New Mexico heeft het beste van twee werelden. Prachtige natuur met de canyonachtige landschappen, het schitterende witte zand van White Sands National Monument, de grotten van Carlsbad Caverns en de Mexicaanse invloeden. Maak kennis met de oude indianenstammen, bezoek de authentieke pueblos en geniet van de Mexicaanse gerechten op de menukaarten. Spot buitenaarde wezens in Rosswell, rijd nog een stukje Route 66 of bezoek een ghost town.

De grootste stad van New Mexico is Albuquerque, gelegen in het noorden van de Chihuahuawoestijn aan de rivier de Rio Grande. De historische route 66 loopt dwars door Albuquerque! Loop je door Central Avenue dan zie je nog diverse uithangborden en neonreclame welke verwijzen naar de route 66. Het leukste gedeelte van Albuquerque is Old Town, dit historische stadshart stamt uit 1706. Deze charmante wijk staat vol met Spaanse koloniale huizen, winkels, kunstgalerijen en restaurants. De woningen in Old Town zijn gebouwd in adobe-stijl; het bouwmateriaal bestaat uit zand, water, klei en stro. Dé trekpleister van Old Town is de op het centrale plan gelegen San Felipe Kerk. Rondom het spoorwegstation, dat in 1880 gebouwd is, vind je downtown Albuquerque. Een leuke moderne wijk met trendy winkels en restaurants. Bezoek Civic Plaza en het in art-deco stijl gebouwde KiMo theater. Wist je dat in Albuquerque de serie Breaking Bad is opgenomen! Je kan ook een tour boeken welke langs de bekende locaties gaat.
✪ Tip: Elk jaar in oktober staat de stad in het teken van het grootste luchtballonfestival van Amerika, het International Balloon Fiesta.

Het Petroglyph national monument ligt in het westen van Albuquerque, je vindt hier meer dan 24.000 rotstekeningen. De Sandia Mountains liggen ten oosten van Albuquerque. Je kan hier met de Sandia Peak Tramway, de langste kabelbaan van Amerika, omhoog maar de 3163m hoge Sandia Peak. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het landschap met de diepe kloven. Op 15 minuten rijden van Albuquerque vind je Rio Grande State park, hier heb je diverse prachtige wandelingen het bos is. De mooiste wandeling is de Paseo del Bosque. Tijdens je wandeling kan je coyotes, konijnen, schildpadden en bevers spotten. In de omgeving van Albuquerque kun je vele pueblo’s vinden. Breng eerst een bezoek aan het Indian Pueblo Cultural Center om meer van de geschiedenis en cultuur van de Pueblo’s in New Mexico te ontdekken. Sandia Pueblo is de mooiste om te bezoeken, andere pueblo’s zijn Zia Pueblo en Cochiti Pueblo. Sla Salinas Pueblo Missions National Monument, nabij Mantainair – Manzano Mountains niet over. De ruïnes van de drie pueblo’s en kerken zijn sinds de 17e eeuw verlaten maar nog erg goed bewaard gebleven.

'The City Different' oftewel Santa Fe is één van de oudste steden van Amerika en ademt geschiedenis!  Het historische Plaza is het hart van downtown Santa Fe. Langs de muren van het Palace of the Governors vind je kraampjes waar de First Nations hun zelfgemaakte sieraden en aardewerk aanbieden. Of loop naar één van de eetkraampjes waar je heerlijke burrito’s of fajita’s kunt eten. Wil je meer weten over de geschiedenis van Sante Fe bezoek dan het New Mexico History Museum. Vlakbij het plein liggen ook de Sint Franciscus-basiliek en de Loretto-kapel. In de historische wijk Barrio de Analco Historic District krijg je een goede indruk van hoe Santa Fe eruitzag in de tijd van de Spaanse overheersing. Hoogtepunten in deze wijk zijn Roque Tudesqui House en Gregoria Crespin House aan East de Vargas Street, Oldest House en de San Miguel kapel. In Santa Fe zijn veel interessante kerken te vinden, zoals de St. Francis Cathedral en de Lorretta Chapel beide uit de tijd rond 1870.

Als je van Sante Fe naar Taos reist is de High Road to Taos een aanrader. Wil je de omgeving van Taos ontdekken dan is de Enchanted Circle Drive een must do! Een schitterende 137km lange route rond Wheeler Punt, het hoogste punt van New Mexico. Tijdens deze route word je beloond met schitterende vergezichten over de zuidelijke Rocky Mountains de valleien en de mesa’s. Maak onderweg een stop bij een van de oude western- en goudzoeker plaatsjes als Red River en Elizabethtown.

In het kunstzinnige Taos vind je nog een typische Spaanse en Indiaanse sfeer. Taos bestaat uit de indianengemeenschap Taos Pueblo in het noorden, de ranchos de Taos in het zuiden en de historische centrum. Historic Taos Plaza is het centrum van de stad. Hier vind je authentieke gebouwen in adobestijl, monumenten, restaurants, winkels en kunstgalerijen. In de laatste week van juli vindt het muziekfeest Fiestas de Santa Ana y Santiago plaats. In het noorden van Taos ligt Taos Pueblo, één van de populairste pueblo’s. De pueblo wordt al meer dan 1000 jaar bewoond en bestaat uit meerdere lagen met adobewoningen. Er wonen nog circa 1500 indianen welke zich houden aan de oude gewoontes, ze gebruiken bijvoorbeeld geen elektriciteit. Sinds 1992 wordt Taos Puablo beschermt door UNESCO. In het zuiden van Taos vind je Ranchos de Taos, dit kleine dorpje is bekend van de San Francisco de Asis Mission Church. Het is een van de meest gefotografeerde kerken ter wereld. Buiten Taos ligt de Rio Grande Gorge Bridge, een van de hoogste bruggen van Amerika. De brug heeft een ijzeren boogconstructie en hangt op een hoogte van 172m over de Rio Grande rivier. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de kloof.

De meeste reiziger doen Alamogordo aan vanwege het nabijgelegen White Sands National Monument. Maar Alamogordo heeft meer te bieden. Ga naar het Space museum en ontdek alles van de Amerikaanse ruimtevaart. Meer een liefhebber van modeltreinen, ga dan naar Toy Train depot. Ten noorden van de stad kun je bij Three River Petoglyph National Recreation Site duizenden rotstekeningen van de Mogollon indianen bewonderen. Midden in de met bergen omringde vallei Tularosa Basin vind je het unieke White Sands National Monument. De zandduinen van gipskristallen zijn oogverblindend! ☝ Vergeet je zonnebril niet!

Door de wind komt het fijne “zand” in beweging en krijgen de gipsduinen steeds weer andere vormen. Door deze wisselingen hebben veel planten meterslange wortels. Begin je bezoek bij het Visitor Center, hier is een klein museum over dit natuurgebied en je kan een informatieve film bekijken. Door het park loopt de 13km lange Dunes Drive, aan deze weg liggen diverse wandelroutes. Een populaire wandelroute is de korte Interdune Boardwalk, je wandelt naar een prachtig uitzichtpunt en onderweg zie je de wilde bloemen die in dit gebied groeien. Een leuke korte wandeling van maar 300m is de Playa Trail, een kleine laagvlakte waar zich, bij regenbuien, water in verzamelt. De Dune Life Nature Trail van 1,6km is een aanrader! Je loopt door een gebied met afwisselend begroeiing en kale duinen. Wil je een langere route volg dan de Alkali Flat Trail van ruim 7km lang. Je klimt over zandduinen naar de rand van de Alkali Flat.
✪ Tip: Ga sleetje rijden en roetsj de duinen af!

Wil je een oud westernstadje bezoeken ga dan naar Cloudcroft. Het stadje ligt in een mooi skigebied en ligt circa 2800m boven de zeespiegel. Deze plaats ligt zoals de naam al lijkt te zeggen in de wolken. Vanaf de bergen heb je een prachtig zicht op White Sands National Monument. 

In het zuidoosten van New Mexico in de Guadelope Mountains vind je Carlsbad Caverns National Park. Het grottencomplex behoort tot de grootste grottenstelsels van Noord-Amerika. Het park bestaat uit maar liefst 116 grotten waarvan enkele maar open zijn gesteld voor publiek. De grotten zijn ontstaan door zwavelzuur dat de kalkstenen grond aantast. Als je de Carlsbad Caverns bezoekt dan ga je met een lift ruim 183m naar beneden, je ziet hier een ongewoon landschap van stalactieten en stalagmieten. Pas op in de donkere grotten schuilen vleermuizen. Ook de Spider Cave en Slaughter Canyon Cave zijn open gesteld voor bezoekers.
✪ Tip: Met zonsondergang zie je duizenden vleermuizen de grotten verlaten.

Op zoek naar buitenaardse wezens breng dan een bezoek aan Roswell. In 1947 stortte in het dorp een ongeïdentificeerd object neer, dit mysterie houdt mensen nog steeds bezig.

In het noorden van New Mexico zijn nog enkele plaatsen de moeite waard om te bezoeken. Ten zuiden van Mesa Verde NP ligt Shiprock. Deze plaats is bekend vanwege de grote rots in de vorm van een 19de -eeuwse klipper. Voor de Navajo’s zijn deze rots en het omliggende land heeft het gebied een religieuze betekenis.

In Farmington vind je prachtige oude ruïnes en een schitteren de natuur met groene heuvels en valleien. In de omgeving zijn enkele Indianen-monumenten, waaronder het Aztec Ruins National Monument en Salmon Ruins. Bij de Salmon Ruins zijn talloze kunstvoorwerpen van de voorouders van de pueblo’s opgegraven. Het oudste gebouw van de Aztec Ruins, een oude nederzetting van de Anasazi, is meer dan 1100 jaar oud, had meer dan 500 kamers.
✪ Tip: Als je in New Mexico bent, dan is moet je een stukje van de historische Route 66 rijden. Stop bij een van de verlaten tankstations of originele American Diners. Geniet van het echte Amerika!

Interesse gekregen in een reis naar New Mexico neem dan contact op met onze reisspecialisten.