Utah heeft vele hoogtepunten. Met maar liefst 5 adembenemende nationale parken, de Mighty Five, zul je je niet snel vervelen! Parken als Bryce Canyon, Zion National Park, Capitol Reef National Park, Arches National Park en Canyonlands National Park bieden zoveel variëteit dat je je hier eindeloos kunt vermaken. Utah is de ruigste staat van Amerika, schitterende rode rotsformaties, een enorme zoutvlakte, hoge bergen en diepe kloven, authentieke dorpjes en de Mormoonse hoofdstad Salt Lake City. Utah is één de Four Courners, ze deelt de grens met Arizona, Colorado & New Mexico.

Zion National Park is een waar Hikers Paradise, er zijn tal van wandelingen mogelijk voor de beginnende en de geoefende wandelaars. Loop door of langs smalle riviertjes, geniet van de enorme roodgekleurde rotswanden en spot een van de vele vogels. De Zion Scenic Drive is een schitterende kronkelende weg van wel 10km lang. In de periode van half maart tot eind oktober is deze weg alleen geopend voor shuttlebussen, buiten deze periode kun je wel met je eigen auto de Zion Scenic Drive rijden. De shuttlebussen vertrekken zeer regelmatig vanaf het Visitor Center richting Temple of Sinawaya. Zonder stops duurt de rit anderhalf uur, maar je kunt bij alle gewenste stops uitstappen en de volgende bus weer verder nemen. Liever niet met de bus, huur dan een fiets en geniet van de vrijwel verlaten weg (althans in het hoogseizoen). Bij het visitor center begint de Pa’rus Trail een eenvoudige wandel (of fiets-) route welke langs de Virgin River loopt. Tijdens deze route heb je mooi uitzicht op the Watchman, the Tower of the Virgin, The Streak Wall en the Bridge Mountain. Eén van de eerste stops is Court of the Patriarchs, via een korte en steile wandeling kom je bij een rotsformatie van zandstenen. Vanaf Historic Zion Lodge begint de trail naar de Emeralds Pools. Deze route bestaat uit 3 delen, de makkelijkste wandeling is naar Lower Emerald Pool, de weg naar Middle Emerald Pool is een stukje steiler met onderweg mooie uitzichtpunten. De geoefende wandelaar kan verder gaan naar Upper Emerald Pool maar dit is wel een flinke klim.

Honger gekregen? Stop dan bij The Grotto, hier kun je lekker picknicken en genieten van het mooie uitzicht over Angels Landing en de Virgin rivier. Angels Landing is één van de populairste wandelingen in Zion NP, maar ook loodzwaar. De weg is maar 4 km lang maar je moet een aardig stuk omhoog lopen langs en over smalle rotsen. Na circa 2 uur heb je de top van de 454 m hoge berg bereikt. Je wordt dan beloond met een adembenemend uitzicht over de Zion Canyon. Let op, vanaf 1 april 2022 is een vergunning voor Angels Landing vereist, welke te verkrijgen is via een loterij (www.recreation.gov/permits/4675310) De volgende stop is Weeping Rock, een huilende en hangende rots welke een soort waterval vormt. Via een korte 0,6 km lange steile trail kom je bij de Weeping Rock. Vanuit hier begint ook de Obsersation Point Trail, de trail is 6,5 km lang en bied een uitzicht over Angels Landing. Let wel, over de gehele route van totaal 13 km doe je circa 6 uur. Ga vroeg op pad! Iets verderop is alweer de volgende stop, het uitkijkpunt Big Bend biedt een uitzicht op de scherpe bocht in de Virgin Rivier.

Tip De Zion Scenic drive eindigt bij Temple of Sinawava, ga met de shuttlebus helemaal naar het eindpunt en begin daar met je route door Zion NP. De kans is groot dat je dan de grootste drukte ontloopt. Bij de Temple of Sinawava begint de populaire wandelroute Riversidewalk, de route is 3,5 km en gaat langs de Virgin rivier. Aan het einde van deze route liggen The Narrows. The Narrows is het smalste deel van Zion Canyon, de kloof is maar 6 tot 9 meter breed en 600 m diep. De wandeling door de kloof gaat dwars door de ondiepe Virgin River, zorg dus voor goede wandelschoenen en check de weersvoorspelling. Tussen Zion Mount Carmel ligt de Zion Mt Carmel Highway, een schitterende route! Canyon Overlook, na de Mount Carmel Tunnel, biedt een prachtig uitzicht over Zion Canyon. De wandeling naar dit uitzichtpunt is totaal 1,6km lang. Hier heb je een prachtige zonsopkomst! Minder bekend zijn de Kolob Canyons, deze liggen in het noordwesten van Zion NP en worden vaak als tussenstop op weg  naar Salt Lake City aangedaan. Via de 9km lange en bochtige Kolob Canyons Road rijd je door een schitterend natuurgebied met roodbruine rotsformaties. Onderweg naar het Kolob Canyons Viewpoint kom je nog enkele wandelroutes tegen. Op dit moment zijn er tot november 2018 renovatiewerkzaamheden waardoor er beperkt toegang is.
Tip Overnacht in het plaatsje Springdale nabij de ingang van Zion NP, dan kun je lekker vroeg op pad. Bij de ingang van Zion NP vind je Cafe Soleil waar je heerlijk kunt ontbijten!

Snow Canyon State Park ligt tegen het plaatsje Ivins aan, nabij St. George in de Red Mountains. In dit nog vrij onbekende staatspark zijn tal van bijzondere rood en witgekleurde rotsformaties te vinden. Maar er zijn ook fraaie zwarte lavatunnels, welke je herinneren aan de vulkaanuitbarstingen in het verleden. Een heerlijke omgeving om te wandelen, fietsen of paard te rijden.

Onder Zion NP en op een half uur rijden van Kanab ligt het prachtige Coral Pink Sand Dunes State park. Het park wordt gevormd door duinen van Navajo zandsteen. De duinen zijn naar schatting tussen de 10.000 en 15.000 jaar oud. De koraalroze duinen zijn in de loop der jaren gevormd door de hoge winden tussen de Moquith en Moccasin bergen. Vanuit het plaatsje Kanab is er een verharde weg het park in. Parkeer je auto en wandel de duinen in. Rond zonsondergang zijn de duinen op zijn mooist! Voor wie ongegeneerd door de duinen wil crossen is dit een paradijs. Huur een quad bij Coral Pink ATV Tours en leef je uit! Liever actief bezig zijn, ga dan sandboarden of huur een slee! Vanaf de laatste parking aan de linkerkant voor de ingang van het park heb je een mooi zicht op de duinen.

Het mooiste natuurpark in Utah is zonder twijfel Bryce Canyon National Park. Het park is beroemd vanwege de hoodoos, smalle rotsformaties met een prachtige roodbruine kleur. Als het zonlicht op de rotsen weerkaatst krijg je een schitterend kleurenschouwspel. Ga je er in de wintermaanden heen dan zijn de toppen van de rotsformaties bedekt onder een klein laagje sneeuw.

Tip Zorg dat je of met zonsopkomst of met zonsondergang in het park bent, dan zijn de kleuren op zijn mooist. Bryce Canyon heeft maar één ingang, namelijk aan de noordzijde De route 63 is dan ook de enige weg door het park en loopt van het noorden helemaal naar het in het zuiden gelegen Rainbow & Yovimpa Point (totaal 18 mijl). Je mag met eigen vervoer het park in, maar in drukke periodes is het lastig een parkeerplek te vinden. Er rijdt ook een gratis shuttlebus door het park maar wil je toch liever zelf rijden dan is ons advies om eerst naar Rainbow & Yovimpa Point te rijden en dan langzaam richting het noorden rijden, je hebt dan de beste toegang tot de uitkijkpunten en beginpunten van de trails. Vanaf het uitzichtpunt Rainbow Point heb je een fantastisch uitzicht over de unieke rotsformaties en groene bossen van Bryce Canyon. Vanaf het nabij gelegen Yovimpa Point Overlook heb je een mooi uitzicht op de andere kant van het park en over de Grand Staircase. Hier beginnen ook 2 wandelingen, de Bristlecone Loop Trail is vrij eenvoudige en de Riggs Spring Loop Trail is iets langer.

Volgende stop is Black Birch Canyon overlook, een klein uitzichtpunt over de bossen en oranje hoodoos. Vlak naast deze stop vind je Ponderosa Canyon overlook, uitzicht over een ravijn tussen de hoodoos. Bij Agua Canyon zie je de bijzondere hoodoo The Hunter. Bryce Canyon Natural Bridge is één van de mooiste stops. Deze natuurlijke boog is gevormd door wind, regen en ijs.

Vanuit Farview Point heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving en met geluk kun je de noordrand van de Grand Canyon zien. Loop vervolgens door naar Piracy Point dat maar iets verderop ligt. Vanaf het uitzichtpunt Paria View verandert de kleur van de stenen naar een lichtere kleur. Dit gebied heet ook wel White Cliffs. Bryce Point is een absolute must, een schitterend uitzicht over het amfitheater van Bryce. Je vindt hier duizenden hoodoos in allerlei verschillende kleuren. Hier begint de 9km lange wandeling Under the Rim Trail, langs de kloofrand. Je kunt ook afdalen de kloof in, de Peek A Boo Loop Trail, een pittige wandeling van bijna 9km.

Tip Bezoek Inspiration Point tijdens zonsondergang, je wordt beloond met een fenomenaal uitzicht over het amfitheater en de rotsformatie Silent City.

Eén van de laatste stops is Sunset point, je hebt hier een prachtig uitzicht op de hoodoos. In het noorden zie je Thor’s hammer en in het zuiden Silent City. Bij dit punt begint de Navajo Loop Trail, een korte maar steile route van 2,2km de kloof in. Echt een aanrader! Voor een mooie zonsopkomst kun je zoals de naam al doet vermoeden het beste naar Sunrise Point gaan. Hier begint de Queens Garden Trail, een eenvoudige afdaling in de canyon. Deze 3km lange wandeling leid je naar Queens Garden, waar de hoodoo Queen Victoria op de omliggende hoodoos neerkijkt. Vlak voor de parkingang vind je het uitzichtpunt Fairyland Point, dit punt is gratis te bezoeken en de zonsopgang en zonsondergang zijn hier prachtig! Vanaf dit punt begint de Fairyland Road met prachtig uitzicht op de Pink Cliffs en de rotsformatie Boat Mesa.
Accommodatietip Een leuke accommodatie is Bryce Pioneer Village gelegen in Tropic op circa 20 minuten rijden van Bryce Canyon NP.  Qua camping zijn North Campground en Sunset campground ideaal gelegen. Of de populaire Ruby's Inn RV Park &campground met zwembad.

Nabij het plaatsje Tropic kun je een prachtige wandeling maken, de Mossy Cave Trail. De 3km (retour) lange wandeling langs de rivier Tropic Dithc is een eenvoudige wandeling. Wanneer de rivier zich opsplitst kun je de ene kant richting een waterval lopen en de andere route loopt naar de Mossy Cave, een ondiepe grot.

Indien je van Bryce Canyon NP naar Capitol Reef NP rijdt, neem dan de toeristische route Highway 12. Deze schitterende Scenic Byway 12 is de moeite waard om een half uur om te rijden. De route gaat door het Grand Staircase Escalante National Monument, een adembenemende route door de bossen en langs schitterende rode rotsen.

Grand Staircase Escalante National Monument biedt een prachtig en uniek landschap van maar liefst achtduizend vierkante kilometer. In het zuiden heb je de Grand Staircase, deze bijzondere rotsen lijken op trappen en zijn enorm overweldigend. Must see, zijn de hoodoo’s van Devils Garden. Een ander deel van het park bestaat uit het Kaiparowits Plateau, een verlaten en ruig deel van Grand Staircase Escalante National Monument. Het derde deel van het park bestaat uit Canyons van de Escalante, kloven die zijn uitgesleten door de Escalante rivier en de Colorado rivier. De bekendste is de Zebra Canyon, ben je niet vies van een pittige en uitdagende wandeling dan is deze tocht een aanrader.

Als je vanuit Bryce Canyon de Scenic Byway 12 gaat rijden is het eerste wat je tegenkomt de Red Canyon tunnel, een prachtige tunnel in een rode rotsformatie tussen de groene naaldbomen van het Dixie National Forest. Nabij het plaatsje Cannonville vind je Kodachrome Basin State park, een nog niet door de massa ontdekt park met prachtige meters hoge rode rotspilaren. Volg verder de Hwy 12 en kom langs The Blues/Powell Point Overlook, hier vind je schitterende uitzichtpunten. Vervolgens kom je langs Escalante Petrified Forest State Park, een mooi park met versteend hout, fossielen en dinosaurusbotten. Een ander mooi uitzichtpunt is Head of the Rocks Overlook, je kijkt uit over een onvoorstelbaar maanlandschap.                 

Bij Calf Creek Recreation Area kun je een mooie 11 km(retour) wandeling maken naar de 38 m hoge Lower Calf Creek Falls. De route is niet eenvoudig en gaat door de woestijnoase. Het laatste stuk van de Scenic Byway 12 is the Hogback, een smalle weg met afgronden aan weerszijden. Maar met een mooi uitzicht over de omgeving is dit stuk zeker de moeite waard!
Tip Las een pauze in bij Kiva Coffee house (milemarker 73.86)
Voor meer informatie over deze Scenic Byway 12 zie https://scenicbyway12.com/

De Scenic Byway 12 eindigt bij Capitol Reef National Park. Een schitterend park met indrukwekkende rotsformaties, torenhogen bergpieken en diepe canyons. Het park is niet zo bekend bij het grote publiek, hierdoor is het een stuk rustiger dan in de andere parken. Zonde om dit park over te slaan! Als je bij Torrey het park binnen rijdt zie je eerst de heuvelrug Waterpocket Fold gevolgd door de rotsformatie Twin Rocks en vervolgens Chimney Rock, welke op een schoorsteen lijkt. Net voorbij het visitor center ligt Capitol Dome, hieraan dankt het park zijn naam.

Bij het bezoekerscentrum van Capitol Reef NP begint de Scenic Drive, deze 13 km lange en verharde route is een prachtige route langs de diverse uitkijkpunten. Er is een onverharde zijweg naar Grand Wash en het laatste stukje van deze one way Scenic Drive gaat off road naar Capitol Gorge, let wel alleen geschikt voor voertuigen t/m 27 feet. Capitol Gorge, is een smalle kloof waar je oude indiaanse rotstekeningen kunt vinden. Een populaire wandeling is Grand Wash Trail, beginpunt halverwege de Scenic Drive, een wandeling van 3,6 km langs een droge rivierbedding. De route is heel populair bij gezinnen, neem wel je tijd voor de wandeling van 2 uur heen en ook weer terug. Parkeerruimte is beperkt.

Campingtip: Overnacht bij camping Fruita Campground in Fruita, boek op tijd de camping is erg populair! Het historische plaatsje Fruita zelf is ook een bezoek waard. In de zomermaanden kun je hier fruit plukken in de boomgaarden en een bezoek brengen aan één van de gerestaureerde historisch gebouwen zoals een boerderij, enkele schuren en een schoolgebouw. Achter Fruita Campground begint de mooie Fremont River Trail, een eenvoudige one way wandeling waarbij je ook moet klimmen en klauteren. De trail is 1,7 km lang en gaat langs de rivier en boomgaarden en onderweg heb je een prachtig uitzicht over de vallei. De Hickman Bridge Trail is een wandeling van circa een uur naar de Hickman Bridge, deze natuurlijk gevormde brug is 40 lang en 40 m hoog.

In het zuiden van Capitol Reef NP vind je Sulphur Creek, hier kun je prachtige wandelingen naar toe maken door en langs beken. Je komt langs watervallen en loopt langs hoge rotswanden. Houd er rekening mee dat de hoogte van het water kan variëren, soms sta je tot je enkels in het water en soms tot je middel. Breng altijd eerst een bezoek aan het bezoekerscentrum om te checken wat de waterstand is. Vlakbij het startpunt richting Sulphur Creek vind je Gooseneck Overlook, een korte wandeling van 10 minuten heb je een fantastisch uitzicht over de diepe kloof met rotsen.

In het noorden van Capitol Reef NP vind je Cathedral Valley, een woestijnlandschap met gigantisch rotsformaties. Het natuurgebied is alleen via een onverharde weg te bereiken en daarom niet erg toeristisch. De onverharde Cathedral Valley Loop is circa 100 km lang en leid je langs de meest indrukwekkende rotsformaties.

Nog niet genoeg natuur gezien, zet dan koers richting het ongerepte Canyonlands National Park. Een prachtig landschap met ontelbaar veel canyons, bijzondere rotsformaties en tafelbergen. Het park heeft prachtige uitzichten op de loop van de Coloradorivier. Door de Coloradorivier en de Green River is het park in meerdere delen verdeeld; the Island in the Sky. Needles en the Maze (doolhof). In het gebied zijn enorme temperatuurverschillen van 25 graden onder nul tot 45 graden boven nul. Doordat er ook maar weinig regen valt, wordt het park ook wel high desert genoemd. Het park heeft twee verharde toegangswegen, highway 313 gaat naar Island in the Sky en highway 211 gaat naar The Needles. De andere gebieden zijn alleen toegankelijk voor wandelaars en 4x4 auto’s. Het Island in the Sky gebied is het best bereikbare deel van het park. Volg de Scenic Drive en mis geen enkel plekje!
Island in the Sky ligt op een uitgestrekt plateau, hoog boven de Colorado Rivier en Green Rivier. Maak een stop bij Grand View Overlook en geniet van het indrukwekkende uitzicht. Andere aan te raden stops zijn de Trailhead, Green River overlook en Grand View Point. Na een eenvoudige wandeling langs de Grand View Point Trail van 3km kom je bij het uitzichtpunt, hier heb je een grandioos uitzicht. Geniet tijdens de zonsondergang van de kleurrijke rotsformaties. De indrukwekkende krater Upheavel Dome is maar liefst 5 km breed en 460 m diep. Rondom de krater zijn verschillende wandelingen mogelijk zoals Upheavel Dome Trail, Whale Rock Trail en Syncline Loop Trail.
Tip: Een must see in Canyonlands is Mesa Arch, deze enorme boog van zandsteen is prachtig met name tijdens zonsopkomst en zonsondergang.

Wil je nog kans hebben om dieren te spotten zoals coyotes en dikhoornschaap, dan is de Neck Spring Loop Trail welke naar de prachtige bron Neck Springs gaat de kans. In het zuidoosten van Canyonlands NP ligt het ruige gedeelte The Needles, enorme rechtopstaande zandstenen rotsformaties in gele, oranje of roodbruine kleur. Met de auto kun je maar tot Soda Spring komen. Wil je een bezoek brengen aan Chesler Park, Gave Springs en Roadside Ruin dan heb je echt een auto met vierwielaandrijving nodig. De natuurlijke boog Wooden Shoe en Big Spring Canyon Overlook zijn vanaf de verharde weg te zien. Houd er rekening mee dat het park maar weinig wegen heeft, je moet helemaal omrijden richting de oostkant van het park. Beschik je over een 4x4 dan is Elephant Hill een echte must! Het meest onherbergzame gebied in Canyonlands NP is the Maze. Een gigantisch doolhof van canyons, torens en tafelbergen. Alleen toegankelijk per 4x4 of zware rubberboot. Direct in het noorden van Canyonlands NP ligt Dead Horse Point State Park. Dit park biedt een prachtig uitzicht op de Colorado River welke rondom een enorm rotsplateau slingert.

Nabij Canyonlands (Island in the Sky ingang) vind je het kleine Dead Horse State Park, dat ook zeker de moeite waard is om te bezoeken. Geniet hier van een schitterend uitzicht over de 600m lager gelegen Coloradovallei. Bewonder de groene rivier die zich een weg baant door de canyons. Een bekende uitkijkpunt is Dead Horse Point Overlook. Zin om een eenvoudige wandeling langs de kloofrand te make? Dan is de East Rim Trail een goede keuze.

Een spectaculair park met meer dan 2000 natuurlijke bruggen en bogen met een roodbruine kleur, dat is Arches National Park. Dit park mag niet ontbreken tijdens een rondreis door Utah. Arches National Park is één van de kleinere parken maar in het bezit van een aantal juweeltjes zoals Delicate Arch en Landscape Arch. Door het park loopt een verharde weg waaraan alle hoogtepunten liggen. Vlakbij het bezoekerscentrum begint Park Avenue Trailhead, een wandeling van 1,5km naar Courthouse Touwers Viewpoint. Courthouse Tower, de grootste monoliet lijkt op een rij wolkenkrabbers. Als je de parkweg volgt dan kom je een aantal diverse bogen tegen zoals bij Windows Section, een geliefde plek tijdens zonsondergang of zonsopkomst. De roodbruine rotsen lijken dan in vuur en vlam te staan. Bij Windows Section zie je Double Arch, een rotsformatie met 2 bogen, eenvoudig te bereiken door een 800 m lange wandeling. Tevens vind je hier North en South Window, Cove Arch en Balanced Rock. Deze rotsformatie van zacht zandsteen draagt een reusachtig rotsblok van wel 3 miljoen kilo. Er zijn diverse wandelroutes naar de bogen toe.
Belangrijk reis je tussen 1 april en 31 oktober 2023 naar Arches NP dan moet je vooraf reserveren om het park in te komen, dit kan via recreation.gov vanaf 3 maanden van tevoren. Indien je in het park overnacht is een reservering niet nodig.

De beroemdste boog van Arches NP is Delicate Arch, deze immens grote boog is 14m hoog en 10 m breed. Vanaf Wolfe Ranch kun je een 5 km (retour) wandeling maken naar de boog toe, houd er rekening mee dat je flink moet klimmen en dat er vrijwel geen schaduw is. Geen tijd voor een wandeling rijdt dan naar Upper of Lower Viewpoint waar je de boog op een afstand van 1, 5km kunt zien. Voor de liefhebbers is er de Devils Garden Trailhead, een 11 km lange wandeling langs diverse natuurlijke bogen. De route gaat over een zandpad en rotsen, goede wandelschoenen zijn zeer aan te raden. Wil je naar Fiery Furnace zorg dan dat je een vergunning hebt of ga met een gids op pad. Dit omdat je er gemakkelijk kunt verdwalen, het is een waar doolhof van zandstenen rotswanden en smalle kloven.
Accommodatietip: In Arches NP zijn geen hotels maar wel een camping namelijk  Devils Garden Campground. Tijdig reserveren vereist. Voor hotels kun je terecht in Moab of Green River, deze laatste plaats ligt op 45 minuten rijden maar de accommodaties zijn hier voordeliger.
✪ Tip: Te heet voor een wandeling in Arches? Net buiten het park bevindt zich de Grandstaff Trail met veel schaduw en water.

Vroeger was Moab een slaperig mijnstadje met een tradepost, restaurants, benzinestations en enkele woonwagens. Men stopte er alleen om te tanken en wat te eten. Tegenwoordig is Moab de uitvalsbasis voor een bezoek aan Canyonlands NP en Arches NP. Er zijn vele hotels, restaurants en winkelcentra. Maar er is meer te doen in Moab, wat dacht je van raften, suppen of kajakken. De Colorado River is dan dé place to be. De Westwater Canyon is volgens kenners het allerbeste deel. Ga mountainbiken op de Slickrock Trail. Een echte must voor mountainbikeliefhebbers.
Tip: Honger gekregen? Ga dan naar Zax aan 96 South Main Street, ze hebben hier een pizzabuffet en salades. Als dessert is de Zag Big Cookie een aanrader. Reis je met kinderen breng dan ook even een bezoek aan Hole in the Rock, een mini dierentuin waar je de dieren mag voeren. Tevens is hier een in de rots uitgehouwen woning met souvenirwinkel.
Tip: Genoeg gezien? Ga dan naar Moab Brewery voor een heerlijk biertje uit eigen brouwerij, het trefpunt in Moab waar het aan het einde van de middag gezellig druk is.

Rondom Moab zijn diverse films opgenomen zoals Thelma and Louise, breng dan ook een bezoek aan Red Cliff Ranch Film museum en duik in de geschiedenis van de filmindustrie van Moab. De ranch ligt aan de scenic drive Highway 128, een mooie route langs de Colorado rivier. Voor een echt western gevoel is de Highway 128 de ideale route! De route loopt van Moab naar Grand Junction langs de oevers van de Colorado rivier. Net voorbij Arches NP park bevindt zich Castle Valley, een schitterend gebied om te wandelen.

Als je vanuit Moab richting de Grand Canyon rijdt dan kun je Highway 163 nemen en Goosenecks State Park nabij Mexican Hat bezoeken. De San Juan rivier stroomt hier door een diepe kloof en zorgt voor spectaculaire bochten. Ze lijken op Horshoe Bend bij Page maar dan in meervoud en nog niet door de massa ontdekt!

Aan Highway 163 ten noorden van Mexican Hat vind je de 17 mijl lange route Valley of the Gods. Het landschap van Valley of the Gods lijkt met zijn rode zandstenen rotsformaties op Monument Valley maar is nog niet door het grote publiek ontdekt. De toegang is zelfs gratis, er zijn verder ook geen faciliteiten. Let wel de weg is onverhard, niet geschikt voor campers.

Houd je van kabouters? Breng dan een bezoek aan het kleine Goblin Valley State Park waar de rotsen lijken op boze kabouters (goblins). Het park ligt tussen Capitol Reef NP en Canyonlands NP in. Heb je nog wat tijd over breng dan ook een bezoek aan het nabij gelegen Little Wild Horse Canyon.

De hoofdstad van Utah, Salt Lake City, is niet een hele grote stad maar heeft een bijzondere ligging met in het westen droge woestijn vlaktes. In het noordwesten ligt het immens grote zoutmeer Great Salt Lake en aan de oostkant van de stad tref je de besneeuwde bergtoppen van de Wasatch Mountains waar in 2002 de Olympische Spelen plaatsvonden. Liefhebbers van wintersport kunnen hun hart ophalen in Park City, met 3 prachtige skigebieden; Canyons Resort, Deer Valley en Park City Resort. Salt Lake City is het centrum van de mormoonse kerk, daar is het hoofdkwartier Temple Square het levende bewijs van. In een gebied van maar liefst 40.000 vierkante meter vind je verschillende mormoonse gebouwen. Salt Lake Temple, ook wel de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste dagen genoemd is voor mormonen de heiligste plek ter wereld. Deze mormoonse kerk uit 1893 zelf is niet te bezoeken maar je kunt een rondleiding krijgen langs de tentoonstelling en een schaalmodel van de tempel bekijken. (Sinds 2019 wordt de Temple gerenoveerd, het is nog niet bekend tot hoelang dit duurt). Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Tabernacle. Deze “religieuze conferentiehal’ is een waar akoestisch kunstwerk en de thuisbasis van de wereld beroemde Mormon Tabernacle Choir. Het beroemde orgel heeft maar liefst 11.623 pijpen en is daarmee de grootste ter wereld! Op donderdags kun je een repetitie van het 300 man/vrouw grote koor en het orkest van 50 muzikanten beluisteren. Wil je meer weten over de geschiedenis van de mormoonse kerk, breng dan ook een bezoek aan de “kathedraal” Salt Lake City Assembly Hall, Church History Museum, Beehive House en Joseph Smith Building. 

Wil je weten wie je voorouders zijn, breng dan een bezoek aan het Family History Library. Dit is de grootste genealogische bibliotheek ter wereld met miljoenen documenten en naslagwerken met gegevens over geboorte- en sterfdata van families uit vele landen. Het regeringsgebouw Utah State Capitol lijkt op het Capitool in Washington DC, hier zijn de senaat het hooggerechtshof ondergebracht. Van maandag tm vrijdag zijn er rondleidingen. Op zondags zijn vrijwel alle winkels, musea, restaurants gesloten. Het Mexicaanse restaurant Red Iguana aan W North Temple is wel geopend.

Tip: Breng een bezoek aan een basketbalwedstrijd van de Utah Jazz

Op een klein half uur rijden van Salt Lake City vind je Big Cottonwood Canyon, deze 24km lange kloof, uitgesleten door een rivier, is te bereiken via de Big Cottonwood Canyon Scenic Byway (Hwy 190). Je kunt hier prachtige fietstochten en wandelingen maken, bijvoorbeeld de 5km lange wandeling naar Lake Blanche. Neem je picknickmand mee!

Homestead Caldera in Midway is een verborgen ondergrondse grot ongeveer een uur buiten Salt Lake City in Heber Valley. Het is een geothermische warmwaterbron in een 55 meter hoge koepel van kalksteenrots. De temperaturen zijn hier het hele jaar door heerlijk warm. Je kunt hier zwemmen, snorkelen of duiken.

Altijd al een spookstadje willen bezoeken, dan is Ghosttown Grafton nabij Rockville een leuke stop. Grafton werd in 1859 gesticht door een kleine groep kolonisten uit Virgin. De laatste bewoners zijn vertrokken in 1944 en sinds is het dorpje verlaten. Je vind er nog oude beboste gebouwen en vlakbij een goed bewaard gebleven begraafplaats is met een aantal graven uit de jaren 1860. Ook leuk om te bezoeken is Old Irontown nabij Cedar City.

Fantasy Canyon gelegen in het noordoosten van Utah nabij Vernal is een kleine canyon met bijzondere vreemde formaties met een grijsbruie kleur aan de rand van het voormalige Lake Uinta.

Nog een hoogtepunt is de Bonneville Salt Flats! Gelegen in de Great Salt Lake Desert vind je een van de grootste zoutvlakten van het noordelijk halfrond. Het opgedroogde meer is maar liefst 260 m2. In augustus is het race-evenement Speedweek op de perfecte vlakke Bonneville Speedway (16km van Wendover), waar alles draait om het verbreken van snelheidsrecords. In het Great Salt Lake liggen tien eilanden, het grootste eiland is Antelope Island. Hier grazen bizons en er leven bokken en dikhoornschapen. Het eiland is de moeite waard om een dagdeel rond te brengen.

Sand Hollow State Park nabij St. George in het midden van de Greater Zion-woestijn is een fantastische plek om een ATV te huren en door het zand te racen. Maar je kunt ook paddleboarden en kajakken op het smaragdgroen water van het Sand Hollow Reservoir.

Op de route van Salt Lake City naar Grand Teton NP ligt Bear Lake State Park. Bear Lake wordt ook wel het Caribbean of the Rockies genoemd vanwege har helderblauwe water. Bij Bear Lake Marina is een klein strandje, je kan hier zwemmen, kajakken of stand-up paddelen. Een ander bekend strand is Rendezvous Beach in het zuiden of Cisco Beach aan de oostkust, hier kan je zelfs duiken. 
✪ Tip: Als je in Garden City bent, dan is het een must om een  Bear Lake-frambozenshake te halen bij één van de kleine eettentjes. Begin augustus zijn de Bear Lake Raspberry Days.

Interesse gekregen in een reis naar Utah neem dan contact op met onze reisspecialisten.