New Brunswick 

In het oosten van Canada ligt de provincie New Brunswick. Ten zuidoosten van Quebec en gelegen op het vasteland, maken van New Brunswick de toegangspoort naar Atlantisch Canada. New Brunswick is de enige tweetalige provincie van Canada. Ze spreken hier zowel Engels als Frans, zelfs de borden, de wegwijzers, de straatnamen en de reclames zijn overal in twee talen te vinden, heel bijzonder! New Brunswick is een genot voor elke reiziger, met een gevarieerd landschap met bossen in het binnenland, ruige rotsen met diepe kliffen aan de kust en een charmante dorpssfeer. Een van de hoogtepunten is Bay of Fundy met de hoogste getijdenwisselingen ter wereld. Voor de kust leven wel 15 soorten walvissen waaronder de zeldzame noordkaper!  Rijd door een van de 80 ‘covered bridges’ welke in de regio te vinden zijn. Eet kreeft in Shediac, de kreefthoofdstad van de wereld. Of proef de lokale delicatesse Fiddleheads (opgerolde varens).  

Saint John is de grootste stad in New Brunswick, gelegen aan de monding van de Saint John-rivier aan de Bay of Fundy. De stad werd gesticht in 1785 door de loyalisten uit New England. Zij zorgden ervoor dat Saint John een welvarende stad werd en in 1853 was het de 3e zeehavenstad ter wereld. In het New Brunswick Museum vind je een collectie van koloniale relikwieën, een scheepsmodel uit het scheepsbouwtijdperk en een groot aantal galerijen, en beschikt het over een noordkaper (walvis) van meer dan 13,5 meter en een mastodont. Downtown Saint John heeft vele historische bezienswaardigheden, sfeervolle straatjes, kathedralen en mooie pleinen zoals het King’s Square.
Tip: Wandel de Loyalist Trail en loop langs de oude Barbour’s General Store uit 1860, de authentieke barber shop en het Loyalist House, dat het oudste gebouw van de stad is. Mis de Old City Market niet, op deze traditionele boerenmarkt kun je nog verse producten kopen. Je kunt ook naar de Reversing Falls gaan kijken. Dit is een verschijnsel veroorzaakt door de hevige getijden van de Bay of Fundy. Het hoogtij-water wordt er weer stroomopwaarts gedwongen in de Saint John-rivier, waardoor een wervelende stroming ontstaat. Ook leuk om te bezoeken is Loyalist Burial Ground, deze oude begraafplaats is nu een mooi stadspark met wandelpaden, een fontein en af een toe spot je een oude grafsteen van een oude pioneer. Wil je meer te weten komen over de maritieme geschiedenis ga dan naar het New Brunswick Museum. Het Fort Howe National Historic Site is een oud verdedigingswerk uit 1778 en bied een mooi uitzicht op de haven Saint John.

Op 50km rijden van St. John liggen de St. Martin Sea Caves, deze zeegrotten zijn bij eb het beste te bezichtigen. Hier begint tevens de Fundy Trail Parkway, een 15km lange toeristische route langs de steile kust, met schitterende vergezichten.

Het pittoreske kustplaatsje St. Andrews by the Sea is een van de oudste stedelijke badplaatsen van Canada, gelegen aan Passamaguoddy Bay in de zuidwestelijke hoek van New Brunswick. Het is aangewezen als een Canadian National Historic District. Tal van huizen zijn meer dan 100 of 200 jaar oud en zijn gemarkeerd met gedenkplaten. Een gebouw dat in het oog springt is het bijzondere Algonquin hotel. Er zijn verschillende activiteiten die kunnen worden beoefend, van watersport tot een rondje golf op een van de nabijgelegen golfbanen. Er zijn ook diverse musea en tuinen om te bezoeken, en vele uitzichten om te bewonderen. Bezoek bijvoorbeeld de Kingsbrae Garden, een mooie botanische tuin. Je kunt ook een trip maken naar het Minister-eiland. Daar ligt het Sheriff Andrews House, en je kunt er observeren hoe het huiselijke leven in de stad er in de vroege 19e eeuw aan toe ging. Je kunt ook de Bay of Fundy gaan bekijken, waar het water twee keer per dag wel 28 meter of meer kan stijgen. Of breng een bezoek aan St. Croix Island, hier kwamen begin 16e eeuw de eerste Franse ontdekkers aan land. Op het eiland, dat nu een International Historic Site is, leer je meer over de geschiedenis van het eiland.
Tip: Wil je lekker eten ga dan naar Rossmount Inn Restaurant, ze hebben heerlijke visgerechten.

De historische stad Fredericton ligt langs de oevers van de St-John-rivier, in het hart van New Brunswick. Een wandeling door de stad onthult tal van prachtig gerestaureerde erfgoedwoningen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is de King's Landing National Historic Settlement, waar het personeel het leven van de Britse pioniers in de jaren 1800 recreëert door kostuums uit die tijd te dragen, zich te verdiepen in het 19e-eeuwse leven en bezoekers uitleg te geven over de vroege pioniers van de provincie. De stad beschikt ook over een rijke collectie Georgische en Victoriaanse gebouwen en musea die bezocht kunnen worden, zoals het oude Government House.

Een leuke bezienswaardigheid is Officers' Square, een groot park te midden van historische, militaire gebouwen. Ben je er in de zomermaanden zorg dan dat je het wisselen van de wacht bij het Guard House niet mist.

Voor de liefhebber van het buitenleven zijn er verschillende parken en tuinen verspreid over de stad, die een verscheidenheid aan activiteiten bieden, zoals kanoën en windsurfen. Een ander hoogtepunt is het Hyla Park Nature Preserve; Canada’s eerste amfibieënpark. Voor de sensatiezoekers organiseert de International Speedway regelmatig Nascar-races. Golfers kunnen hun keuze maken uit de verschillende 18-holes-banen in de omgeving. Elk jaar organiseert de stad een aantal vooraanstaande evenementen, zoals pow-wows. Wie wat anders wil, kan ook wandelingen maken via bespookte wegen.
Tip: Bezoek op zaterdagochtend de Boyce Farmers markt, waar je heerlijke lokale etenswaren kunt proeven. 

Op een uur rijden van Frederictong vind je de Hartland Covered Bridge. Deze karakteristieke houten brug uit 1899 over de Saint John River en is de langste overdekte brug ter wereld. De brug is maar liefst 390 meter lang.
☝ In New Brunswick zijn maar liefst bijna 80 overdekte bruggen te vinden.

Het Fundy National Park ligt aan de Bay of Fundy, in de buurt van het dorp Alma, New Brunswick. Het park heeft een ruige kustlijn die loopt tot de Canadese hooglanden. Het heeft de hoogste getijden ter wereld en meer dan 25 watervallen. Bij eb kunnen de parkbezoekers de oceaanbodem verkennen, waar een verscheidenheid aan zeedieren leeft. Bij vloed verdwijnt de oceaanbodem onder 15 m zout water. Er zijn 25 wandelpaden door het park. Het Caribou Plains pad en de promenade bieden toegang tot hoger gelegen bos en moeras leefgebieden. Dickson Falls is het meest populaire pad in het park. Je vindt er veel wildlife zoals zwarte beren, elanden, bevers en slechtvalken. Door de groot getijdenstromen wordt er veel voedsel van de bodem los getrokken en dat trekt weer veel dieren aan. Niet voor niets kent de Bay of Fundy dan ook de grootste walvispopulatie ter wereld. Zo vindt je hier onder andere orka’s, bultruggen, vinvissen, blauwe walvissen en de zeer bedreigde noordkapers.

Het kleine vissersdorp Alma ligt in aan de mond van de Upper Salmon River, die eindigt in de Bay of Fundy. Het is de toegangspoort naar het Fundy National Park, vooral bekend om de hoge getijden en diverse ecosystemen en dit is de belangrijkste attractie van de stad. Het beschikt ook over verschillende stranden die bezocht kunnen worden en recreatiegebieden waar je gebruik van kunt maken. Het biedt veel outdoor activiteiten, zoals vissen, strandjutten, skiën, snowshoeing, kajakken, kanoën, zeilen, jagen en golfen. Een bezoek aan het Owl's Head biedt je de kans om verschillende oude fossielen te observeren.

Waterside is een klein dorpje gelegen net buiten Alma, New Brunswick aan de Bay of Fundy. Het heeft een populatie van bijna 100 inwoners, met zomerhuisjes langs de kust. Het ligt dichtbij Cape Enrage, een populaire toeristische bestemming en een vuurtoren. Het heeft een zeer mooi wijngoed en Cape Enrage biedt een breed scala aan gezinsvriendelijke activiteiten, een restaurant en een kunstgalerie.

Een favoriete bestemming in New Brunswick is Hopewell Rocks. De Hopewell Rocks zijn het indrukwekkende gevolg van de getijden in de Bay of Fundy. Het landschap bestaat uit bizarre rotsformaties, waarvan de Flowerpot Rocks de beroemdste zijn. Bij eb kun je rondom deze rotsen lopen, maar wanneer de vloed intreedt verdwijnen de torens vrijwel geheel onder water. Tijdens vloed kun je om de toppen van Hopewell Rocks kajakken.
Tip: Probeer om beide getijden mee te maken. Je zult je verbazen hoe snel het water stijgt!

De kleine plaats Harvey is gelegen aan Shepody Bay, een zeearm van de Bay of Fundy. Het bezit een historische replica van een schip op ware grootte, de Revolving Light, gebouwd in de negentiende eeuw en een natuurreservaat bij Mary’s Point. Dit staat bekend om de kustvogels, in het bijzonder grijze strandlopers die daar elke zomer in grote migrerende zwermen verblijven.

Moncton ligt in het zuidoosten van de provincie New Brunswick. De stad draagt de naam van de Britse officier, Robert Monkcton, die destijds het toezicht over de deportatie van de Acadiërs (nakomelingen van de eerste Franse kolonisten) hield. De stad heeft een fraai historisch centrum met musea zoals het Resurgo Place, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Montcton. Het Moncton Museum brengt de geschiedenis van de stad in kaart vanaf de oorspronkelijke Micmac-nederzetting tot het heden. Het Free Meeting House ligt naast het museum en is het oudste gebouw van Moncton, gebouwd in 1822, en is prachtig gerestaureerd in de oorspronkelijke stijl. Een vreemd fenomeen doet zich voor bij Magnetic Hill. Als je daar met je auto “bergaf” rijdt, stopt en naar neutraal schakelt, dan lijkt alsof je auto uit zichzelf “bergop” rijdt. Dit is het resultaat van een optische illusie, en biedt je een unieke en interessante ervaring.

Je kunt in de omgeving ook enkele dagtochten ondernemen naar verschillende natuurgebieden. Op een uur rijden ten noorden van Moncton ligt Kouchibouguac Nationaal Park, het park bestaat uit zandduinen, moerassen, getijrivieren, meren, lagunes en bossen. In het gebied leven tal van sternen en zeehonden maar ook herten, elanden, vele vogels en zwarte beren. Om de natuur te beschermen zijn in veel delen boardwalks aangelegd. Ga hier kamperen, fiets langs fantastische fietspaden of wandel langs eindeloze stukken zandduinen. 's Nachts is de lucht een waar hemels meesterwerk, je kunt er heel goed sterren kijken. Door het park lopen acht rivieren waarop je kunt kanoën. Als je kennis wilt maken met zee kajakken is Kouchibouguac National Park de place to be, doordat grote delen van de kustlijn beschermd worden door lagunes en zandduinen. De lagunes worden bewoond door een kolonie grijze zeehonden. 

De Frans-Acadische stadje Shediac ligt aan de oostkust van New Brunswick en staat bekend als de kreeftenhoofdstad van de wereld. Dit komt door kreeftvisserij, fabrieksverwerking, levende kreeftentanks en het kreeftenfestival. De titel 'kreefthoofdstad van de wereld' wordt herdacht met World’s Largest Lobster; een beeld van 1 meter lang en 5 meter hoog. In Shediac kun je kreeften trips maken of deelnemen aan verschillende andere activiteiten, zoals windsurfen, golfen, kajakken en vissen. In de stad zelf kun je ook de Corridor of Lights bezoeken. De werf van Shediac is een gezellige plek, waar je kunt dineren in een van de vele restaurants. Uiteraard staat vrijwel overal kreeft op het menu! Buiten kreeften heeft Shediac verschillende stranden waar je heerlijk kunt relaxen. Parlee Beach is het populairste strand van Shediac, vanwege het zeewater dat erg aangenaam is (het is het warmste zeewater ten noorden van Virginia). Een ander mooi strand in Shediac is Plage L'Aboiteau, dat op circa tien minuten van het centrum ligt.

Grand Falls is gelegen in de provincie New Brunswick en bestaat voornamelijk uit een hoofdstraat en de watervallen. In een park in het midden van de stad zijn de watervallen ongeveer 25 meter hoog en hebben ze een kloof uitgesneden van wel 70 meter diep, de ‘Grand Falls Gorge’. De Grand Falls Gorge en de watervallen staan bekend als de grootste watervallen ten oosten van Niagara. De McCain Frozen Food Plant is hier ook gevestigd. Jaarlijks houdt de fabriek een festival om de aardappel te vieren.

De stad Edmundston ligt in Madawaska County op de kruising van de Saint John-rivier en de Madawaska-rivier. Het is slechts een paar minuten rijden naar de provincie Quebec en de grens van de staat van Maine (USA), en de stad ligt tevens op de drempel van Atlantisch Canada. Een van de belangrijkste attracties van de stad zijn de New Brunswick Botanical Gardens. Deze zijn verspreid over 17 hectare en omvatten meer dan 80.000 planten en wel 8 thematische tuinen. De tuinen wonnen in 2003 de Silver Excellence Award op de Mosaicultures International in Montreal vanwege hun Malobiannah-bloemstructuur. De New Brunswick Botanical Gardens huisvesten ook een prachtige vlindercollectie. Tijdens een wandeling door de stad kun je het P'tit Sault Blockhouse tegenkomen, dat werd gebouwd tijdens een periode van vijandschap tussen de VS en Engeland. Edmundston is het startpunt van de beroemde 134km lange fiets- en wandelroute door het Petit Témis Interprovincial Park. Je fiets of wandelt via oude spoorlijnen naar de kustplaats Riviére du Loup aan de Saint Lawrence rivier.

De stad Campbellton is gelegen aan de noord-centrale kust van de provincie langs de Restigouche-rivier, bijna op het punt waar de rivier uitmondt in de zee. De stad is een toegangspoort tot Atlantisch Canada vanuit de provincie Quebec en is ook de toegangspoort van New Brunswick en de Verenigde Staten naar het schiereiland Gaspé. Een attractie in de stad is het monument ‘Sam’, een standbeeld van een zalm, naar verluidt het grootste beeld van een zalm ter wereld. Ook leuk om te bezoeken is Sugerloaf Provincial Park. Het park biedt mogelijkheden voor het spotten van vogels en wilde dieren. Campbellton is ook de thuisbasis van de tweede grootste berg in New Brunswick, die 305 meter hoog is. In de winter zijn er tal van wintersportmogelijkheden.

De stad Bathurst is gelegen in het noordoosten van New Brunswick, aan de monding van de Nepisiguit-rivier op de Baie des Chaleurs. De stad staat bekend om haar spookschip-legende. De legende vertelt hoe je vandaag een schip dat 200 jaar geleden afbrandde in de Baie des Chaleurs kunt zien drijven op de baai. Je kunt ook het Heritage Museum van Bathurst bezoeken, waar onder meer genealogische documenten worden bewaard. Tijdens een bezoek aan het Daly Point-reservaat kun je allerlei wilde dieren en vogels observeren. Baie des Chaleurs biedt tal van mogelijkheden voor waterrecreatie en wordt gezien als 1 van de 30 mooiste baaien ter wereld. Je kunt in Bathurst ook golf spelen op de twee lokale greens, of walvissen spotten vanaf de oevers.

Bertrand ligt op het schiereiland Acadia aan de monding van de Caraquet River, die uitmondt in Caraquet Bay, ongeveer 10 km ten westen van Caraquet. Het is een charmant en bruisend Acadisch dorp gelegen in het noordoostelijke deel van New Brunswick. Het dorp wordt omgeven door de natuur en biedt ook een verscheidenheid aan activiteiten niet alleen in de zomer maar het gehele jaar. Bertrand en het omliggende gebied staan bekend als een locatie om vogels te spotten.

Het oudste Acadische dorp in New Brunswick, Caraquet, is gelegen op de Baie des Chaleurs. In 2003 ontving Caraquet de ‘Cultural Capital of Canada Award’ van de Canadian Heritage Association. Een van de attracties die voor de prijs zorgde was het Historical Acadian Village. Dit dorpje bevat woningen van meer dan 150 jaar oud, met kleurrijke inwoners die leven zoals ze twee eeuwen geleden zouden hebben gedaan. Het dorp brengt de voorouderlijke gewoonten en traditionele beroepen van de Acadians van 1770 tot 1939 weer tot leven. De nabijheid van de baai zorgt voor tal van recreatieve bezigheden, en golfliefhebbers kunnen genieten van een golfbaan met 18 holes.

Caraquet is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Miscou Island. Dit prachtige onaangetaste natuurgebied bestaat uit schitterende kustlijnen, bossen en heidevelden. Wandel via de boardwalk door de veenmoerassen en spot de 35m hoge Miscou Lighthouse, dit is de oudste houten vuurtoren in Canada die nog in werking is.

Wil je meer te weten komen over alle onderwaterwonderen van de Golf van St.Lawrence bezoek dan het New Brunswick Aquarium and Marine Centre in het vissersplaatsje Shippagan.

Het stadje Tracadie-Sheila ligt op het schiereiland Acadia en heeft een aantal zandstranden. Val-Comeau, het meest populaire strand, wordt beschermd als een Provincial park. Van de stranden kun je meestal van juni tot september genieten, dan heeft het water een gematigde temperatuur. Omdat de meeste inwoners van het schiereiland Acadia voornamelijk Franssprekend zijn, is de bewegwijzering in het Frans.

De stad Miramachi is de grootste stad in New Brunswick, en is gelegen aan de monding van de Miramichi-rivier bij de Golf van St. Lawrence. Miramichi heeft een multiculturele geschiedenis, Mi’kmaqs Indianen, Acadiërs, Schotten en Ieren hebben allen bijgedragen aan de geschiedenis en het karakter van de stad. Miramichi heeft verschillende Victoriaanse huizen ten gevolge van de welvaart die de stad vroeger genoot. Er zijn ook verschillende monumenten, historische sites en musea. De Boishebert National Historic Site of Canada en Wilson’s Point vormen samen de locatie waar veel Acadiërs onderdak vonden toen ze voor het eerst naar Canada kwamen. Op de Miramichi rivier  kun je goed vissen (zalm), kanoën en 'tubing', waarbij je met een grote band over de rivier drijft.  In het midden van de Miramichi rivier ligt Beaubears Island, het eiland heeft twee historische plaatsen Boishébert National Historic Site en Beaubears Island Shipbuilding National Historic Site waar je in juli en augustus een rondleiding kunt krijgen door gekostumeerde gidsen. Wil je meer weten over de geschiedenis bezoek dan Middle Island, hier liggen Ierse immigranten begraven welke de barre overtocht niet overleeft hadden. Het grote natuurpark French Fort Cove is een heerlijke plek om te wandelen en fietsen. In de zomermaanden worden er ook spooktochten gehouden, waarbij je op zoek gaat naar de schat van de beruchte Headless Nun (hoofdloze non).
Tip: Een aanrader om te overnachten is de Metepenagiag Outdoor Adventure Lodge. De Lodge biedt outdoor-plezier met vissen, kanoën en wandelen, en je kunt ook deelnemen aan begeleide Mi'kmaq-tours en wilde dieren spotten.

De stad Bouctouche ligt aan de monding van de Bouctouche-rivier. Het gebied staat bekend om zijn kilometers aan zandstranden, de vele schaal-en schelpdieren, en zijn Acadische gemeenschap. Er zijn tal van sites die bezocht kunnen worden, bijvoorbeeld het Irving Eco Center en La Dune Bouctouche, die gemaakt werd om de laatst overgebleven duinen aan de noordkust van Noord-Amerika te beschermen. Je kunt ook het MicMac –reservaat bezoeken, waar je alles kunt leren over de First Nation en hun cultuur kunt ervaren. Bouctouche legt ook de nadruk op haar Acadische erfgoed.

 

Prince Edward Island

Prince Edward Island mag dan wel de kleinste provincie van Canada zijn maar zeker niet de kleinste op het gebied van cultuur, schoonheid of karakter. Het eiland biedt prachtige landschappen met zijn roodoranje rotskusten, de mooie zandstranden, glooiende heuvels, de oude boerderijen, prachtige vuurtorens en pittoreske dorpjes. Je wordt er verrast door lekker eten (kreeft, oesters en aardappelen), een ontspannen ritme en een gastvrije sfeer en Anne of Green Gables. Bezoek in Cavendish het huis van de Green Gables of ga naar een voorstelling van Anne of Green Gables: de musical in het Confederation Centre for the Arts in Charlottetown. Relax op één van de vele stranden of ontdek de historische hoofdstad, Charlottetown.

Je bereikt Prince Edward Island vanuit New Brunswick per veerboot of via de 13km lange Confederation Bridge. Deze tolbrug overspant de Straat van Northumberland en verbindt Borden-Carleton op Prince Edward Island met de Canadese provincie New Brunswick. Wil je het eiland verkennen volg dan één of meerdere van de scenic coastal drives zoals de Points East Coastal-autoroute langs de oostkust.

De stad Charlottetown is de hoofdstad van de provincie Prince Edward Island. De stad is met name bekend als de geboorteplaats van de confederatie, in 1864 werden hier de besprekingen gehouden om de provincies van Canada te verenigen. Bezoek het Province House waar deze conferentie plaatsvond en leer meer over de geschiedenis van Canada of breng een bezoek aan Founders Hall waar je door middel van nieuwsberichten, theater, interactieve media en spelletjes kennis maakt met het verleden van Canada.

Eén van de verschillende historische sites die je er kunt bezoeken is Port-la-Joye – Fort Amherst National Historic Site, de eerste permanente nederzetting op Prince Edward Island. Enkele van de jaarlijkse evenementen die hier plaatsvinden, zijn het Winterfest, een gay pride festival en een jazz and blues festival. Maar Charlottetown heeft meer te bieden, het historische en victoriaanse centrum met veel groen is de moeite waard! Wandel door de autovrije straten (in de zomer) langs de gezellige terrasjes, winkeltjes en galerijen. Sla Historic Charlottetown Seaport niet over, Deze historische haven is een van de drukste havens van Prince Edward Island waar veel cruiseschepen aanmeren. 

Het stadje Summerside ligt op het smalste punt van Prince Edward en is de tweede grootste stad van de provincie. In de streek zijn er verschillende interessante plekken. Het Wyatt Heritage Properties bijvoorbeeld is een geïntegreerd erfgoedcomplex van historische huizen, daterend uit het einde van de 19e eeuw, die de erfenis en het culturele programma van Summerside verankeren. Er zijn ook tal van tentoonstellingen en musea. Je kunt eveneens genieten van het panorama vanuit de vuurtorens en hun uitkijkposten. Het rijke scheepsbouwverleden is nog duidelijk zichtbaar in de vele gebouwen, musea, monumenten en muurschilderijen die er in het stadje te vinden zijn.

Op een halfuur rijden van Summerside, nabij het plaatsje Barnley, ligt de Thunder Cove Arch, een bijzonder gevormde natuurlijke boog aan zee. Een mooie route om te rijden is de North Cape Coastal Drive, deze 280km lange gaat langs de noordwestelijke kust van Prince Edward Island en start vanuit Summerside. Tijdens deze route kom je meer te weten over de Franse–Acadische en de Mi’kmaq-cultuur van het eiland. Stop onderweg bij het plaatsje Miscouche en breng een bezoek aan het Musée Acadien de l’Île-Prince-Édouard. De route gaat verder langs de Malpeque-baai, Green Park Provincial Park en North Cape. Hier tref je het langste rif van Canada met prachtige rotsformaties zoals de Elephant Rock.

Het dorp West Point ligt op het uiterste zuidwestelijke punt van Prince Edward Island. West Point Lighthouse is een vierkante, gepunte houten toren uit 1875. Het is de hoogste nog operationele vuurtoren van Prince Edward Island. Je kunt tot bovenaan de toren klimmen of het museum bezichtigen dat de geschiedenis van vuurtorens en uiteenlopende kunstvoorwerpen tentoonstelt.
Tip: Wil je een unieke ervaring, verblijf dan in de vuurtoren van West Point.

Een van de mooiste stranden van Prince Edward Island zijn de stranden van Cedar Dunes Provincial Park. Je vindt er kilometerslange zandstranden, waar geregeld zeehonden te spotten zijn.

Het dorp O’Leary ligt in het westelijke gedeelte van Prince Edward Island. Het ligt in het centrum van het gebied van de aardappelteelt en beschikt over het enige aardappelmuseum in Canada. Hier kom je alles te weten over deze knol en je kunt er uiteenlopende aardappelsnacks proeven. Jaarlijks vindt ook het Potato Blossom Festival plaats. Wie op zoek is naar ontspanning, kan het Mill River Provincial Park bezoeken, of een balletje slaan op een 18-holes golfterrein.

Het historische spoorwegstation van Kensington was een van de achtergronddecors van de populaire serie Anne of Green Gables. Tegenwoordig vind je hier nog een spoorwegmuseum. Dol op griezelen dan is het spookhuis oftewel Haunted Mansion in Kensington een aanrader. Op een half uurtje rijden van Kensington ligt het plaatsje Silver Bush, waar je het Anne of Green Gables Museum vindt. Cavendish ligt ten noordwesten van North Rustico en kijkt uit op de St. Lawrencebaai. Het staat bekend als de 'Home of the Green Gables': op het einde van de 19e eeuw kwam schrijfster Lucy Maud Montgomery, die in Cavendish opgroeide in het huis van haar grootouders langs moederszijde, vaak haar neef bezoeken in zijn aangrenzende boerderij, Green Gables genaamd. De kindertijd van Montgomery liet een sterke indruk na en later heeft ze veel van haar ervaringen uit dit deel van het landelijke Prince Edward Island verwerkt in de literaire bestseller 'Anne of Green Gables'. Breng ook een bezoek aan het fotogenieke vissersdorpje North Rustico, gelegen aan de North Rustico Harbour. Je kunt hier een bezoek brengen aan het Harboury Fishery museum en alles leren over de visvangst in dit gebied, met name kreeft!

Het dorpje Brackley Beach ligt ten noorden van Brackley Bay, op de noordelijke oevers van de provincie. Het staat bekend om zijn voortreffelijke zandstrand, beschermd door het Prince Edward Island National Park.  Het uitgestrekte park bestaat uit schitterende zandduinen, mooi rode zandsteenrotsen, brede witte zandstranden, zoutmoerassen en zoetwatermoerasland. Langs de kust vind je tal van vuurtorens. Je kunt er diverse wandelingen maken, vanuit Greenwich vertrekken de meeste wandelingen. De beschermde stranden van het natuurpark vormen een nestgebied voor de dwergplevier, een bedreigde soort; het natuurpark is aangesteld als een Canadian Important Bird Area. Het Prince Edward Island National Park omvat eveneens Green Gables, wat voor schrijfster Lucy Maud Montgomery de inspiratie uit haar kindertijd is geweest voor de Anne of Green Gables-romans.

Het dorpje Morell ligt aan de oostelijke kant van Prince Edward Island, uitkijkend op de St-Lawrencebaai. Eén van de trekpleisters van het dorp is Mooney’s Pond, een kwekerij voor Atlantische zalm. De stad Morell ligt ook te midden van twee natuurparken, Crowbush Cove Provincial Park aan de ene kant en St Peters Provincial Park aan de andere kant.

De prachtige autoroute Points East Coastal begint bij East Point en voert je langs prachtige kustlijnen, landbouwvelden, bossen en pittoreske dorpjes naar Hillsborough Bay. Er zijn onderweg tal van leuke plekjes om te stoppen. De stad Souris ligt in het noordoostelijke gedeelte van Prince Edward Island. Het staat bekend als de toegangspoort tot de Magdalenaeilanden. Het bezit lange witte zandstranden, ruwe kustlijnen en golvende groene heuvels. Aan de ingang van de stad is er een strand. De vele waterkanten maken tal van watersportactiviteiten zoals zeilen mogelijk.

Tussen Souris en East Point zijn tal van prachtige stranden te vinden, zoals bij Red Point Provincial Park waar de rotsen rood kleuren. Spry Point, of Spry Cove, zoals het soms genoemd wordt, is een smal schiereiland op de oostkust van Prince Edward Island. Het is de ideale plek om de beschermde witte en rode stranden te bezoeken, prachtige wandelingen in de omliggende streek te maken en te genieten van de adembenemende uitzichten over de zee en prachtige zonsondergang.

Je passeert ook het plattelandsdorp Cardigan dat vlakbij het Brudenell River Provincial Park ligt. Stop onderweg ook bij Orwell Corner Historic Village, waar je kunt leren hoe de Schotse kolonisten die ooit op Prince Edward Island woonden, hun landbouw bedreven.

In het zuidoosten van Prince Edward Island ligt het rustieke dorpje Wood Island. Het dankt zijn naam aan de verzameling kleine, beboste eilanden langs de kust van de Northumberland Strait. Je vindt hier nog een mooie vuurtoren. De plaats is met name bekend vanwege de ferry over de Straat van Northumberland naar Caribou gelegen op Nova Scotia.

Interesse gekregen in een reis naar New Brunswick en Prince Edward Island neem dan contact op met onze reisspecialisten.