Aan oostkust van de Kwazulu Natal moet je op passen voor overstekende nijlpaarden in St. Lucia, maak kennis met het fraaie natuurfenomeen van iSimangaliso Wetland Park en relax aan het strand van Cape Dival. Nog niet genoeg dieren gezien breng dan een Hluhluwe–iMfolozi Park waar je nogmaals de Big Five kunt spotten.

Het vissersdorp St. Lucia ligt aan de oostkust van de provincie Kwazulu Natal. St. Lucia is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het iSimangaliso Wetland Park. De meeste reizigers komen hier vanwege de vele nijlpaarden en krokodillen. In het dorpje zelf hangt een relaxte sfeer en kun je lekker eten en zijn er verschillende toeristenwinkels en leuke barretjes met muziek.
☝ Overdag kun je hier veilig over straat lopen, maar ’s avonds komen de nijlpaarden aan land. Deze gevaarlijke viervoeters worden regelmatig in het dorp gespot. Pak ’s avonds een auto of een taxi!
De nijlpaarden en krokodillen leven hier aan de westkant van het dorp in een grote lagune.

De lagune van St. Lucia staat in verbinding met de oceaan en vormt de voeding voor het hele iSimangaliso Wetland Parks. In de riviermonding wordt het zoetwater gemengd met het zeewater en laten de nijlpaarden hier nu dol op zijn. De lagune is omgeven door prachtige mangrove bossen. Een boottocht over de St. Lucia Rivier is dan ook een grote aanrader! En reken maar dat je veel nijlpaarden zult zien. Naast nijlpaarden leven hier ook vele krokodillen vogels. Maak deze boottocht aan het einde van de dag en geniet van een mooie Afrikaanse zonsondergang.
✪ Tip: Een boottocht is eenvoudig ter plaatse te boeken via Heritage Tours & Safaris of via Shoreline. Aanrader is een kleine boot zodat je veel meer kunt zien, wellicht iets duurder maar zeker de moeite waard. Een boottocht kost circa € 15 p.p.

St. Lucia is vanwege haar tropische klimaat het gehele jaar te bezoeken. Er zijn kilometerslange stranden waar je heerlijk kunt zonnen en zwemmen. Maar je kunt er ook kanoën, diepzeeduiken, paardrijden, varen of snorkelen. Tussen mei en september zwemt de bultrugwalvis in de wateren rondom St. Lucia. Maak een boottocht om deze walvissen te spotten. Altijd al schildpadden willen zien dan is een Turtle tour een aanrader, midden in de nacht sta je op en ga je op zoek naar schildpadden op het strand. De tours worden gecombineerd met een night drive (nacht safari).

Of breng een bezoek aan het St. Lucia Crocodile Centre, het centrum is opgericht om het behoud van de Nijlkrokodillen te garanderen. Naast de Nijlkrokodil zijn er nog een aantal andere soorten krokodillen en diverse slangen te bewonderen. Qua accommodaties zijn mooie Umlilo Lodge en Elephant Coast Guesthouse aanraders. Heb je honger gekregen ga dan naar Ocean Basket, je kunt hier heerlijke vis eten. Wil je tijdens het eten genieten van een mooi uitzicht ga dan naar St.Lucia Sko Boat Club, je ziet krokodillen en nijlpaarden aan land komen.

Het unieke iSimangaliso Wetland Park (voorheen Greater St Lucia Wetland Park) ligt op 5 minuten rijden van St. Lucia. Het park werd in december 1999 als eerste park van Zuid-Afrika op de Werelderfgoedlijst geplaatst. iSimangaliso Wetland park is maar liefst 332.000 hectare groot en is tegenwoordig de grootste van Zuid-Afrika.  Het park is een verbazingwekkend natuurfenomeen met vijf ecosystemen, je vind hier prachtige koraalriffen, strand- en kustbossen, zout- en zoetwatermoerassen, open riviermondingen, weelderige kustvlaktes en drogere bosgebieden. Vanuit St. Lucia rijdt je naar de Bhangazi Gate (entree R164 / € 11 voor 2 personen met auto). Vanaf de Bhangazi Gate kun je tot Cape Vidal rijden en weer terug. Je kunt zelf door het park rijden en onderweg bij de verschillende stops uitstappen (op eigen risico) maar je kunt ook een game drive boeken bij Heritage tours door het iSimangaliso park.
✪ Tip: Wanneer je het park wilt bezoeken, is het aan te raden om zo vroeg mogelijk te vertrekken. Er mogen namelijk maximaal 50 tot 100 auto’s per dag naar binnen. In het park zijn enkele toiletten aanwezig, maar er zijn geen restaurants of tankstations. Zorg dus voor een volle tank, lunch en voldoende drinken.
Het iSimangaliso Wetland Park is ook een broedplaats voor schildpadden in Zuid-Afrika. Het paringsseizoen vindt tussen november en maart plaats. De reuze schildpadden leggen hun eieren op het strand. Tussen half november en half januari worden er nachtexcursies door het iSimangaliso Wetland Park georganiseerd om de schildpadden te kunnen bekijken. Er gelden strenge regels om de schildpadden zo min mogelijk te storen.

☝ Het iSimangaliso Wetland Park is een malariagebied en er zijn veel teken en bloedzuigers.
Het mooiste strand aan de oostkust is Cape Vidal en dat ligt in het iSimangaliso Wetland park. Om het strand te bereiken, moet je door de toegangspoort van het iSimangaliso park. Bij Cape Vidal kun je veilig zwemmen en snorkelen. Bij hoog tij ontstaan hier namelijk zwempoelen tussen de rotsen.

Het prachtige Hluhluwe–iMfolozi Park is het oudste wildpark van Zuid-Afrika en is 96.000 hectare groot. Het is hier minstens net zo mooi als in Kruger en een stuk minder druk. Hluhluwe en Umfolozi waren vroeger twee aparte parken. Nu ze samengevoegd zijn, heeft het park de grootste populatie zwarte en witte neushoorns ter wereld! Het is het enige park in de provincie KwaZulu Natal waar je de hele Big Five kunt zien. Naast de Big Five (bestaande uit de leeuw, luipaard, neushoorn, buffel en olifant) leven er tal van andere dieren in het park zoals giraffen, zebra’s, impala’s, olifanten en wilde honden. S. Lucia is een goede uitvalsbasis om het Hluhluwe–iMfolozi Park te bezoeken, het park ligt op 50 minuten rijden van St. Lucia. Je kunt er voor kiezen om met je eigen auto door het park te rijden (entree voor het park R210 / €14) of boek een georganiseerde tour. Via Heritage tours & safaris (indicatieprijs R1000 / €65 incl. entree, ontbijt, lunch en ervaren ranger) kun je tours boeken. Wanneer je een tour boekt ga je op pad met een ervaren ranger en is de kans om wildlife te spotten groter. Zij kennen het park  op hun duimpje en de rangers hebben onderling contact en wijzen elkaar op plekken waar de meeste dieren te vinden zijn.
✪ Tip: Aanrader is wel om vroeg op pad te gaan zodat je de meeste kans hebt om wild te spotten. De meeste tours beginnen om 05.00u ’s ochtends.

Empangeni is een stad in de provincie KwaZulu Natal, gelegen in een heuvelachtig landschap, met uitzicht op een vlakke kustvlakte en de grote havenstad Richards Bay op slechts 15 kilometer afstand. Vanuit de hoger gelegen buitenwijken heb je een prachtig uitzicht op de havenstad Richardbaai (Richards Bay) en de Indische Oceaan. De stad is ontstaan in 1851 toen de een groep Noren een missiepost langs de banken van de Mpangeni Rivier vestigde. De Noorse missionarissen trokken uiteindelijk verder naar het noordwesten. De overheid heeft in 1905 vele Eucalyptusbomen geplant als een experiment voor de houtindustrie. Een geslaagd experiment, tegenwoordig is de houtindustrie nog steeds aanwezig rond Empangeni net als suiker- en katoenplantages en veeteelt. Vanuit Empangeni kun je een bezoek brengen aan Enseleni Nature Reserve (13km rijden), dat vernoemd is naar de rivier die door het reservaat kronkelt. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen daar er tal van bijzondere vogelsoorten zoals de African finfoot en purple crested lourie te zien zijn. Maar er leven ook giraffen, wildebeesten, zebra’s, impala’s, waterbokken, nijlpaarden en krokodillen. Of breng een bezoek aan het Hluwhluwe-Imfozoli Park dat op 90km afstand ligt.

Piet Retief ligt in de groene Assegaai Vallei in het zuidoosten van de provincie Mpumalanga, tegen de grens met Swaziland. De plaats is vernoemd naar één van de leiders van de Voortrekkers die van de Kaap naar het noordoosten van Zuid-Afrika trokken op zoek naar meer vrijheid. Piet Retief werd in februari 1838 vermoord door de koning van de Zulu’s, Dengaan, na onderhandelingen over het grondgebied. Piet Retief wordt met name gebruikt als een stop op weg naar de zuidelijke resorts van Mozambique, de kust van Kwazulu Natal, het Krugerpark of Swaziland. In het dorp kun je een Nederlandse Hervormde kerk bekijken, welke in 1921 gebouwd is en ontworpen door de architect Gerard Moerdijk. Aanrader is om in deze omgeving rond te rijden en een foto te maken bij de plaatsnaamborden Amsterdam, Ermelo of Amersfoort.

In deze hout producerende regio is het erg leuk om een bezoek te brengen aan de papierfabriek van Mondi Forest Pulp & Paper Plant en zie hoe papier gemaakt wordt. Andere leuke bezienswaardigheden zijn het Piet Retief Game and Birds Park of het Oribi Conservatory, waar je kleine antilopen van dichtbij kunt bekijken. Ben je dol op wandelen dan is de Assegai Hiking Trail  een aanrader, deze route gaat door een schitterend heuvelachtig gebied.

Het kleine dorp Pongola is gelegen in het noorden van de provincie Kwazulu Natal, tegen de zuidelijke punt van Swaziland. Het gebied wordt door de Zulu’s uPhongolo genoemd. De omgeving van Pongola is omgeven door suiker- en fruitplantages. Het wordt ook wel het ''hart van het Zulu koninkrijk'' genoemd.

Breng hier een bezoek aan het Pongola Game Reserve. In het park leeft een troep olifanten die sinds het begin in 1984 door wetenschappers wordt gevolgd. Voor bezoekers om het olifanten-leerprogramma te volgen. In 4 uur tijd speur je naar de olifanten en kom je alles over hun gedrag te weten. Je kunt Pongola Game Reserve door middel van een safari per 4x4 ontdekken maar ook met een bootcruises aangezien de Pongolo rivier door het reservaat kronkelt waarna de rivier uitmondt in het grote meer. Wil je in het reservaat overnachten dan is de White Elephant Safari Lodge een aanrader.
De entreeprijs voor het Pongola Game Reserve bedraagt circa R20 per persoon en R35 per voertuig.