Virginia, met in het oosten de Atlantische Oceaan en in het westen van de Appalachen, en hiertussen uitgestrekte landbouwgronden, heet Virginia, "The Old Dominion State". Er is veel te bieden voor de geschiedeniskenners en liefhebbers van schilderachtige landschappen. Virginia heeft een ongelofelijk interessant verleden dat nog steeds sterk zichtbaar is. Je kunt het Virginia van George Washington of Thomas Jefferson bezoeken, beleef de koloniale tijden in Williamsburg of de kracht van de burgeroorlog in Manassas. Rijd de schitterende Shenandoah Drive en spot zwarte beren! Maar mis zeker de aantrekkingskracht van het moderne Virginia niet zoals de wijnaarden en stranden. 

Roanoke ligt in de prachtige regio Shenandoah Valley van Virginia, tussen de Blue Ridge en Allegheny Mountains. Hier liggen Jefferson National Forest en de Appalachian Trail, die zich uitstrekken over de noordwestelijke rand van Roanoke County. Ook de beroemde Blue Ridge Parkway loopt door de Roanoke Valley en biedt reizigers de kans om de majestueuze Blue Ridge Mountains te bekijken.  Roanoke zelf heeft een aantal leuke musea; Science Museum West-Virginia met een planetarium en het Roanoke Valley History Museum. Bij Mill Mountain Zoological Park boven op de berg wonen tientallen soorten dieren. Vanaf het roof-top restaurant op het dak van Center in the Square heb je een mooi uitzicht over het centrum.

De 750 kilometerlange Blue Ridge Parkway is een schitterende route en loopt vanaf de Great Smokey Mountains, via Asheville in South Carolina naar Virginia. Tijdens Indian Summer is deze route op zijn mooist. De bladeren kleuren dan van groen naar oranje, geel en rood, een fenomenaal schouwspel. Na elke bocht heb je weer een nieuw fantastisch uitzicht over de omgeving. ☝ Reis je met een camper, check dan vooraf de route. Op de gehele route liggen namelijk tunnels. Tussen Asheville en de zuidingang van Great Smoky Mountains National Park zijn de tunnels voor de sommige campers te laag. Let goed op borden langs de kant van de weg waar de tunnelhoogte wordt aangegeven. Zie ook www.nps.gov/blri/planyourvisit/tunnel-heights.htm. Onderweg vindt je een tal van bezienswaardigheden zoals de Mabry Mill, een oude houten watermolen, Stone Mountain State Park, Mount Mitchel State Park, Cascade Falls, Grandfather Mountain met zijn mile-high hangbrug, Crabtree Falls en in de zomermaanden staat Craggy Gardens vol met prachtige wilde bloemen. Er is een goede kans dat je in Doughton Park herten, vossen en wasberen ziet.

Nabij Burnt Chimney ligt de Burroughs Plantation. Deze oude plantage is grotendeels bewaard gebleven en herbergt een tentoonstelling over het leven van de slaaf Booker T. Washington.

Het kleine plaatsje Luray ligt in het hart van de Shenandoah Valley in het noordelijke deel van de staat. Luray heeft schilderachtige uitzichten en natuurwonderen. Luray dankt haar bekendheid aan de grotten die hier in 1878 werden ontdekt. De Luray Caverns zijn de grootste kalksteengrotten van Oost-Amerika. Volg een rondleiding door de grotten, een gids vertelt je alles over het ontstaan van de stalagmieten, stalactieten en ondergrondse meertjes. Bij de entreeprijs is een bezoek aan de Car and Carriage Caravan en toegang tot het Luray Valley Museum ook inbegrepen.

Geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Richmond, de hoofdstad van Virginia. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog was de stad de hoofdstad van de Geconfedereerde Staten. Kom meer te weten over de geschiedenis in het Richmond National Battlefield Park en in het Museum of the Confederacy. Aan de bekende Monument Avenue staan vele standbeelden en monumenten die terugdenken aan de Amerikaanse burgeroorlog. Langs Monument Avenue staan standbeelden van diverse Confederatiehelden zoals Robert E. Lee en Jefferson Davis.

Erg mooi is het Virginia State Capitol, het originele Capitool gebouw uit 1788. Breng ook een bezoek aan het historische White House of the Confederacy. Hier woonde Jefferson Davis met zijn gezin tussen 1861 en 1865. Hij was de eerste en enige president van de Geconfedereerde Staten van Amerika. Rondom de Boulevard liggen enkele grote musea zoals het Virginia Museum of Fine Arts en het Virginia Historical Society. Aanrader is de Richmond Canal Walk, tijdens deze 2km lange wandeling door downtown Richmond kom je langs verschillende monumenten en je wandelt langs de oevers van de kanalen Haxall en Kanawha.

Shenandoah National Park is een schitterend lang en smal park gelegen in de Blue Ridge Mountains, met aan de westkant de brede Shenandoah River en Valley en in het oosten de heuvels van de Virginia Piemonte. De prachtige Skyline Drive is de beste manier om deze mooie omgeving te verkennen, onderweg word je beloond met prachtige uitzichtpunten en wellicht spot je herten of een zwarte beer. Een aantal rotsen in het park zijn meer dan een miljard jaar oud, waardoor ze een van de oudste in Virginia zijn. Ook heeft het park veel watervallen, evenals mooie met bomen bedekte bergen. De Skyline drive is een 170km lange route die van noord naar zuid door het park loopt, stop onderweg bij diverse plekken zoals Shenandoah Valley Overlook, hier heb je een schitterend uitzicht over de Shenandoah Valley. Vanaf de Range View Overlook kun je de Blue Ridge Mountains zien liggen. Bij Hogback Overlook heb je kans om de bochtige Shenandoah River te zien, het mooiste uitzicht over het park heb je bij Big Run Overlook. Andere fraaie stops zijn Stony Man Overlook, Whiteoak Canyon, South River Falls en Dark Hollow Falls. Het park beschikt over meer dan 800 kilometer wandelpaden. Ze variëren van eenvoudig tot inspannend. De meeste routes worden aangegeven.
✪ Tip: In het midden van het park bij Big Meadows kun je op een camping midden in de natuur overnachten.

De historische stad New Market ligt in het hart van de prachtige Shenandoah Valley. De stad beschikt over een uniek architectonisch erfgoed, met een aantal gebouwen die de eenvoud en het vakmanschap van de vroege Duitse kolonisten tonen. Er zijn veel herinneringen aan de veldslagen uit de Burgeroorlog terug te vinden. Bezoek ook het New Market Battlefield State Historical Park en het New Market Battlefield Military Museum. Maar het biedt ook andere activiteiten, zoals zwemmen, kanoën, kajakken, wandelen en het verkennen van grotten waaronder de Shenandoah Caverns.

Het rustige dorpje Front Royal ligt aan de noordelijke ingang van het Shenandoah National Park en aan het begin (of einde) van de Skyline Drive. Bezienswaardigheden zijn Warren Riffles Confederate Museum en de Skyline Caverns. Elke maand viert Front Royal de rijke geschiedenis van een historisch huis of gebouw.

De kleine stad Waynesboro ligt in de Shenandoah Valley, in de buurt van vele belangrijke historische gedenkpunten uit de Burgeroorlog en het Shenandoah National Park. Waynesboro ligt aan het zuideinde van de Skyline Drive en het noordeinde van de Blue Ridge Parkway. Het is een charmante bestemming en een ideaal beginpunt voor uitstapjes en excursies naar de omliggende gebieden.

Staunton, bekend als de geboorteplaats van Woodrow Wilson, ligt in Shenandoah Valley. Gelegen in de vruchtbare velden van de Shenandoah Valley, tussen de Blue Ridge en Allegheny bergketens, produceert het Staunton gebied (pluim)vee en wol. Het charmante stadscentrum is de thuisbasis van een levendige kunst- en muziek scene, heeft een hele goede reputatie voor het lokale eten en een enorm aanbod aan winkels en galeries die geclusterd langs de historische Main Street liggen. Leuk om te bezoeken is het Frontier Culture Museum.

Een van de mooiste stadjes in de Shenandoah Valley is Lexington. Je treft hier nog prachtig bewaard gebleven 18e en 19e -eeuwse huizen. Aanrader is het Theater at Lime Kiln waar in een voormalige kalksteengroeve musicals en andere optredens plaatsvinden. Tevens vind je hier het Virginia Military Institute en het George C. Marshall Research Library and museum.

Het Norfolk Chesapeake Virginia Beach Area is een groot kustgebied gelegen in de staat Virginia. De belangrijkste stad is Norfolk, maar ook o.a. de steden Chesapeake, Virginia Beach, Portsmouth behoren tot dit historische gebied. Behalve de geschiedenis biedt het ook veel natuurlijke bronnen, zoals wildlife reservaten en moerasgebieden. Maar het biedt ook geweldige recreatiemogelijkheden op de stranden van de Atlantische kust.

Norfolk ligt in het hart van het Hampton Road metropool gebied en is vernoemd naar de grote natuurlijke haven gelegen aan de monding van Chesapeake Bay. De stad heeft een lange geschiedenis als een strategisch militair en transportpunt. De grootste marinebasis ter wereld, de Naval Station Norfolk, is gevestigd in Norfolk. Je kunt hier een rondleiding volgen, tijdens deze tour zie je onder andere vliegdekschepen, amfibische gevechtsvoertuigen en fregatten. Nauticus National Maritime Center is een groot museum dat gericht is op de marine en bij Hampton Roads Naval Museum kun je één van de laatste Amerikaanse oorlogsschepen van Wisconsin bekijken.

Virginia Beach is een echte badplaats, gelegen aan de oevers van de Chesapeake Bay en de Atlantische Oceaan. Met meer dan 50km aan zandstrand een gezellige promenade en een ouderwetse pier met winkels maken Virginia Beach een populaire plek. De bijna 5km lange Virginia Beach Boardwalk langs het strand is een aangename plek om te wandelen. Stop even bij het tien meter hoge standbeeld van Neptunus of vermaak je in het amusementspark. Reis je met kinderen ga dan naar het Virginia Aquarium & Marine Science Center, hier zijn haaien, zeeschildpadden, otters, zeehonden, pelikanen en roggen te bezichtigen, maar je kunt ook een boottocht maken om dolfijnen of walvissen te spotten. Aan de ingang van de Chesapeake Bay staat de Old Cape Henry-vuurtoren uit 1792. Beklim de 191 treden voor een schitterend uitzicht op de zee en de kust. Nabij de vuurtoren tref je First Landing State Park, hier kwamen in 1607 de eerste permanente Britse inwoners van Virginia aan land. In dit natuurpark kun je heerlijk wandelen. Leuk om te bezoeken is het Old Coast Guard Station, dit museum is gehuisvest in één van de originele Coast Guard Stations.

✪ Tip: Even weg uit de drukte? Ga dan naar het zuiden van Virginia Beach naar het prachtige Sandbridge Beach. Relax op het strand of bezoek het Back Bay National Wildlife Refuge, hier leven tal van vogels. In Chesapeake ligt een groot deel van het natuurreservaat Great Dismal Swamp National Wildlife Refuge, hier leven, naast de vele vogelsoorten onder andere zwarte beren en lynxen.

Virginia’s vroegere koloniale hoofdstad, Williamsburg, is een leuke historische stad. Williamsburg vormt samen met Jamestown en Yorktown de Historic Triangle. In de tijd van koloniaal Amerika vonden hier belangrijke gebeurtenissen plaats, van de eerste succesvolle nederzetting tot de laatste slag in de strijd voor onafhankelijkheid. Reis terug naar het verleden in Colonial Williamsburg, in het 18e-eeuwse historische centrum rondom de Duke of Gloucester Street word je verrast door het grootste openluchtmuseum van het land. Je gaat terug in de tijd naar het dagelijks leven van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Wandel langs de vele ambachtslieden zoals de smid en kruidenier, spot inwoners in klederdracht en laat je per paard en wagen door de straten vervoeren.Wil je iets heel anders ga dan naar het pretpark Busch Gardens Williamsburg.

In het zuidoosten van Charlottesville ligt Monticello, het huis en de plantage van de beroemde Amerikaanse staatsman Thomas Jefferson. Monticello, wat ‘kleine berg’ betekent in het Italiaans, werd door Jefferson zelf ontworpen en was zijn geliefde plek. In deze prachtige omgeving vind je de Monticello Wine Trails tussen de mooie heuvels en bossen van de Blue Ridge Mountains, Naast Jefferson had oud-president James Monroe hier ook een landhuis, namelijk Ash-Lawn Highland. Ook dit huis is te bezoeken.Downtown Mall is een van de langste winkelstraten van Amerika. Naast winkels zijn er cafés, restaurants, theaters en kunstgalerijen te vinden. Reis je met kinderen dan is het Virginia Discovery Museum de moeite waard.

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis en wil je meer weten over de Amerikaanse Burgeroorlog dan moet je naar Manassas Battlefield park gaan. Hier vonden twee van de eerste veldslagen van de Burgeroorlog plaats die alle twee uitliepen op een overwinning voor de zuidelijke staten. In het National Military Park worden de beide slagen aan de hand van kaarten toegelicht.

Mount Vernon is het huis waar George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten, waar hij voor een belangrijk deel van zijn leven woonde. Het bevindt zich in de staat Virginia aan de Potomac River.

Interesse gekregen in een reis naar Virginia neem dan contact op met onze reisspecialisten.