New York State is veel meer dan alleen New York City. In de hele staat, van Niagara Falls naar het uiteinde van Long Island, vind je adembenemende wandelpaden, meren, rivieren om te vissen of te varen en prachtige stranden aan de oceaan om te relaxen. Als dit nog niet genoeg is, heb je nog de historische herenhuizen, plaatsen die verwijzen naar de revolutionaire oorlog, prachtige berghutten en enkele van de beste wijnhuizen van het land.

New York City, the Big Apple, is de stedentripbestemming van Amerika. Deze bruisende stad is een bezoek meer dan waard, de stad blijft je keer op keer verrassen. Het heet niet voor niets “The city that never sleeps”! Wie kent New York niet van de beelden, omringd worden door torenhoge wolkenkrabbers, gele taxi’s, de vele hotdogkramen en neonreclames op Times Square. Vergeet ook die iconische beelden van New York niet, het imposante vrijheidsbeeld, de prachtige Brooklyn Bridge en het groene Central Park. Neem de lift naar het topje van het Empire State Building of Rockefeller center, geniet van een voorstelling op Broadway of relax in het High Line park. New York heeft op cultureel gebied meer dan genoeg te bieden, bezoek musea als The Metropolitan Museum of Art en het Guggenheim museum of ga winkelen op 5th Avenue, in SoHo of in het Meatpacking District. New York City is verdeeld in vijf stadsdelen: Manhattan, de meest voorkomende locatie voor een city trip, The Bronx, Brooklyn, een opkomende wijk Queens en Staten Island.

Manhattan

New York City heeft veel te bieden, maar het is Manhattan die de stad vertegenwoordigt en waar je de belangrijkste bezienswaardigheden, gebouwen en culturele instellingen kunt terugvinden. Dit lange, smalle eiland is verdeeld in 13 wijken en iedere wijk heeft een andere sfeer met verschillende winkels, restaurants, cafés en bezienswaardigheden. Het zal je misschien verbazen hoe gemakkelijk het is om het karakter van elke Manhattan wijk te herkennen. Manhattan is het financiële centrum, het hoofdkwartier van veel grote bedrijven, de Verenigde Naties, een groot aantal universiteiten, culturele bezienswaardigheden, musea, Broadway Theaterdistrict, Greenwich Village en Madison Square Garden. 
✪ Tip: De beste manieren om Manhattan te bezoeken zijn te voet, per taxi of door het nemen van de metro of bus. Autorijden wordt sterk afgeraden. Met een camper is het helemaal geen aanrader daar je ook nog eens voor de lage bruggen moet oppassen. Ben je voor de eerste keer in New York neem dan de hop on, hop off bus en maak kennis met deze geweldig stad. Stap uit waar je wilt en vervolg daarna weer je route. Er zijn verschillende routes door de stad heen. ☝ De Avenues lopen van noord naar zuid, de genummerde straten van oost naar west en starten bij 1st Street (net boven Houston Street), tot 220 Street aan de noordkant van het eiland. Er is één uitzondering op deze regel, namelijk Greenwich Village. Fifth Avenue verdeelt het eiland in het oosten en westen.

Het Theater District ook wel Midtown West is een populaire omgeving, gelegen aan de westkant van Midtown. Deze wijk strekt zich uit van 40th Street tot 59th Street en ligt ten westen van 6th Ave. Het meest bekende uit deze wijk is Broadway, de plek waar de straat Broadway kruist met Times Square is het epicentrum van de Amerikaanse theaterwereld. Hier zijn theaters, schouwburgen en tal van kleine podia waar avond aan avond bekende en onbekende toneelstukken en musicals worden opgevoerd. Geniet van een van de bekende klassiekers zoals The Phantom of the Opera, Wicked of een Disney musical zoals The Lion King. Liever een comedy, ga dan naar Book of Mormon! Kleinschaligere of gedurfder theaterstuk zien? Ga dan naar een Off-Broadway theater. Naast de vele Broadwaytheaters zijn er ook vele andere entertainmentbedrijven in deze wijk te vinden zoals recording studio’s, platenmaatschappijen en ABC Television Studios. 

 ✪ Tip: Het zien van een show On-Off Broadway is een must! Wij kunnen vooraf al tickets voor je reserveren.

De bekendste plek van Manhattan is Times Square, dit wereldberoemde plein vol met neonreclames, billboards, wolkenkrabbers en gele taxi’s komt in menige film voor. Zelfs ‘s nachts is het hier druk, heb je een jetlag en ben je ’s morgens vroeg wakker loop dan naar Times Square en geniet van de opkomende drukte. Rondom het plein vind je tal van winkels van bekende ketens, bioscopen en vele hotels. Hou je van M&M’s loop dan binnen bij de grote M&M Store en sla je slag. Vlak naast Times Square ligt de sfeervolle buurt Hell’s Kitchen, hier vind je geen hoogbouw maar heb je wel een mooi uitzicht op de gigantische wolkenkrabbers van Manhattan. 

✪ Tip: In Hell’s Kitchen tref je tal van trendy restaurants waar je heerlijk kunt eten. In 46th Street, tussen 8th en 9th Avenue is Restaurant Row, een rij kleine restaurantjes waar je heerlijk kunt eten en vele locals zult treffen. Een andere plek waar je heerlijk kunt eten is Theater Row Diner aan 424 West 42nd Street, het menu, de inrichting, als de bediening is über Amerikaans! 
West 24nd Street is met al haar billboards één van de kleurrijkste van de stad, deze straat eindigt bij Times Square. Op West 46th Street tref je het Intrepid Sea, Air & Space Museum. Bekijk hier de spaceshuttle Enterprise en het legendarische vliegdekschip Intrepid.

Columbus Circle lijkt een druk rond kruispunt maar hier staan een aantal indrukwekkende monumenten zoals een standbeeld van Christoffel Columbus en het Maine monument gelegen aan de ingang van Central Park. Het grote stadspark Central Park is een 341 hectare grote groene zone te midden van de wolkenkrabbers van Manhattan. In het park tref je kilometerslange fiets- en wandelpaden, grasvelden waar je heerlijk kunt picknicken, prachtige vijvers en overal springen eekhoorntjes in het rond. Wil je Central Park in een korte tijd verkennen, dan kun je het beste fietsen huren. Langs de rand van het park in Upper East Side tref je een aantal interessante musea zoals American Museum of Natural History en Metropolitan Museum of Art. In het park zelf is een echte dierentuin Central Park Zoo maar ook een historische draaimolen en Belvedere Castle. Breng een bezoekje aan Strawberry Fields, een eerbetoon aan John Lennon. Ga varen op het meer midden in Central Park of rolschaatsen op de rolschaatsbaan. Geniet bij The Great Lawn van een potje honkbal of sta even stil bij één van de vele straatartiesten. 

✪ Tip: Dankzij de vele nieuwe fietspaden wordt het steeds gemakkelijker om de stad per fiets te bezoeken. De ideale manier om New York te verkennen! Liever niet door de stad fietsen alleen al door Central park of over de Brooklyn Bridge fietsen is een leuke ervaring. Vlakbij de Brooklyn Bridge tref je Pier 17 (at South Seaport), het gebied heeft een facelift ondergaan en is een leuke plek om de middag en avond door te brengen. Het hoogtepunt is het Heineken Riverdeck vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Brooklyn Bridge. Tevens worden hier veel concerten en evenementen georganiseerd.

Midtown East, de commerciële wijk van New York City, is het gebied tussen 40th Street en 59th Street, en 6th Avenue in het westen. Als belangrijkste bezienswaardigheden heb je hier: Empire State Building, United Nations, Grand Central Terminal. De torens van het Rockefeller Center, een meesterwerk van de art deco en het aangrenzende Radio City liggen tegenover St Patricks Cathedral aan 5th Avenue. Fifth Avenue, ten zuiden van 59th, blijft de meest bezochte winkelstraat van New York met exclusieve winkels als Saks, Tiffany, de grote speelgoedwinkel FAO Schwarz en Bendel. Aan Fifth Avenue vind je ook Metropolitan Museum of Art (MET). Eén van de meest bekende gebouwen van New York is het 381m hoge Empire State Building. Vanaf de 102e verdieping heb je een prachtig uitzicht over de skyline van New York. De top van het Empire State Building is elke avond verlicht. Maar veel mooier is het uitzicht vanaf Rockefeller Center, op de 70e verdieping vind je het Top of the Rock Observation Deck. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op het Empire State Building zelf, je kan ongehinderd over Central Park kijken en de rijen zijn hier korter. In het Rockefeller Center vind je verder nog kantoren, restaurants en winkesl, ook leuk is het om een kijkje achter de schermen te nemen of een opnamen bij te wonen van een tv-show tijdens een NBC Studio Tour. Ben je in de winter in New York ga dan schaatsen op de ijsbaan bij het Rockefeller center.

Chelsea Garment District ligt aan de West Side in het zuidelijke deel van Midtown. Het gaat hier over het gebied van 14th Street tot 40th Street en ten westen van 6th Avenue. Het is een populaire omgeving voor restaurants en uitgaansgelegenheden, vooral op 8th Avenue, het centrum van het gay sociale leven in Manhattan. Van belang voor vrijwel iedereen zijn de Chelsea Piers gelegen aan de Hudson, een enorm sport- en entertainment complex. Chelsea’s explosieve groei kwam in de jaren ‘90 en blijft nog altijd groeien. Met nieuwe torens die zorgen voor de uitbreiding van de wijk in het noorden tot Madison Square Garden, de beroemde sportarena gelegen op het oude terrein van Pennsylvania Station wat vandaag de thuisbasis is van de NBA Knicks en NHL Rangers. Chelsea Historic District werd toegevoegd aan het National Register of Historic Places omdat je hier verschillende aaneengesloten blokken hebt met bijzondere architectuur van die tijd.

Upper West Side ligt tussen Central Park en de Hudson rivier en tussen West 59th Street en West 110th Street. Net zoals Upper East Side is Upper West Side een chique, voornamelijk residentiële woonwijk. Deze buurt heeft charmante straten, gevels met dubbele torens, oude appartement hotels aan Central Park West en Riverside Drive, Columbia University, grote en indrukwekkende kerken en één van de grootste musea, the American Museum of Natural History. Langs de Hudson tussen 72nd Street en 129th Street, loopt het smalle lange River Side Park met een fantastisch uitzicht over de Hudson. Lincoln Center is de thuisbasis van ’s werelds toonaangevende Performing Arts Center. 

✪ Tip: Voor een lekkere maaltijd ga je naar Community, een leuk restaurantje, modern van opzet op Broadway tussen 112th Street en 113th Street.

Gramercy Flatiron vormt eigenlijk drie wijken gelegen tussen 14th en 40 Street. Het westelijk gedeelte, ten westen van Madison Square Park is Flatiron. Gramercy kan gezien worden als het zuidoostelijk gedeelte, gelegen aan Gramercy Park. Murray Hills is het noordoostelijke deel van het gebied. Gramercy Flatiron is een chique, stijlvolle wijk met statige woonwijken, tuinen en pleinen, trendy restaurants en bars.

Upper East Side wordt begrensd door 59th Street tot 96th Street en East River tot 5th Avenue-Central Park. Voor New York blijft deze hoofdzakelijk residentiële wijk de rijkste. Musea en restaurants zijn er in overvloed, aanrader is het Solomon R. Guggenheim Museum.

SoHo, South of Houston Streets, grenst aan Houston Street in het noorden, Lafayette Street in het oosten, Canal Street in het zuiden en 6th Ave in het westen. SoHo was een vervallen industriegebied tot de jaren 1960, toen kunstenaars de ruime, en op dat moment goedkope, lofts begonnen te bewonen. Na de kunstenaars kwamen ook de galerijen, daarna de beroemdheden, de shoppers en toeristen. Gevuld met prachtige gietijzeren architectuur (vooral Greene Street), is SoHo een ideale plaats om te gaan shoppen en uiteten, vooral nu dat vele kunstenaars terug zijn verhuisd. 

✪ Tip: Wil je borrelen met een mooi uitzicht ga dan naar The James New York en geniet van de fantastische tuin op de tweede verdieping.

In deze regio ligt Greenwich Village, Meatpacking District, Washington Square Park, New York University en NoHo. Het gebied grenst in het oosten aan Broadway, aan de Hudson rivier in het westen, Houston Street in het zuiden en 14th Street in het noorden. Greenwich Village heeft veel van zijn charme en historische karakter behouden door de jaren heen. Het Meatpacking District dankt zijn naam aan de vleesverwerkingsbedrijven die ooit overheerste in deze regio. Tegenwoordig zijn de industriële gebouwen en schilderachtige geplaveide straten ingericht met trendy restaurants, bars, hotels. NoHo, een relatief rustige, maar trendy en hippe omgeving fungeert als bufferzone tussen Greenwich Village. Ten westen van het hippe Meatpacking District begint The High Line. Dit schitterende park is aangelegd op een oud treinspoor, circa 10m boven de grond en loopt van Gansevoort Street tot West 34th Street. Een heerlijke plek om te wandelen of even te relaxen. Heb je honger gekregen haal dan iets te eten bij één van de foodtrucks. Ook leuk om te bezoeken is Chelsea Market. In deze voormalige koekjesfabriek zijn kleine, hippe restaurantjes gevestigd. 

✪ Tip: Stop even bij de cupcakebakkerij Magnolia’s Bakery. Tijd voor diner ga dan Mexicaans eten bij Dos Caminos.

Een van de nieuwe eyecatchers in New York is het Hudson Yards Vessel, een bijzonder gebouw aan High Line Park dat volledig bestaat uit trappen en verbonden platforms, een waar kunstwerk! Naar verwachting opent Hudson Yards Vessel begin 2019.

Lower Manhattan, het gebied onder Chambers Street, is het meest zuidelijke deel van Manhattan en het centrum van het bedrijfsleven en de overheid van New York City. Je hebt hier het kloppende hart van de financiële wereld, Wall Street in het Financial District. Op het kruispunt Wall Street met Nassau Street/Broad Street vind je op de ene hoek de aandelenbeurs en op de andere de JP Morgen Bank (Morgan was de grondlegger van de beurs) en op de derde hoek de Federall Hall, waar in de beginjaren van de Amerikaanse Republiek het congres bijeenkwam. Een van de bekendste symbolen van de financiële wijk rond Wall Street is het standbeeld 'Charging Bull'. De stier vertegenwoordigt een 'bull market', een steeds stijgende beurs. Na de aanslag op de Twin Towers in 2001 was er jarenlang ene lege plek in de skyline van New York. Inmiddels staat hier de 546m hoge Freedom Tower (officieel One World Trade Center) en daarmee het hoogste gebouw van New York. Vanaf het observatorium op 387 meter hoogte heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Als je in New York bent dan moet je toch wel even stil staan bij het 9/11 memorial, een indrukwekkende gedenkplek voor de slachtoffers van de aanslag op11 september 2001. Op de plaats waar ooit de Twin Towers stonden, zijn nu twee enorme waterbakken met rondom de namen alle 2700 slachtoffers. Ga ook naar het onder de grond gelegen 9/11 Museum waar foto’s, wrakstukken en bezittingen van slachtoffers tentoongesteld staan.

Op het meest zuidelijke punt van Manhattan ligt Battery Park. Vanaf hier vertrekt de ferry naar het iconische Vrijheidsbeeld op Liberty Island. Het vrijheidsbeeld is het symbool van New York. Het nabijgelegen Ellis Island was in de 19e en 20e eeuw de toegangspoort tot Amerika, en het Vrijheidsbeeld was vrijwel het eerste dat migranten van het land zagen als ze de haven binnen voeren. Het Franse volk heeft het beeld aan Amerika geschonken als symbool van de vriendschap tussen beide landen. Het beeld is bijna vijftig meter hoog en staat op een al bijna even hoge sokkel. 

✪ Tip: Koop vooraf je tickets voor het vrijheidsbeeld. Met de standaardtickets kun je om het standbeeld heen wandelen, maar je kunt ook een kijkje nemen in de voet van het monument en zelfs in de kroon. Deze 'pedestrial tickets' en 'crown tickets' moet je ruim op tijd reserveren. Wil je liever geen uitgebreide tour maken dan is het ook een optie om de gratis ferry naar Staten Island te nemen dan vaar je bijna praktisch langs het vrijheidsbeeld en heb je een prachtig uitzicht. Heen en terug duurt ongeveer anderhalf uur.

TriBeCa is de afkorting van “Triangle below Canal Street” en grenst aan Canal Street, Chambers Street en ligt ten westen van Broadway. In deze wijk heb je trendy restaurants, galerijen en lofts van kunstenaars. TriBeCa is waarschijnlijk het meest bekend voor het jaarlijkse Tribeca Film Festival, maar de geplaveide straten, chique boetiekjes en leuke restaurants maken het een leuke bestemming het hele jaar door. In tegenstelling tot SoHo, wordt TriBeCa niet overladen met shoppers tijdens de weekenden. Greenwich Street heeft zijn oorspronkelijke charme heeft behouden. 
✪ Tip: Aanrader is het bazaarachtige rijtje winkels aan Chambers Street.

Lower East Side, Chinatown, Little Italy en Nolita vormen gezamenlijk een wijk en wordt begrensd door Houston en Chambers Street, ten oosten van Lafayette Street. Lower East Side, die bekend staat als het getto van joodse immigranten in het begin van de 20ste eeuw, is aan het heropleven en hier kun je nu tientallen bars en restaurants terugvinden. Ludlow en Orchard Street weerspiegelen de nieuwste golf van immigranten met nieuwe clubs, restaurants, bars en winkels met religieuze voorwerpen. De groei in dit gebied zorgde voor een aantal nieuwe luxe boutique hotels. Chinatown behoudt zijn oude, exotische sfeer, vooral rond Mott en Canal Street. In Little Italy vind je allerlei gezellige restaurants met heerlijke Italiaanse maaltijden. Little Italy is kleiner aan het worden en bestaat vooral nog op Mulberry Street. De omliggende straten zijn geïntegreerd in het trendy Nolita (“North of Italy") of werden aan Chinatown toegevoegd. 

✪ Tip: Op steenworp afstand van Mulberry Street vind je de allereerste Amerikaanse pizzeria: Lombardi’s, ze hebben heerlijke pizza’s. De iconische Brooklyn Bridge verbindt Manhattan met Brooklyn, de brug is ruim een kilometer lang en was in 1883 de langste hangbrug ter wereld. De brug is populair om overheen te wandelen of fietsen. Geniet vanaf Brooklyn van het fraaie uitzicht op de skyline van New York.

Upper Manhattan is een uitgestrekt, maar relatief weinig bezocht gebied van Manhattan gelegen tussen 110th Street tot Inwood Hill Park in het westen en van ongeveer 96th Street noordwaarts in het oosten. Hier heb je de bekende wijk Harlem, wereldwijd erkend als een centrum van Afro-Amerikaanse cultuur en bedrijfsleven. Andere interessante buurten zijn Washington Heights, The Cloister museum en het enorme Columbia-Presbyterian Medical Center. 

✪ Tip: Het is erg leuk om een Gospel tour te doen in Harlem. Zomaar een gospel binnenlopen is niet zo netjes, boek een tour voor woensdag- of zondagochtend.

East Village ligt ten oosten van Greenwich Village, tussen Houston en 14th Street, ten oosten van Broadway. Binnen East Village heb je verschillende kleinere buurten, inclusief Alphabet City en de Bowery. De wijk is uitgegroeid tot een centrum van tegencultuur en staat bekend als de geboorteplaats en historische thuisbasis van vele artistieke bewegingen, waaronder punkrock en de literaire beweging Nuyorican. 

✪ Tip: In deze tegenwoordig hippe wijk zijn veel kleine bistro’s, bruine bars en studentencafés te vinden, aanrader is Tree Bistro.

Roosevelt Island in New York is een eiland gelegen in de East River en vernoemd naar de oud-president van de Verenigde Staten Franklin D. Roosevelt. Een bijzonder manier om van Manhattan naar Roosevelt Island te reizen is met de Roosevelt Island Tram. Vanuit deze kabelbaan heb je een fantastisch uitzicht. Terug kun je met de metro maar het is leuker met de NYC ferry.

 ☝ In een verticale stad als New York is het voor de hotels een uitdaging om de beschikbare ruimtes optimaal te gebruiken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel hotelkamers klein zijn. Nog een leuk feitje is dat de oude telefooncellen zijn omgebouwd tot supersnelle Wifi-hotspots. De plek op straat waar je gratis kunt bellen, je telefoon kunt opladen en je toegang hebt tot supersnel internet.

Brooklyn

Brooklyn, aan de overkant van East River van zuidoostelijk Manhattan, is de thuisbasis van Coney Island en werd onlangs het onbetwiste Boheemse mekka van New York City. Brooklyn staat bekend voor zijn culturele, sociale en etnische diversiteit, een onafhankelijke kunstscène en een uniek architectonisch erfgoed. Het is ook de enige buurt buiten Manhattan met een uitgesproken centrum. Brooklyn heeft enkele uitgesproken buurten zoals Williamsburg, Downtown, Prospect Park, Coney Island, Brighton Beach en nog veel meer.

De bruisende wijk Williamsburg mag je tijdens een bezoek aan Brooklyn niet overslaan. Bezoek de hippe winkeltjes, koffiebarretjes of één van de kleine cafeetjes. Ga in het weekend op zoek naar vintage op Brooklyn Flea (een reusachtige vlooienmarkt), proef van de creaties van de koks bij de foodmarkt Smorgasburg of volg een rondleiding in de lokale bierbrouwerij Brooklyn Brewery. Erg leuk om te doen is de Brooklyn Pizza tour, met de bus door Brooklyn en Coney Island en proef tussendoor de allerlekkerste New York-pizza’s. Ook leuk om te bezoeken is een bezoek aan de stadstuin Brooklyn Botanic Garden welke in 1910 is opgericht. Het stadspark Prospect Park is het Central Park van Brooklyn. In dit grote park kun je heerlijk wandelen of bootje varen op het meer. Iedere zaterdag kun je een bezoek brengen aan de vers markt. Zelfs in New York kun je op het strand liggen. In het zuiden van Brooklyn ligt Coney Island, een eiland met een zandstrand. Daarnaast vind je op Coney Island het Luna Park Pretpark en het New York Aquarium. Een van de meest iconische plekjes van Brooklyn is de wijk DUMBO. DUMBO staat voor Down Under the Manhattan Bridge Overpass en ligt op de plek waar de Manhattan Bridge en Brooklyn Bridge samenkomen. In oude fabrieken en pakhuizen zitten nu hippe eettentjes en galerieën. Het uitzicht op de brug en de skyline van Manhattan is fenomenaal. Een echte must-do is een wandeling over de romantische Brooklyn Heights Promenade. Geniet van een prachtig uitzicht over de East River, Lower Manhattan, de Brooklyn Bridge en het Vrijheidsbeeld. Wandel ook door de wijk Brooklyn Heights met zijn historische huizen.  

✪ Tip: Reis je met kleine kinderen ga dan naar Brooklyn Children’s Museum een soort grote binnenspeeltuin vol speeltoestellen die ontworpen zijn voor de kleintjes.

Queens

Queens, het meest oostelijke stadsdeel, is de grootste buurt in de omgeving en de tweede grootste in bevolking. Queens is een multiculturele wijk en een bekende artistieke plaats met vele attracties een voorzieningen voor de lokale bevolking en toeristen. In dit stadsdeel liggen de twee grootste luchthavens van New York, LaGuardia (LGA) en John F. Kennedy International (JFK). In Queens ligt Citi Field, de thuisbasis van de New York Mets en is jaarlijks gastheer van het tennistoernooi de US Open. Kunstliefhebbers kunnen terecht bij Queens Museum of Modern Art en het hippe Contemporary Art Center Queens heeft veel verschillende buurten zoals Long Island City, Jackson Heights, Flushing, Forest Park, Jamaica en The Rockaways. Wil je voordelig overnachten dan is een hotel in Long Island City een goed alternatief, let wel, het is niet een hele gezellige buurt maar wel veilig en met een van de vele metrolijnen ben je in een kwartier in hartje Manhattan. Aanraders zijn Hotel Ravel en the Paper factory.

Staten island

De “Forgotten Borough”, zoals sommige bewoners het noemen, is geografisch gezien een meer afgelegen minder bevolkt gebied, conservatiever en etnisch homogener dan de rest van de stad. Staten Island ligt vlakbij New Jersey’s Newark International Airport. Staten Island is te bereiken met de ferry van Manhattan welke de beste optie is om op het eiland te komen omdat je Liberty Island passeert en een prachtig zicht hebt op de skyline van Manhattan en New York Harbor. De ferry is gratis en vaart 24 uur per dag tussen Battery Park in Manhattan en St. George Terminal op Staten Island. Deze overtocht duurt 30 minuten en vertrekt ongeveer twee keer per uur.

✪ Tip: Hou je van winkelen dan moet je echt naar de in de herfst van 2018 geopende Empire Outlets. Gelegen op Staten Island direct naast de pond. Hier staat ook The New York Wheel, het 190 meter hoge reuzenrad.

The Bronx

Net ten noorden van Manhattan, ligt de enige van de vijf New Yorkse stadsdelen die op het vasteland en niet op een eiland gelegen is. Het is de geboorteplaats van rap/hip hop muziek en de thuisbasis van één van ’s lands meest besproken professionele baseballteams, de New York Yankees. Arthur Avenue is nog steeds het centrum van de Italiaans-Amerikaanse cultuur in New York. The Bronx heeft een paar iconische wijken. Hier tref je het echte Little Italy; zonder toeristen en mét een echte Italiaanse sfeer. Geniet in een van de vele kleine Italiaanse koffie- en eetzaakjes. Ben je in New York dan moet je eigenlijk een sportwedstrijd bij wonen. In the Bronx ligt het Yankee stadium. Maar ben je geen baseball liefhebber, alleen al om de sfeer te proeven is een bezoek aan het stadion meer dan de moeite waard. Ook leuk om te bezoeken zijn de New York Botanical Gardens bestaande uit wel vijftig verschillende tuinen, hierdoor een van de grootste botanische tuinen in het land.

Long Island

Long Island is een eiland en een gebied in de State of New York en ligt direct voor de noordoostkust van de Verenigde Staten. Long Island is het grootste eiland aan de oostkust, maar ook het meest gevarieerde. Van west naar oost verandert het eiland van overvolle wegen en uitdijende voorsteden in grasgroen landbouwgrond, met fruit beladen wijngaarden, die door historische kustdorpen onderbroken worden. Long Island is voor de permanente inwoner een dure plek om te leven, houd er rekening mee dat de hotels op Long Island erg duur kunnen zijn, vooral in de zomer. Het eiland is verdeeld in 4 delen, North Shore, South Shore in het westen en North Fork en South Fork in het oosten. South Fork is een schiereiland gelegen in het zuidoostelijke deel op de South Shore van Long Island. Hier liggen The Hamptons, de mondaine kustplaatsen Southampton, Westhampton, East Hamtpon, Montauk en Bridgehampton hebben chique en exclusieve winkels, luxe restaurants en tal van villa’s. Rijke celebrities zoals Jennifer Lopez hebben hier prachtige villa's. Een van de leukste plaatsjes in dit deel van Long Island is Montauk, een heerlijk laid back stadje met een 200 jaar oude vuurtoren en is zeer geliefd bij surfers. In het Montauk Point State Park kun je zeehonden spotten.

De South Shore van Long Island is meer dan alleen een kustlijn die loopt naar de Great South Bay en de Atlantische Oceaan. Het is moeilijk om de cultuur van de South Shore op een eenvoudige manier samen te vatten. Iedere stad heeft zijn eigen identiteit, sociale identiteit en politieke kleur. Er ligt een groot aantal dorpen aan de kust, inclusief Hempstead, Long Beach, Ocean Beach, Rockville en vele andere. Leuk om de bezoeken is Fire Island National Seashore. 
✪ Tip: Eén van de populairste zandstranden op Long Island ligt bij Jones Beach State Park.

North Fork heeft meer dan 60 wijngaarden en meer dan 30 wijnmakerijen die hun deuren openen en gul de wijn aanbieden. Een echte must do is langsgaan bij een van de wijngaarden. Bij Pindar Vineyards hebben ze maar liefst 23 verschillende wijnen of proef de Sauvignon-Blanc bij Duck Walk Vineyards. Ook een bezoek waard is Wildwood State Park. Of cruis aan boord van schoeners of maak een vuurtorentocht. De North Shore van Long Island is het gebied dat zich langs de noordkust van Long Island bevindt en grenst aan Long Island Sound. Het gebied staat bekend om de extreme rijkdom en weelderige landgoederen. Doordat het een overblijfsel is van ijsstuwingen, is de North Shore heuvelachtiger en zijn de stranden langs Long Island Sound rotsachtiger dan die op de, langs de Atlantische Oceaan gelegen zanderige uitgestrekte vlaktes van de South Shore. ☝ Het enige nadeel van Long Island kan het ruige weer aan de zuidkust zijn. Dit als gevolg van de koude winters in het noordoosten. Dit maakt het reizen enigszins moeilijk in de winter. Een bezoek aan Long Island is het meest ideaal in de zomer en de herfst wanneer het landschap het mooist is.

Overige plaatsen New York State

De Niagara Falls zijn ‘s werelds meest beroemde watervallen. Deze fenomenale watervallen vormen de grens tussen Canada en Amerika, en zijn een absolute must see. De meest indrukwekkende waterval van de Niagara Falls is Horseshoe Falls, welke de vorm heeft van een hoefijzer. Het merendeel van de Niagara Rivier komt hier naar beneden gestroomd. Horseshoe Falls is 671 meter breed en 53 meter hoog. Aangezien het grootste deel van deze waterval op Canadees grondgebied ligt wordt de waterval ook wel Canadian Falls genoemd. Tussen Horseshoe Falls en de twee andere watervallen ligt Goat Island. Twee bruggen boven de watervallen verbinden het eiland met de Amerikaanse kant. Vanaf Goat Island heb je uitzichten op de draaikolken, kloof, rivier en alle drie de watervallen. Hier is ook de ingang van de Cave of the Winds. Wil je Cave of the Winds bezoeken dan kan dit door middel van een excursie. Je begint met een 53m diepe afdaling per lift in de Niagara Gorge. Gehuld in een poncho loop je via houten bruggen en trappen naar Hurricane Deck, op 6m afstand van de Bridal Veil Falls. Let op, je wordt nat en er kan een harde wind staan. De American Falls is de grootste van de twee Niagarawatervallen die volledig in de Verenigde Staten liggen, maar is kleiner dan Horseshoe Falls. Het uitzicht vanaf Canada is het mooist, maar vanaf de Verenigde Staten kun je dichterbij komen. In de American Falls ligt een eilandje, Luna Island, zodat deze waterval uit twee delen bestaat: de eigenlijke American Falls en de kleinste van de drie watervallen, Bridal Veil Falls. Net als de American Falls ligt deze waterval volledig op grondgebied van de Verenigde Staten, tussen Luna Island en Goat Island. Wil je de watervallen van dichtbij bekijken koop dan een kaartje voor de Maid of the Mist boottocht. Aan Canadese zijde heet de boottocht Hornblower. Je vaart tot de voet van de Horseshoe Falls, een magische plek die gehuld gaat in een deken van mist en het beginpunt van een prachtige regenbogen markeert. Een unieke ervaring! 

✪ Tip: De meest unieke manier om de watervallen te zien is per helikopter maar ook zip line Mist Rider is een aanrader! Vanaf Prospect Point heb je een prachtig zicht op de watervallen. Hier bevindt zich ook de 86 meter hoge Observation Tower, met aan de voet ervan de opstapplaats van de Maid of the Mist. Als je nog niet genoeg hebt gezien, ga dan naar de Canadese kant van de watervallen en geniet van nog meer uitzichten en spectaculaire en spannende gebeurtenissen. Via de Rainbow Bridge wandel of rijd je naar de andere kant van de Niagara Rivier. ☝ Zorg wel dat je je paspoort bij je hebt en de benodigde ETA en ESTA-documenten hebt geregeld. In het Niagara Gorge Discovery Center wordt de lokale en natuurlijke geschiedenis van de watervallen op een interactieve manier tentoongesteld. 
✪ Accommodatie tip: Reis je met een camper dan is Four Mile Creek campground aan Lake Ontario een aanrader.

Bath heeft alle charme die je zou verwachten van een klein stadje met zijn historische gebouwen en een schilderachtig plein waar mensen nog steeds voor evenementen en feesten bijeenkomen. Het is een gastvrije stop voor reizigers die vanuit New York City naar Niagara Falls gaan. De stad Bath ligt in het zuidelijke deel van het "Fingeer Lakse Wine Country", een gebied bekend om zijn prachtige meren, landschap en de kwaliteitswijnen en druiven die er geproduceerd worden. Bath is dichtbij veel favoriete toeristische locaties, zoals de talrijke wijngaarden.

De stad Buffalo is gelegen in het westen van de staat New York en ligt aan de oostelijke oevers van Lake Erie aan het uiteinde van de Niagara River. In de 19e en 20e eeuw groeide Buffalo aanzienlijk als gevolg van het Erie-kanaal, spoorwegen en Lake Erie. Buffalo beschikt over meer dan 50 particuliere en openbare kunstgalerijen. Hoewel de belangrijkste toeristische bestemming van de regio de in het noorden gelegen Niagara Falls zijn, berust het toerisme in Buffalo op historische attracties en outdoor recreatie. Buffalo loopt stervormig vanaf de Niagara Square met een monument voor President McKinley, het stadhuis, staats- en federale gebouwen en is omringd met meer dan 3000 hectare parken waar men kan zwemmen, varen, tennissen, golfen en paardrijden.

De stad Albany, gelegen in het hart van het Capital District, is trots om New York State’s Capital te mogen zijn. De diepgewortelde geschiedenis en het erfgoed hebben een stedelijk stempel op de stad gedrukt, aangevuld met natuur langs de waterkant en de reflectie van de historische architectuur, grote gebouwen, gemengde buurten en een diversiteit aan bewoners. Gelegen aan de westelijke oever van de Hudson rivier op het kruispunt van belangrijke snelwegen, is Albany tegenwoordig een moderne samensmelting van bedrijfsleven, industrie en cultuur. Een aantal leuke bezienswaardigheden zijn Albany Institute of History and Art, New York State Museum, New York State Capitol, Empire State Plaza, Crailo State Historic Site, Historic Cherry Hill en Schuyler Mansion State Historic Site.

Corning is een klein oud stadje met een kosmopolitische uitstraling en een boeiende geschiedenis. Het ligt half verscholen in een riviervallei met steile heuvels. Corning is tevens de zuidelijke toegang naar de prachtige Finger Lakes Region of Central New York. Corning is wereldwijd bekend om zijn glasfabricage, zowel vroeger als nu. Ontdek de kunst, historie, en fabricage van het glas in het fantastische Corning Museum of Glass. Veel van de culturele evenementen en historische bezienswaardigheden bevinden zich in het Corina’s Gaffer District. Dit werd in de originele staat van 1890 teruggebracht. 

✪ Tip: Wijnliefhebbers moeten zeker de Heron Hill Vineyard Tour en Tasting proberen. Wandel het leven binnen van de wijngaard! Voordat je de wijnen gaat proeven, geniet allereerst met volle teugen van een wandeling door de wijngaarden van de Cabernet Franc en Riesling.

Aan de zuidelijke punt van Cayuga Lake, in de Finger Lakes-regio ligt Ithaca tegen de steile hellingen van de omliggende heuvels. Kreken stromen door de stad en veroorzaken pittoreske kloven met watervallen. Aanrader is de 45m hoge Ithaca Falls met een breedte van 53 meter. Op een steenworp afstand van Ithaca liggen het Buttermilk Falls State Park, Robert Treman State Park en Taughannock Falls State Park. Dit laatste park ligt aan de westelijke oever van Cayuga Lake, een van de mooiste watervallen van het noordoosten van Amerika. Loop de 1,5km lange Gorge Trail naar de voet van de 66 meter hoge waterval die uitkomt in een diepe kom. Aan de oever van Cayuga Lake ligt een haven en een strandje waar je lekker kunt relaxen. Op de campus van Cornell University ligt een prachtige botanische tuin, de Cornell Botanic Gardens. In het plaatsje Painted Post nabij Corning kun je alles te weten komen over de oude indianencultuur en de eerste pioniers. Je treft er nog oude historische gebouwen en interessante musea. Wandel door Village Square waar kleine knusse winkeltjes kunt vinden.

✪ Tip: Voor wijnliefhebbers is er de Cayuga Lake Wine Trail, deze route gaat langs vijftien wijnmakerijen verspreid over Cayuga Lake. Even een glaasje wijnproeven stop dan bijvoorbeeld bij Long Point Winery (oostoever) of bij op de westoever bij Lucas Vineyards op de westoever.

De stad Syracuse ligt aan de monding van Onondaga Creek, in de noordoostelijke hoek van de Finger Lakes regio. De stad bestaat uit veel wijken die oorspronkelijk verschillende dorpen waren en door de jaren heen onderdeel van de stad zijn geworden. Hoewel het centrale deel van Syracuse vlak is, liggen de meeste wijken op heuveltjes. Het centrum van Syracuse is als het ware een pakhuis met historische feiten en een opslagplaats van soms vergeten gewoontes en legendes. De voornaamste attracties in Syracuse zijn de vele musea zoals het Everson Museum of Art, het Museum of Science and Technology en het Erie Canal Museum. In de omgeving van Syracuse zijn een aantal prachtige parken waar je heerlijk kunt wandelen en kanoën, bijvoorbeeld Beaver Lake Nature Center, Green Lakes State Park en Chimney Bluffs State Park.

Finger Lakes bestaat uit 11 langwerpige meren die allemaal naast elkaar liggen. De twee langste, Cayuga Lake en Seneca Lake, vormen het centrum van Finger Lakes en behoren tot de diepste wateren van het land. De meren worden omringd door talrijke prachtige watervallen en kloven, wijngaarden gelegen in groene heuvels en schilderachtige dorpjes. Het gebied Finger Lakes is de grootste wijn producerende regio van New York. Ben je in deze regio dan is het een aanrader om bij een van de wijngaarden te stoppen en een glaasje wijn te proeven. Naast wijn wordt er in deze regio ook veel maple syrup gemaakt, de suikeresdoorn komt veelvuldig voor in deze regio. In de meeste staatsparken kun je heerlijk zwemmen en hier zijn veel campings te vinden. Een mooi staatspark is Letchworth State Park, Taughannock State Park, Buttermilk Falls State Park en Robert Treman State Park. 

✪ Tip: Watkins Glen State Park is het mooiste staatspark van deze regio. Met maar liefst 19 watervallen waarvan de hoogste 18m hoog is en de Gorge Trail die de waterstroom door de kloof volgt, is het een park dat je zeker niet mag overslaan. Nabij het park is de Watkins Glen International, een racecircuit waar in de zomer vaak wedstrijden gereden worden.

Sonnenberg Gardens en Mansion State Historic Park: Aan de noordelijke kant van de meren liggen ook een aantal interessante bezienswaardigheden. In Canandaigua, een plaats aan het gelijknamige meer, ligt Sonnenberg Gardens & Mansion State Historic Park, een groot landgoed met een oud landhuis uit 1887 met bijbehorende tuinen en kassen. Bij het landgoed ligt het Finger Lakes Wine Center met de beste wijnen uit de regio. Ook leuk om te bezoeken is het Montezuma National Wildlife Refuge, in het noorden van Cayuga Lake ligt een zogenaamd ‘overflow’ gebied. Door overstromingen van Cayuga Lake ontstond er rond de Seneca-rivier een groot moeras, dat het leefgebied van trekvogels vormt. De 5,5km lange Wildlife Drive gaat langs deze graslanden en moerassen.

Het historische dorp Seneca Falls ligt in het noordelijke deel van het Finger Lakes District. Er bevinden zich meer dan 70 wijngaarden in de Finger Lakes Region en het maken van wijntours is een populaire toeristische activiteit. Het heeft een prominente plaats in de geschiedenis van de vrouwenrechten. Geïnteresseerd? Breng dan een bezoek aan Women's Rights National Historical Park en National Women's Hall of Fame.

De groene stad Utica ligt aan de Mohawk River, in de Mohawk vallei aan de voet van de Adirondack Mountains. Leuk om te bezoeken is de in 1888 opgerichte bierbrouwerij Matt Brewing Company. Tussen Utica en Lake Placid tref je de toeristische spoorbaan Adirondack Scenic Railroad, maak een treinrit en passeer de gerestaureerde treinstations op de route. Ook leuk is de Beer & Wine Tasting Train, waarbij je aan boord verschillende wijnen en bieren kunt proeven.

Op de route richting de Green Mountains ligt het idyllische plaatsje Cooperstown aan Otsego Lake. Voor Amerikaanse honkballiefhebbers is dit een stop die je niet mag overslaan, hier ligt namelijk de befaamde Baseball Hall of Fame.

Lake Placid is een dorp gelegen in de Adirondack Mountains en bekend bij wintersportliefhebbers. Het ligt aan Mirror Lake en aan de voet van Mount Marcy, de hoogste berg in de staat New York van de Adirondack Peaks. Lake Placid is met name bekend vanwege de Olympische Winterspelen van 1932 en 1980 die hier gehouden werden. In het Lake Placid Olympic Museum wordt de vlam van de Winterspelen nog steeds levend gehouden. Naast wintersport kun je hier ontzettend goed mountainbiken of maak een ritje met de gondel naar de top van de Whiteface-berg. ☝ The Lake Placid en I Love New York Horse Shows zorgen ervoor dat elk jaar tegen het eind juni drie weken bijna 1.000 paarden naar Lake Placid gebracht worden.

Lake George is een stad gelegen in het zuidoostelijke deel van het Adirondack State Park en ligt langs het 55 km lange meer. Het is een populair winter- en zomer resort met vissen, zwemmen, varen, golfen en wintersport mogelijkheden. De stad ligt in een van de meest ongerepte watergebieden ter wereld. Prospect Mt State Pkwy is een 5,5 mijl lange weg naar een prachtig uitzicht op Lake George en de omliggende bergen van Zuid-Adirondack.

Half verscholen tussen de dorpen Lake Placid en Tupper Lake is Saranac Lake, het grootste dorp in het Adirondack Park. Saranac Lake heeft 170 voormalige kuuroord huisjes en deze staan vermeld in de National Registers of Historic Places. Hierdoor heeft het dorp een grote aantrekkingskracht op liefhebbers van geschiedenis en architectuur. Neem deel aan een Saranac Lake wandeltocht en verken de omgeving van het historische park. Saranac Lake was in de 19e eeuw een beroemd kuuroord en het lokt bezoekers die op zoek zijn naar een frisse berglucht en een relaxte omgeving.

Slechts een paar uur ten noorden van New York City bieden de Adirondack Mountains een outdoor paradijs. Deze bergen liggen in het Adirondack Park, een van de grootste natuurparken in de VS. Het natuurgebied is rijk aan meren, vijvers, rivieren en beken. Je kunt kanoën, kajakken, raften, vissen en zwemmen. Daarnaast biedt het 3.000 kilometer aan wandelpaden. In Adirondack Park zijn prachtige toeristische routes te vinden die door het berglandschap kronkelen. Met name tijdens Indian Summer zijn deze routes fenomenaal vanwege de schitterende herfstkleuren. Een van de mooiste routes is route 30, deze weg gaat vanuit het oosten (Lake Champlain) naar het westen (Western Foothills) langs vele meren. Een andere mooie route is route 3 in het noorden van het park, je rijdt over de Alder Brook Mountains door boerendorpen en langs Saranac Lakes en Raquette Lake.

Interesse gekregen in een reis naar New York neem dan contact op met onze reisspecialisten.