘touch tank’.

Het schitterende Gros Morne National Park ligt aan de westkust van Newfoundland en is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het park ontleent zijn naam aan de tweede hoogste bergtop (op 806 m) van het in Newfoundland gelegen park. Het grootste deel van het park is wildernis maar de smalle kuststrook is erg interessant! Je vindt hier tal van wandelpaden en wegen.

Boottochten brengen bezoekers langs de torenhoge kliffen van een door gletsjers uitgesleten zoetwater fjord. Je vindt er ook diverse watervallen, zee inhammen, zandbanken, zandstranden en om het plaatje compleet te maken, kleurrijke vissersdorpjes. Het park biedt een zeldzaam voorbeeld van het proces van een continentverschuiving, waar een diepe  oceaankorst en de rotsen van de aardmantel zichtbaar zijn. Recentere acties van gletsjers hebben geresulteerd in een iets ander landschap. Er zijn meer dan 40 plaatsen die rijk zijn aan oude fossielen, zoals trilobieten. Het park beschikt over 2 verschillende eco-regio's, de laag gelegen gebieden langs de Golf van St. Lawrence en het alpine plateau van de Long Range Mountains, waardoor een rijke diversiteit van arctische, boreale en gematigde soorten wordt gecreëerd. Het is de thuisbasis van elanden, de rode vos, de zwarte beer, de Amerikaanse haas en kuddes rendieren, het alpensneeuwhoen, de kale adelaar en visarenden. Buiten de kust krijgen zeehonden jongen op kleine eilanden en walvissen kunnen tijdens de migratie worden gespot. Het biedt verschillende activiteiten, zoals vissen, walvisspotting, varen, kajakken, skiën, klimmen en bergbeklimmen.
✪ Tip: Het is erg leuk om een boottocht te maken naar Western Brook Pond, een gigantisch fjord, ingeklemd tussen hoge granieten rotswanden. Je vaart helemaal tot het begin van het fjord, het water is gitzwart doordat het fjord ontzettend diep 
is. Het park staat bekend om zijn vele wandelmogelijkheden, een eenvoudig wandeling is de vlakke Western Brook Pond Trail van 3km die naar de Western Brook Pond loopt. Vanaf hier start een twee uur durende boottocht door het fjord langs watervallen en spectaculaire kliffen. Ook als je niet de boot wilt nemen is de wandeling de moeite waard. De route start 27 km ten noorden van Rocky Harbour langs route 430.

Voor de echte wandelliefhebbers is er de pittige Gros Morne Mountian trail die je naar de top van de Gros Morne Mountain op 806m hoogte leidt. Van de top heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de indrukwekkende fjorden in het park. De route is maar liefst 16km lang en kent vele steile gedeeltes. Bereid je dan ook goed voor! Voor een mooi uitzicht wandel je de 5km (retour) lange Lookout Hills Trail, de route is niet lang maar je klimt wel een uur lang gestaag omhoog. Het spectaculaire lavalandschap, de Green Gardens, is via een wandelpad vanaf de Scenic Drive te bereiken. De trail langs deze vulkanische kust bezorgt je prachtige uitzichten op hoge kliffen. 

In het zuidelijke deel van Gros Morne National Park vind je de Tablelands Scenic Drive, een prachtige route door een uniek deel van Gros Morne NP. Het zuidelijke deel van het park heeft geelachtige, bruine rotsen en het landschap is vrij kaal. Het park is vrij groot, zorg dat je hier meerdere dagen verblijft zodat je alle delen van het park kunt bezichtigen. Het vissersdorp Rocky Harbour is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Gros Morne National Park. In Rocky Harbour kun je in het Gros Morne Wildlife Museumbezoeken waar meer dan honderd diersoorten die in Newfoundland leven zijn tentoongesteld. Wil je een bezoek brengen aan het zuiden van het park dan is Trout River of Woody Point in de Bonne Bay de beste uitvalsbasis. Voor het noordelijke deel van het park kun je het beste verblijven in het kleine plaatsje Cow Head, vanuit hier kun je de Cow Head Lighthouse trail wandelen naar de vuurtoren en het uiterste punt “The Head”. 

De ‘vishoofdstad’ Port au Choix van West- Newfoundland is bekend vanwege het Point au Choix National Historic Site. Te midden van een ruige kustlijn van kalksteen, bossen en baaien wordt 6000 jaar aan menselijke geschiedenis zichtbaar. Het wordt beschouwd als een van de rijkste archeologische vondsten in Noord-Amerika. Begraafplaatsen zijn hier blootgelegd en bieden artefacten van de Maritieme Archaïsche Indianen aan de Groswater en Palaeo-eskimos.Andere bezienswaardigheden zijn het Pointe Riche Lighthouse en het Heritage Museum. Wie Labrador wil bezoeken neemt de veerboot tussen St Barbe, NL en Blanc Sablon. Volg de autoroute langs de zuidkust van Labrador en kom in het havenstadje L'Anse Eau Clair gelegen aan de kust van Labrador. Het heeft een meer in de buurt met dezelfde naam. 
Vanaf hier kan men de Jersey Rooms bezoeken, een site met fundamenten van gebouwen en stenen loopbruggen die deel uitmaakten van een 18e-eeuws vissersbedrijf. Het bezoekerscentrum is een gerestaureerde kerk uit het begin van de 20e eeuw en is een attractie op zich met zijn neogotische stijlarchitectuur. Vanaf hier kun je ook verschillende stranden bezoeken langs de Coastal Drive. Vanaf de kust ziet men af en toe een walvis passeren of een kudde zeehonden.

Het dorp Forteau ligt ongeveer 13 km ten noordoosten van de grens tussen Quebec en Labrador en omvat de kleine  gemeenschappen van English Point en Buckles Point. Vanaf hier kun je de Point Amour-vuurtoren en de andere steden aan de Labrador Coastal Drive bezoeken of genieten van de vele stranden. In de herfst en de winter kan men af en toe het noorderlicht in de nachtelijke hemel waarnemen. 
De stad Happy Valley-Goose Bay ligt op een groot zanderig plateau. Het is de thuisbasis van de grootste luchtmachtbasis in Noordoost-Amerika, CFB Goose Bay. Veel van de attracties in de stad zijn dus gerelateerd aan het militaire thema. Er is het militair museum, en je kunt ook een reeks bunkers bezoeken. Deze werden gebouwd als gevolg van de Tweede Wereldoorlog door de luchtmacht van de Verenigde Staten en werden gebruikt om verschillende soorten munitie op te slaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn ook 3 militaire vliegtuigen te zien in de stad. De omgeving bestaat uit bossen, rivieren en meren en biedt verschillende recreatiemogelijkheden. Je kunt een bezoek brengen aan de Muskrat Falls, die aan de Lower Churchill River liggen. Stop bij het Northern Light Building, op de benedenverdieping vind je een klein militair museum met een uitgebreid assortiment aan merchandise en lokale producten zoals Labradorite sieraden. Altijd al een keer met een hondenslee op pad willen gaan, dan ben je hier op het juiste adres! Een goed adres is Northern Lights Dog Sledding.

De stad Churchill Falls is beroemd vanwege de tweede grootste waterkrachtcentrale ter wereld. In dit gebied daalt de Churchill rivier 300 meter in een traject van 32 kilometer. Je kunt hier de 75meter hoge watervallen, Churchill Falls, bezoeken.
De stad Labrador City ligt in de buurt van de grens met Quebec in de provincie Newfoundland en Labrador. De stad ligt in 
een vallei van het Wapusakatto-gebergte, in de buurt van het meer Little Wabush. Samen met de stad Wabush vormt 
Labrador de gemeenschap van Labrador West. In de winter kun je er goed skiën, snowboarden of sneeuwscooteren. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om te gaan vissen en jagen, en golfliefhebbers kunnen spelen op een 18-holes golfbaan in de omgeving. Je kunt ook de waterval van Crystal Falls of een kunstgalerie in de stad bezoeken. 
Het eerste nationaal park van Labrador, Torngat Mountain National Park Reserve, ligt verscholen in de afgelegen wildernis van Newfoundland en Labrador. Het spectaculaire gebied heeft hoge bergen, een ruige kust, diepe fjorden en kleine gletsjers waar in groten getale ijsberen en kariboes leven. Dit is het gebied waar de inheemse volken van de Inuit al eeuwen jagen en vissen om te overleven. Het park ontleent zijn naam aan het Inuktitut-woord Torngait. Dit betekent 'plaats van geesten'. Door de afgelegen ligging komen hier niet veel bezoekers en daarmee is deze unieke wildernis nog onontgonnen gebied voor het toerisme. Er zijn geen wegen, maar in de zomer verlaten geplande charters Happy Valley Goose Bay voor de 600 kilometer lange vlucht naar de landingsbaan Saglek aan de zuidelijke grens van het park. Vanaf daar is het een korte boottocht of helikoptervlucht naar het basiskamp en onderzoeksstation van het Torngat-gebergte. Let wel het gebied is maar enkele weken per jaar te bezoeken.
L'Anse aux Meadows is een Vikingnederzetting en een World Heritage Site van de UNESCO, gelegen op het noordelijkste puntje van Newfoundland. De resten van de nederzetting werden ontdekt in 1960 door het echtpaar Helge en Anne Stine Ingstadt. Er lagen minstens 8 gebouwen, waaronder een smederij. De nederzetting stamt vermoedelijk uit de vroege 11e eeuw.

Quirpon Island ligt op het noordelijke puntje van het grote noordelijke schiereiland van Newfoundland. Het is een van de meest beschutte havens van het eiland. Het is de beste plek voor het bekijken van ijsbergen, omdat ze door de Labrador-stroom naar het zuiden worden gedragen. Vanaf elke plek op het eiland kun je walvissen spotten, er zijn kijkpunten, een rotspunt of gewoon vanaf de kust. De zeldzame Belugawalvis is hier ook te zien. Bezoek de vuurtoren, Quirpon Island Lighthouse, welke nog steeds in gebruik is.

Grand Falls-Windsor ligt aan de rivier de Exploit, in het noorden van Newfoundland. Het gebied rond de stad is rijk aan dieren in het wild, zoals elanden, kariboes, zwarte beren en vossen. In de stad wil je misschien het Royal Canadian Legion Museum bezoeken. Dit bevat aandenkens uit de 2 wereldoorlogen en de Koreaanse oorlog. Een andere attractie is de Grand Falls Gorge and Waterfall. Ze staan bekend als de grootste waterval ten oosten van Niagara. De kloof is meer dan 1,5 kilometer lang en heeft rotswanden tot 70 meter hoog. Dichtbij is het Salmonid Interpretation Centre. Dit is de grootste in zijn soort in Noord-Amerika en biedt uitzicht op de watervallen en springende zalm.
 
Als klein eiland gelegen in de Noord Atlantische Oceaan, is Twillingate een van de meest pittoreske havens van heel  Newfoundland en Labrador en een van de meest populaire bestemmingen van de provincie. Gelegen aan de rand van wat ook wel bekend is als Iceberg Alley, staat de stad liefdevol bekend als de Iceberg Capital van de wereld. Veel van deze 10.000 jaar oude ijsschotsen drijven elk jaar voorbij (zelfs in de zomer) en men reist grote afstanden om maar een glimp hiervan op te vangen. Wist je dat je deze gigantische ijsschotsen gewoon vanuit de haven kunt zien? Maar je kunt ook een boottocht maken en de ijsschotsen van dichtbij bekijken en diverse walvissoorten spotten. De stad beschikt ook over een museum en men kan de Notre Dame Wines bezoeken voor een rondleiding en proeverij. Langs de ruige kust van Twillingate zijn tal van mogelijkheden om te wandelen. Een aan te raden wandeling vanwege haar fabelachtige uitzichten is de Sleepy Cove Trail. Deze wandeling start op de parkeerplaats bij Long Point Lighthouse en duurt circa 3 uur. Ook de moeite waard is de vuurtoren Long Point Lighthouse uit 1876, de vuurtoren is nog steeds in gebruik en is een schitterend uitkijkpunt. Wil je wat actiever bezig zijn dan kun je ook erg goed kanoën en kajakken.

Fogo Island is het grootste eiland voor de kust van Newfoundland en Labrador. Het ligt voor de noordoostkust van Newfoundland, ten noordwesten van Musgrave Harbour tegenover Hamilton Sound, net ten oosten van de Change Islands. 
Het eiland heeft een sterke Engelse en Ierse geschiedenis, die nog steeds bij de lokale bevolking te horen is. Er zijn 2 belangrijke dorpen op het eiland: Fogo en Joe Batt's Arm. Hier vind je hotels, 
restaurants en cafés. De krab- en kreeft visserij heeft de kabeljauwvisserij grotendeels vervangen; een  is verpakkingsfabriek blijft in de stad Fogo operatief. Ben je een kunstliefhebber en hou je van bijzondere landschappen dan is een bezoek aan Fogo Island een echt must see! 
✪ Tip: Op Fogo Island ligt één van de meest bijzondere hotels van de wereld, de Fogo Island Inn. Bijzonder vanwege haar opvallende architectuur, hedendaags design, kunst en gastronomie.
De stad Gander ligt in het centrum van Newfoundland aan de Trans Canada Highway. Het is vooral bekend om zijn basis voor luchthavens en de Canadese strijdkrachten. Gander diende als eerste trans-Atlantische luchthaven en was een belangrijke schakel voor vliegtuigen tijdens hun reis naar Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is een Luchtvaartmuseum en het bevat antieke vliegtuigen inclusief bommenwerpers. Ter herdenking van de geschiedenis van de vlucht en de luchtvaart in Gander is er het Festival of Flight dat jaarlijks in augustus wordt gehouden, met verschillende activiteiten, waaronder een derbyrace, vliegtuigdemonstratie, een parade en vuurwerk. De stad is ook de locatie van de enige Commonwealth-graven in Noord-Amerika. Vanwege de strategische locatie en de landingsbaancapaciteit is Gander een aangewezen alternatieve landingsplaats voor de Space Shuttle van NASA.
Het prachtige uitgestrekte Terra Nova National Park is het oudste nationale natuurgebied op Newfoundland. Het park bestaat uit een ruige kustlijn met kliffen, beschutte baaien en inhammen, groene heuvels, diepe fjorden en talloze meren. Er leven tal van dieren zoals elanden, zwarte beren en vogels zoals de papegaaiduiker. Een fantastisch gebied voor de wandelliefhebber. Vanaf de prachtige wandelpaden langs de kust worden zeer regelmatig walvissen gezien. Tevens kun je er ook goed kanoën en kajakken.
✪ Tip: Bij Bluehill Pond Lookout heb je een prachtig uitzicht over het hele park.
Eastport ligt aan de noordwestgrens van het nationale park Terra Nova. Dit park beschermt het grootste deel van de regio van het eiland Newfoundland, van Deer Lake in het oosten. Die zone wordt gekenmerkt door zwarte sparrenbomen met zakken balsemspar, witte den, lijsterbes, tamarack, esdoorn en andere bladverliezende boomsoorten. In de winter kan men skiën of sneeuwschoenen maken in het park. Er zijn verschillende stranden in de omgeving die samengaan met de erfgoedcultuur van het gebied. Vanaf hier kun je ook een bezoek brengen aan Eastport Family Funland, een pretpark met een Storyland dat de favoriete verhalen van kinderen beschrijft, waaronder Goudlokje, Roodkapje en Billy Goat Gruff.

Het plaatsje Port Blandford ligt aan de oostkust van het eiland Newfoundland, aan de voet van Clode Sound in Bonavista Bay. In de omgeving is Terra Nova National Park. Het landschap varieert van ruige kliffen tot moerassen en vijvers en beschutte inhammen. Er is veel culturele geschiedenis te vinden in de overblijfselen van zagerijen en menselijke culturen. In de winter zijn er tal van wintersporten zoals skiën, die kunnen worden beoefend, en in de zomer kan men kajakken, duiken of golfen op een 18 of 9-holes golfbaan.
Gambo is een stad gelegen in het noordoosten van Newfoundland, Newfoundland en Labrador. Het is de toegangspoort naar de prachtige Kittiwake Coast en The Road to the Shore op de Route 320. Het heeft een rijke geschiedenis en natuurlijke rijkdommen en beschikt over drie grote zalmrivieren, hetgeen het een vissersparadijs maakt. Het Gambo gebied ontvangt het hele jaar een toestroom aan toeristen die in de lente en zomer op forel en zalm komen vissen, in de winter ijsvissen, maar ook de prachtige wildernisgebieden komen ontdekken. Gambo biedt een scala aan prachtige, schilderachtige en adembenemende wandelroutes.Een van de leukste dorpjes op het Bonavista schiereiland is het vissersplaatsje Trinity. Het historische centrum heeft prachtige pastelkleurige houten huisjes. Geschiedenis, vriendelijkheid en vasthoudende authenticiteit zijn geweven in elk aspect van het Trinity gebied of lokaal bekend als "Trinity Bight" in Newfoundland en Labrador. Het heeft prachtig 
gerestaureerde visruimtes en zoutbox huizen. Mooie musea, kunstgalerijen en andere historische uit de 18e eeuw bewaarde gebouwen vullen Trinity en de omliggende gemeentes.

Van English Harbor tot New Bonaventure, vindt men traditionele oorspronkelijke kelders, ook wel ‘root cellars’ genaamd, in het gras en langs de heuvels. Volg de wandelpaden die je naar de rollende graniethellingen en spectaculaire stranden leiden. Je kunt ook boottochten maken om het prachtige landschap, maar ook walvissen, vogels en ijsbergen, vanuit een ander perspectief ervaren. Verblijf je in Trinity, breng dan ook een bezoek aan Dungeon Provincial Park. Bekijk een ingestorte zeegrot met een 
natuurlijke boog uitgehouwen door de zee. Zie hoe het woeste water erin en eruit geperst wordt en geniet van deze spectaculaire beelden. Rijd met de auto langs de kliffen en vergeet niet om af en toe even uit te stappen. Vanuit Dungeon Provincial Park heb je goed uitzicht op Bonavista Lighthouse uit 1843, dat op het uiterste puntje van het schiereiland ligt. Met een beetje geluk kun je zelfs walvissen voorbij zien zwemmen. Het plaatsje Bonavista is op en over rotsen heen gebouwd en daardoor heeft het heel gezellige, oude, kronkelende straatjes. 

Als je vanuit Dungeon Route 238 neemt naar Elliston dan kom je bij de best bereikbare papegaaiduikerskolonie van Newfoundland. Volg Old Road naar Maberly, rijd door het park en langs het zandstrand tot je het stoeltje in de vorm van een papegaaiduiker ziet. Parkeer hier en loop naar de rand van de kliffen om het vogeleiland te zien.
Clarenville ligt aan de oostkust van Newfoundland in de Shoal Harbour River Valley. De stad is een natuurlijke toegangspoort tot de schilderachtige Discovery Trail. Deze route is een panorama van landschappen, historische bezienswaardigheden, kustplaatsen en dorpen, en natuurlijke wonderen. Clarenville is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het schiereiland Bonavista en Dungeon Provincial Park.

Kies een type reis