Manitoba

Manitoba, een provincie bedekt met Canadese prairie, staat bekend voor de spectaculaire landschappen, een verrassende culturele achtergrond en warme, vriendelijke mensen en veel wildleven. Manitoba grenst in het noorden aan de Hudson Bay, waar je in de zomermaanden de Beluga-whales kunt zien zwemmen. In Churchill, gelegen in de noordoostelijke hoek van de provincie, kun je één van de meest unieke ervaringen meemaken. Bezoekers hopen hier een glimp op te vangen van de majestueuze ijsbeer. De hoofdstad en meteen ook de grootste stad van Manitoba is Winnipeg. De stad heeft een fraai centrum met historische gebouwen, musea en restaurants. In het westen van Manitoba kun je het panoramische Riding Mountain National Park bezoeken. Tevens zijn er tal van meren te vinden in Manitoba zoals het grote Lake Manitoba, Lake Winnipeg en Lake Winnipegosis.

Winnipeg, de provinciehoofdstad van Manitoba, ligt op een overstromingsvlakte aan de samenvloeiing van de Red- en Assiniboinerivier. Winnipeg is onderverdeeld in verschillende wijken, die elk zijn eigen karakter hebben. De Italiaanse immigranten die in Winnipeg kwamen wonen hebben zich gevestigd in Corydon Avenue, ook wel Little Italy genoemd. In the Forks is de Forks Market te vinden, waar je in een van de multiculturele winkeltjes allerlei verse producten kunt kopen. In St. James, dat ook bekend staat als Polo Park, kun je voornamelijk terecht voor entertainment en je kunt hier goed shoppen in een winkelcentrum met meer dan 200 winkels.  De Franse invloeden in Canada zijn sterk te proeven in de Franse wijk the French Quarter. In West End vind je een multiculturele smeltkroes.
Het is één van de koudste steden ter wereld en kent koudere winters dan eender welke andere stad op het westelijke halfrond. Een trekpleister van deze stad is het Manitoba Museum, dat negen galerijen omvat die regionale historische kunstvoorwerpen en replica’s tentoonstelt in een reeks interactieve tentoonstellingen.  Ook het Canadian Museum for Human Rights is leuk om te bezoeken, het is gevestigd in een opvallend modern gebouw. Andere aanraders zijn Royal Canadian Mint, Manitoba Legislative Building, Canadian Museum of Human Rights en het Aboriginal Centre. De stad is één van Canada's belangrijkste culturele centra en is de thuishaven van het bekende Royal Winnipeg Ballet, het ijshockeyteam, de Winnipeg Jets en het footballteam Blue Bombers. Het nabijgelegen Oak Hammond Marsh is uitgeroepen tot Best Environmental Experience in the World en bestaat uit een moerasland dat een thuis biedt aan 300 soorten vogels en andere wilde dieren. Je kunt ook de Forks/Oodena Circle gaan bezoeken, een inspirerende stenenkring van 2,5 meter diep met een doorsnede van 60 meter. De kring ligt op één lijn met de zonsopgang en zonsondergang van de lente- en herfstequinox en van de zomer- en winterzonnewende.

De stad Brandon ligt langs de Assiniboine River in het zuidwesten van Manitoba. Het wordt vaak "the Wheat city" genoemd vanwege zijn belangrijke landbouwerfgoed. Het huisvest het Commonwealth Air Training Museum, dat de geschiedenis bewaart van de piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog getraind en gevochten hebben. Het museum bezit 13 authentieke vliegtuigen, foto's en memorabilia uit die periode. De stad treedt jaarlijks op als gastheer voor verscheidene evenementen, waaronder twee jaarmarkten. Brandon ligt dicht bij het Spruce Woods Provincial Park. Met zijn oppervlakte van 269 km² wordt het Spruce Woods Provincial Park gekenmerkt door grasland bezaaid met sparren, loofbossen op het hoogland, Prairies met verschillende grassoorten, begroeide en onbegroeide zandduinen en bossen langs de oevers van rivieren.

Riding Mountain National Park ligt ongeveer 100 km ten noorden van Brandon en is een eiland van de wildernis, omringd door een zee van landbouwgrond. Het beschikt over 3000 km2 ruige natuur die klaar staat om ontdekt te worden. Riding Mountain is uniek omdat het 1 van de slechts 5 nationale parken is met een resortsite. Hoewel klein in omvang, is het pittoreske stadje Wasagaming groot van charme en karakter. Wasagaming, gelegen langs de oevers van Clear Lake, is een bruisende stad tijdens drukke zomerdagen en de thuisbasis van een verscheidenheid aan winkels, restaurants, strand en golfbanen. Het originele Parks Canada Visitor Centre is nog steeds gebouwd in de Rustic Design-traditie van de jaren 1930 en herinnert ons aan de begindagen van het Canadese nationale parkensysteem. Wildlife is er in overvloed in Riding Mountain, en door gewoon door het park te rijden, zul je waarschijnlijk een verscheidenheid aan soorten spotten. Zoals de zwarte beer, eland, eland en lynx, evenals ongeveer 30 bizons uit vlaktes die in een omheining bij Lake Audy wonen. Kamperen is de beste manier om jezelf onder te dompelen in de natuurlijke schoonheid van het park, en Riding Mountain heeft een scala aan kampeeropties die zeker aan de behoeften van kampeerders van alle comfort- en ervaringsniveau voldoen. Een uitgebreid parcours biedt schilderachtige routes om te wandelen, fietsen, paardrijden, langlaufen en vogels spotten.

De stad Churchill ligt aan de westelijke zijde van de Hudson Bay en is gedurende enkele maanden per jaar een ijsvrije haven. Het is de "ijsbeerhoofdstad van de wereld". In oktober verzamelen ijsberen zich hier in afwachting van het bevriezen van de Hudson Bay zodat ze kunnen terugkeren naar de ijsvlaktes en op zeehonden kunnen beginnen jagen. Wapusk National Park ligt buiten Churchill en is één van 's werelds bekendste holengebieden waar ijsbeermoeders hun jongen krijgen en grootbrengen. Er is geen autosnelweg naar Churchill, dus je moet per trein vanuit Winnipeg of per vliegtuig komen. Via een grote truck trotseer je de toendra en kun je op veilige en respectabele afstand ijsberen zien jagen. Je kunt hier ook aan verscheidene winteractiviteiten deelnemen. Zo kun je een ritje met de sneeuwscooter of een tochtje met de hondenslee maken. In het najaar kun je hier ook het noorderlicht spotten en in de zomer kun je opzoek gaat naar Beluga Whales. Deze bijzondere walvissen zijn wit van kleur en hebben een stompe neus. In de zomer is de natuur werkelijk prachtig, de uitgestrekte toendra’s zijn voorzien van paarse bloemetjes. Met heel veel geluk kun je zelfs ijsberen zien in de zomer.

✪ Tip: De beste periode om Churchill te bezoeken is tussen juli en augustus; de rest van het jaar is de stad verlaten en bedekt onder een dikke laag sneeuw.

Interesse gekregen in een reis naar Manitoba neem dan contact op met onze reisspecialisten.