Het absolute hoogtepunt van een reis door Namibië is Etosha National Park. Spot zebra’s aan de rand van zoutvlaktes, bokken onder de opvallende Afrikaanse Moringa bomen en vele andere dieren aan de rand van waterpoelen. Ga naar de ruige en vrijwel verlaten Skeleton Coast waar vele schepen vergaan zijn en bij Cape Cross leven vele zeehonden. Bewonder de 200m hoge zandstenen Waterberg Plateau National Park, maak kennis met de traditionele Himba’s, geniet van het fraaie woestijn- en berglandschap van Namib Naukluft Nationaal Park met de spectaculaire Sossusvlei, ga in Damaraland op zoek naar de zwarte neushoorn en laat je verrassen door het spectaculaire natuurwonder de Fish River Canyon.

Noorden Namibië

Het bekendste park in Namibië is Etosha National Park. Het park is qua oppervlakte half zo groot als Nederland en ligt in het noorden van Namibië. Etosha National Park heeft verschillende toegangspoorten, indien je vanuit Windhoek komt dan is de Von Lindquite Gate de beste optie, vanuit het westen de Galton Gate of via de Andersson’s Gate onder Okaukuejo. Etosha betekent ‘grote witte plek’ en verwijst naar de enorme zoutpan welke een groot deel van het park in beslag neemt.

Etosha National Park bestaat uit een grote zandvlakte met verschillende grassoorten, bomen, struiken en de bekende Mopane-boom. Ten westen van Okaukuejo vind je vele opvallende Afrikaanse Moringa bomen. Hier wordt een bos van Moringa’s beschermd met een omheining daar veel bomen gesneuveld zijn door olifanten. Etosha is een van de beste plekken om wildlife te zien in Afrika! Hier leven tal van dieren zoals leeuwen, olifanten, giraffen, zebra’s, neushoorns, gnoes, cheeta’s, antilopen en vele verschillende vogelsoorten. In het park liggen vele natuurlijke waterbronnen, in het droge seizoen verzamelen de dieren zich bij deze waterbronnen, waardoor de kans dat je wilde dieren spot erg groot is!

Het park is uitermate geschikt om op safari te gaan of het nu met eigen auto of met een gamedrive met gids is. Door het park zijn er goede wegen aangelegd welke je kunt volgen, een 4wd is aanbevolen. Buiten de kampen en picknickplekken is het strikt verboden je voertuig te verlaten. Er zijn enkele safe areas waar je je benen kunt strekken. In het Etosha National Park zijn in drie grote rest camps te vinden waar je kunt overnachten. De bekendste zijn: Namutoni, Halali en Okaukuejo. Alle rest camps hebben een restaurant, winkel en zwembad. Een unieke ervaring is het wanneer de dieren in het donker bij de verlichte waterpoelen komen drinken. Bij Okaukuejo rest camp worden met grote regelmaat neushoorn en olifanten gespot en bij Halali komt er regelmatig een luipaard bij de waterpoel drinken.

Okaukuejo is te vinden in het westen van Etosha. Dit rest camp ligt op 20km afstand van de Anderson Gate. Het basic rest camp heeft 90 bungalows. Rondom dit kamp liggen enkele vlakten waar je veel wilde dieren kunt spotten. Geniet ’s avonds van de dieren welke bij de waterpoel komen drinken. Het volgende rest camp is Namutoni, een stuk luxer dan Okaukuejo, gelegen op 15km afstand van de Von Lindequist Gate. Het camp is gebouwd in een unieke kasteelstijl met prachtige witte wanden. Over het algemeen komen hier ’s nachts minder nachtelijke bezoekers omdat er andere waterplaatsen nabij gelegen zijn.

Halali is het derde overnachtingscamp en is een stuk kleiner dan de andere twee rest camps. Het bijzondere aan dit rest camp is dat hier een natuurlijke waterplek te vinden is. Deze waterplek in het midden van Etosha, is zeer geliefd onder de zwarte neushoorns en olifanten die in het gebied leven. De kans is dan ook groot dat je deze indrukwekkende dieren kunt spotten. ☝ Etosha National Park is zeer geliefd, dus boek je accommodatie op tijd!

Ten zuidwesten van het Etosha National Park in de Kunene regio ligt het dorpje Kamanjab, een goede uitvalbasis voor een bezoek aan Etosha National Park. Al is Outjo de ideale uitvalsbasis. De lodges in de omgeving van Kamanjab zijn vooral gericht om gasten die kennis willen maken met het Himbavolk en de natuur in de omgeving. Houd er rekening mee dat dit een droog gebied is en dat de temperatuur tot 40° Celsius kan oplopen. In de omgeving van Kamanjab liggen een aantal Himba dorpen die je kunt bezoeken. Je komt hier meer te weten over de cultuur en gebruiken van dit bijzondere volk. Het Himbavolk leeft hier nog op traditionele wijze. Dat betekent dat de huid donker geverfd is met een mengsel van boter en een ijzerhoudend poeder. Hiermee beschermen ze zich tegen muskieten en de zon, maar het schijnt bovendien een reinigende werking te hebben. Dat zou prettig zijn, want een Himbavrouw wast zich nooit. Verder is hun haar kunstig opgemaakt met behulp van geitenvet. De vrouwen (en kinderen) verkopen er zelfgemaakte souvenirs, een buitenkansje om een origineel sieraad te bemachtigen.

Opuwo is het meest noordelijke stadje van Kaokoland en betekent letterlijk 'het einde'. In het typisch Afrikaans stadje lopen regelmatig traditioneel geklede Himba’s of Herero vrouwen in hun Victoriaanse jurken voorbij. Door de invloeden van verschillende stammen uit de regio is Opuwo een interessant plaatsje. Opuwo is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het ruige en ongerepte Kaokoland en de traditionele Himba’s. Kaokoland is een geschikt gebied om op zoek te gaan naar bijzondere diersoorten zoals woestijnolifanten. Ga onder begeleiding van een gids op zoek naar deze bijzondere en unieke dieren in dit droge gebied.

Als je verder richting de grens met Angola rijdt, kom je uit bij de schitterende Epupa watervallen. De Epupa Falls worden gevormd door de Kunene rivier op de grens tussen Namibië en Angola. De rivier is ca. 500m breed en stort van 1,5 km in verschillende watervallen naar beneden. De hoogste waterval is 37m hoog. De natuur rond Epupa bestaat uit vijgenbomen, baobabs, palmbomen en fraaie roodkleurige rotswanden. Tevens leven hier diverse nomadenstammen. Er zijn hier 4 lodges te vinden namelijk de Epupu Camp Lodge, de Kapika Waterfall Lodge, de Omarunga Camp Lodge en de Epupa Falls Campsite Lodge. Bij de meeste lodges is het ook mogelijk om te kamperen.
Tip: Deze woeste omgeving is alleen met een 4x4 terreinwagen toegankelijk.

Het Waterberg Plateau National Park ligt op Waterberg Plateau,  een zandstenen plateau  van maar liefst 200m hoog op 68km ten oosten van Otjiwarongo. Het is een schitterend natuurgebied met veel groen, prachtige bloemen en wilde dieren. Deze groene omgeving is bijzonder voor Namibië daar het landschap overwegend gekenmerkt wordt door dorre landschappen, een aangename verrassing. In het park leven meer dan 200 vogelsoorten en tal van bedreigde diersoorten zoals de witte en zwarte neushoorn en de sabelantiloop, maar je vindt er ook buffels, giraffen, nijlpaarden, luipaarden, cheeta’s, bavianen en nog veel meer. Het is niet mogelijk om met je eigen auto in het park te rijden. Vanuit Waterberg Camp worden gamedrives georganiseerd. Tevens is het een ideale plek om te wandelen, je kunt onder begeleiding van een gids een wandeling maken maar er zijn ook diverse wandelingen mogelijk welke zonder begeleiding gemaakt mogen worden. Op het Waterberg Plateau zelf mag je alleen wandelen onder begeleiding van een gids of je moet een vergunning halen. Je kunt wandelen tot aan de rand van het plateau, tot het Waterberg Plateau Camp. Er zijn voldoende kampeerplaatsen en luxe chalets in de omgeving van Waterberg, de meeste hebben een zwembad en restaurant.

 

Noordwest Namibië

In het noordwesten van Namibië vind je de ruige kuststrook Skeleton Coast. Een dor maar indrukwekkend gebied.

De fascinerende Skeleton Coast, ofwel Geraamtekust, is één onherbergzaam gebied van maar liefst 500k lang en een 30km brede kuststrook. Het gebied dankt zijn naam aan de vele schepen die hier strandden. In het gebied liggen dan ook tal van scheepswrakken en, zoals de naam al doet vermoeden, skeletten van overleden zeevaarders en walvissen. De Skeleton Coast staat bekend om haar afwisselende landschap van zandduinen, rotsen, zoutbaden en stranden. In dit geïsoleerde gebied kun je kamperen op de meest spectaculaire plekken, zoals bij Torra Bay en Terrace Bay, een waar avontuur! Het park is maar beperkt toegankelijk. Het zuidelijke deel van het park is te bereiken via de ingang aan Ugab River Gate. Het noordelijke deel is alleen te bezoeken door mee te gaan met een privé safari van Skeleton Coast Safaris. De Skeleton Coast is een verlaten kustlijn met tientallen scheepswrakken. De kust voor Namibië stond onder Portugese zeelieden bekend als levensgevaarlijk, met plotseling opkomende mistbanken, een verraderlijke branding en onberekenbare stromingen.  Eenmaal de kust bereikt was er niets anders dan eindeloze woestijn. Tussen Swakopmund en Henties Baai ligt een wrak van een Indiaas schip dat begin 2000 is vergaan. Het bekendste wrak dat voor de kust ligt is het beroemde schip Dunedin Star welke in 1940 verging. Een van de mooiste wandelingen die je langs de Skeleton Coast kunt maken is de Ugab River Hiking Trail. Een pittige wandeling van 50km lang. Tijdens deze driedaagse wandeling volg je de Ugab Rivier. Je wandelt door spectaculaire landschappen, over heuvels, langs watervallen en rotsformaties. Alleen met een 4x4 terreinwagen is de onherbergzame Skeleton Coast toegankelijk, vanwege de slechte en soms onbegaanbare wegen. Je wilt hier niet stranden met autopech dus zorg voor voldoende water, eten en brandstof! Het is ook mogelijk om vanuit Swakopmund of Henties Bay met een gids op pad te gaan. Je verwacht het niet maar je kunt aan de Skeleton Coast ook prima surfen. Een van de beste plekken is Henties Bay, vroeger een vissersdorpje maar tegenwoordig een geliefde strandbestemming. Of ga op zoek naar de zeer zeldzame zwarte neushoorn in het Ugab River Save The Rhino Trust Camp of rijd langs de kust tussen de scheepswrakken door, via ruige stranden naar Sarusas Springs, de lemen kastelen in de Hoarusib Canyon en Roaring Sands.

Helemaal in het noorden van de Skeleton Coast vind je het verlaten Kaokoveld, de kans dat je hier iemand tegen komt is vrijwel nihil. Ga dan ook goed voorbereid op pad.
Tip: Wil je een unieke ervaring, bekijk dan de Skeleton Coast vanuit een vliegtuigje. In Swakopmund kun je aan boord gaan van een propellervliegtuig en vlieg je circa 1,5 uur boven de kustlijn. Spot de scheepwrakken en zeehondenkolonies van bovenaf en geniet van een schitterend uitzicht. De Skeleton Coast is ook bekend vanwege de vele zoutvelden welke langs de kust liggen. De meeste zoutvelden zijn te herkennen doordat er langs de kant van de weg zout wordt verkocht. Doordat de zoutbaden ondiep zijn, kun je er makkelijk pootje baden.

Ten noorden van Swakopmund langs de Skeleton Coast vind je Cape Cross Seal Reserve, een plek waar duizenden zeehonden leven. Een van de grotere kolonies vind je op circa 100 km van Swakopmund voorbij Henties Baai in Cape Cross Seal Reserve. In de maanden december t/m februari ziet het hier letterlijk zwart van de zeeleeuwen door alle baby zeeleeuwen die in december worden geboren. De zeeleeuwen maken we een oorverdovend geluid en de geur van rotte vis is echt niet fijn, maar toch de moeite waard om te stoppen. De toegang tot het Cape Cross Seal Reserve bedraagt ca. NAD 80 p.p. Een houten pad in twee richtingen leidt je langs de enorme zeehondenkolonie.
Tip: Nog een leuke lunchtip tijdens een reis langs de Skeleton Coast is Skeleton Coast Brewery op Soletude Beach.

Langs de Skeleton Coast liggen enkele plaatsen zoals Swakopmund, Henties Bay en Walvisbaai. De grootste en populairste plaats, Swakopmund is gelegen aan de riviermonding Swakop. Veel reizigers nemen deze plaats als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Skeleton Coast. Het kleine stadje Swakopmund is gelegen tussen de Atlantische Oceaan en de zandduinen van de Namib woestijn. Vanwege zijn Duitse historie en architectuur is deze plek geliefd bij de vele bezoekers. De stad is 100 jaar oud,  veel inwoners spreken nog Duits en de straten dragen Duitse namen. Er staan tal van historische gebouwen aan Daniel Tjongarero Street of wandel langs de oude gevangenis en het treinstation. Sla het indrukwekkende Woermannhaus niet over. Dit is een voormalig Duits handelshuis uit 1905, welke later in gebruik was als hostel voor zeelieden. Een prachtig huis van Duitse architectuur, met houten balken en witgepleisterde muren. In 1976 is het pand grondig gerenoveerd. Aan de voet van de oude vuurtoren ligt het Swakopmund Museum, hier kom je meer te weten over de geschiedenis van deze regio. Het museum is gebouwd op de plek van een oud havenpakhuis dat in 1914 werd verwoest door een Brits oorlogsschip. Nabij het museum ligt een souvenirmarkt met handgemaakte artikelen en kunst. Museumliefhebbers kunnen ook een bezoeken brengen aan het National Marine Aquarium. Je treft hier verschillende aquariums waar je op slechts enkele centimeters afstand staat van de meest bijzondere onderwaterdieren. Van haaien tot krabben en van schildpadden tot zeesterren, de plek om meer te weten te komen over het leven in de Atlantische Oceaan.

Maak een wandeling door de prachtige brede straten van Swakopmund of wandel langs het strand over de boulevard. Swakopmund ligt direct aan de Atlantische oceaan en heeft een aantal mooie zandstranden. Je kunt hier vanwege de koude watertemperatuur niet zwemmen. Wil je genieten van een schitterend uitzicht over de oceaan, de stad en de zandduinen in de verte ga dan naar de houten pier. Geniet van de ondergaande zon of nuttig een heerlijke maaltijd in het restaurant aan het einde van de pier. Een bezoek aan de woestijn mag natuurlijk niet ontbreken, de stad is immers omringt door de droge Namib Desert. Je kunt zelf op pad gaan of onder begeleiding van een gids met een 4x4 de woestijn in gang. Boek een Living Desert tour (http://www.livingdesertnamibia.com/) en ga op zoek naar de little five, kleine woestijndieren.

Liever vanaf grote hoogte de woestijn bekijken ga dan met een excursie in een klein vliegtuigje of luchtballon. Maar je kunt ook aan boord van een catamaran stappen en genieten van de vele zeehonden, flamingo’s en pelikanen die je onderweg tegen komt of werp je hengel uit. Maar je kunt hier ook heerlijk aan het strand relaxen, dolfijnen spotten, quad rijden in de woestijn of skydiven . Een andere populaire activiteit is sandboarden in de duinen. Huur een bord, klim omhoog en glijd met hoge snelheid weer naar beneden om direct daarna weer opnieuw omhoog te klimmen. Het zand zit daarna echt overal! In Swakopmund zijn tal van restaurants te vinden met veelal Duitse schnitzel en bratwurst op het menu. Wil je lekker lunchen ga dan naar Deli Farm House en geniet vanaf het terras van het uitzicht op de baai van Swakopmund. Dineren kun je erg goed bij het populaire Tug Boat Jetty’s. Houd er rekening mee dat veel restaurants en winkels op zaterdagmiddag en zondag dicht zijn, waardoor het stadscentrum uitgestorven aanvoelt.
Tip: Een goede overnachtingsplek is het Hotel Deutsches Haus

Henties Bay is inmiddels een waar vakantieparadijs met tal van vakantieparken en hotels. Swakopmund en Walvisbaai zijn knusser. De havenplaats Walvisbaai ligt 30 kilometer ten zuiden van Swakopmund, tussen de mondingen van de rivieren de Swakop en de Kuiseb aan de Atlantische Oceaan. Walvisbaai is vernoemd naar de vele walvissen die plankton kwamen eten in de diepe baai voor de kust. Tegenwoordig is Walvisbaai de belangrijkste haven van Namibië en een waar vogelparadijs. In de lagune bij Walvisbaai leven honderden flamingo's, pelikanen en vele andere watervogels. Bij Pelican Point kun je zee kajakken en er vertrekken diverse boottochten met kans op walvissen, dolfijnen en maanvissen.

Langs de Namibische kust vind je de oudste woestijn ter wereld, de Namib Woestijn, zo'n 55 miljoen jaar oud. Het belangrijkste deel ligt in het Naukluft Namib National Park, waar opvallend veel dieren overleven. De woestijn strekt zich uit over een breedte van 200 kilometer. Hier zijn de hoogste zandduinen ter wereld te vinden, spectaculaire heuvels welke bestaan uit roestbruin zand. De woestijn loopt helemaal door tot aan de kustlijn en omvat een kurkdroog gebied waar het extreem warm kan worden. Het Namib-Naukluft National Park is een nationaal park in het zuidwesten van Namibië en omvat een deel van de Namibwoestijn en het Naukluftgebergte. Namib-Naukluft National Park is tevens het grootste wildpark in Afrika met een oppervlakte van bijna 50.000km2 en het op drie na grootste in de wereld. Het meest bekende gebied van het park is de Sossusvlei (samen met de Dodevlei), dat een van de belangrijkste toeristische attracties van Namibië is.

In het Namib-Naukluft National Park leven, ondanks de extreme droogte, een groot aantal dieren zoals hyena’s, bokken, bavianen, jakhalzen, slangen en hagedissen. Het is zelfs mogelijk om luipaarden te spotten in dit woestijngebied. Weinig planten overleven in de barre omstandigheden van deze woestijn. Er groeien Afrikaanse olijfbomen, enkele grassoorten en woestijnbloemen. Naukluft staat bekend om de woestijnplant Welwitschia die alleen voorkomt in Namibië en het nabijgelegen Angola. De plant voedt zichzelf uit waterbronnen onder de grond en kan wel 1000 jaar oud worden. De plant is niet erg mooi, hij lijkt op een hele grote verlepte sla. Je kunt de Welwitschia Nature Drive rijden, waar je langs deze eeuwenoude woestijnplanten rijdt. De Welwitschia komt alleen in het zuidelijk deel van Afrika voor en op de route kun je ook oryx, springbokken en zebra’s tegen komen. Vanuit Swakopmund duurt de rit duurt zo’n 4 uur. Rijd hem vroeg in de ochtend of in de namiddag, dan heb je de meeste kans dieren te spotten. De beste reistijd om het Namib-Naukluft National Park te bezoeken is van maart tot en met mei. In deze periode is er enige regenval waardoor de weinige planten, bomen en grassen welke er groeien op zijn mooist zijn. De rest van het jaar is het overwegend droog. Het kan in de woestijn erg heet worden maar ’s nachts kan het flink afkoelen!

Een aantal populaire hoogtepunten in Namib-Naukluft National Park zijn de Sossusvlei (rode zandduinen), de Gaub pass, de Kuiseb River Canyon (honderden plooien en lijnen in de bergen), de Vogelfederberg (een bizarre rots midden in een vlak landschap, ten oosten van Walvisbay). Er zijn diverse wandelroutes door de Namib-Naukluft woestijn te vinden. Vanaf de camping in Namib Naukluft (ten zuidoosten van Solitaire in het gebergte) zijn er twee wandelroutes door het Namibische woestijngebied. De bekendste is de 17km lange Waterkloof Trail, welke langs een rivier loopt en waarbij je onderweg over rotsen moet klauteren. De 10km lange Olive Trail voert naar het 2000 meter hoog gelegen plateau. Een schitterende route naar boven waarbij je onderweg tal van bloemen en olijfbomen tegenkomt. Houd wel rekening met een pittige afdaling. Meerdaagse tochten waarbij je in het gebied kampeert worden alleen tussen maart en oktober georganiseerd. ☝ Bereid je goed voor voordat je de woestijn intrekt! Neem ruim voldoende drinken en eten mee en geef aan iemand door dat je op pad ga en hoelang.

Een bezoek aan de Sossusvlei en Dodevlei, de wereldberoemde valleien omringd door rode zandduinen en begroeid met verdorde bomen, mag niet ontbreken tijdens een reis in Namibië. De Sossusvlei is gelegen in de Namib woestijn, ten zuiden van de plaats Swakopmund. Om bij Sossusvlei, Dodevlei en de minder bekende ‘Hiddenvlei‘ te komen maak je gebruik van de ingang van het National Park bij Sesriem. De poort is alleen niet dag en nacht geopend. Geen zin om in de rij te staan kom dan op tijd! Vanaf de gate is het zo’n 60 kilometer naar de parkeerplaats voor 2wd bij Sossusvlei. Het is niet mogelijk om helemaal tot in de Sossusvlei door te rijden wanneer je niet over een 4wd beschikt. Wanneer je een 2wd rijd, dan kun je deze parkeren op de speciale 2wd parkeerplaats. Vanaf dit punt rijdt een shuttleservice heen en weer naar de Sossusvlei. Hiervoor betaal je N$ 90,- per persoon. Wil je niet zelf rijden of gebruik maken van de shuttleservice dan kun je ook een tour boeken. Met een tour wordt je met een 4wd naar de Sossusvlei gebracht. Onderweg krijg je meer informatie over de omgeving van een ervaren gids.

De Sossusvlei is waarschijnlijk de meest spectaculaire en bekendste attractie van Namibië. Gekenmerkt door de grote rode duinen eromheen, is de Sossusvlei een grote, witte, zout- en kleipan en is het hele jaar door een geweldige bestemming. De duinen in dit gebied zijn enkele van de hoogste ter wereld, bereiken bijna 400 meter, en bieden fotografische liefhebbers prachtige beelden in het prachtige ochtend- en avondlicht. Sossusvlei vertaalt zich letterlijk naar "doodlopend moeras", omdat het de plek is waar de duinen samenkomen en de Tsauchab-rivier niet verder stroomt, zo'n 60 kilometer ten oosten van de Atlantische Oceaan. Vanwege de droge omstandigheden in de Namib-woestijn stroomt de rivier echter zelden zo ver en de pan blijft de meeste jaren kurkdroog. Tijdens een uitzonderlijk regenseizoen vult de Tsauchab de pan en trekt bezoekers van over de hele wereld om getuige te zijn van deze spectaculaire site. Je kunt hier dan werkelijk prachtige foto’s maken. Wanneer de pan vol is, kan het water een jaar lang vasthouden. Ondanks de barre woestijnomstandigheden in het gebied, kan men een grote verscheidenheid aan planten en dieren vinden die zich hebben aangepast om te overleven.

Er zijn een aantal prachtige bezienswaardigheden rondom Sossusvlei zoals de Sesriem Canyon, Dune 45, Hiddenvlei, Big Daddy en Dodevlei. Ga naar de Dodevlei, waar duizend jaar oude dode bomen zorgen voor schilderachtige taferelen. Dodevlei is een kleipan die wordt gekenmerkt door donkere, dode kameeldoornen tegenover de witte pannendieping. De pan werd gevormd toen de Tsauchab-rivier overstroomde en de overvloed aan water toeliet dat kameeldoornstruiken konden groeien. Het klimaat veranderde echter en de zandduinen vielen in de pan en blokkeerden de rivier om het gebied te bereiken. De bomen worden geschat op ongeveer 900 jaar oud, maar ze zijn niet ontbonden als gevolg van het droge klimaat. Dodevlei is een paradijs voor fotografen omdat het contrast tussen de pikzwarte bomen en de gebleekte witte pannen en de roestrode duinen en diepblauwe lucht ongelooflijke beelden opleveren. Dodevlei ligt op minstens 1 km lopen van de parkeerplaats dus neem zeker drinkwater mee!

Bezoek ook de mooie smalle kloof Sesriem Canyon, gelegen op ongeveer 4,5 km van de toegangspoort van het Namib-Naukluft National Park. De rivier de Tsauchab heeft de Canyon miljoenen jaren gevormd en het is een van de weinige plaatsen in het gebied waar het hele jaar door water is. De vroege Afrikaanse ontdekkingsreizigers in de regio noemden de kloof na het feit dat ze zes ("ses") leren riemen ("riem") moesten gebruiken om een ​​touw te maken dat lang genoeg was om emmers in de canyon beneden neer te laten, om haal water. De kloof is smal op bepaalde plaatsen, maar het is de moeite waard om te verkennen vanwege de prachtige rotsformaties. De Sossusvlei is uitsluitend bereikbaar via Sesriem. In Sesriem zijn talloze lodges te vinden waar je kunt verblijven, tevens zijn er diverse kampeerplekken te vinden.
Tip: Beklim Dune 45 tijdens zonsopgang en geniet van de verschillende kleuren die de zon aan de duinen geeft. Dit is de enige duin welke nog door toeristen beklommen mag worden. Dune 45 is zo genoemd omdat hij op 45 kilometer vanaf Sesriem ligt op de weg naar Sossusvlei. Deze duin is zo’n 80 meter hoog, ligt dichtbij de weg en is niet vreselijk stijl waardoor hij geschikt is om te beklimmen.

Hiddenvlei ligt op 2 km lopen van het einde van het 2 × 4 pad en de route is gemarkeerd met houten paaltjes. Deze vallei is de minst bezochte van alle valleien, maar zeker een bezoek waard. Loop tijdens je wandeling naar Hiddenvlei naar het zand om de verschillende sporen van de dieren, zoals de gemsbok en springbok in het gebied te bekijken. Big Daddy is de hoogste duin in het Sossusvlei-gebied van maar liefst 325 meter. Deze prachtige duin ligt tussen Sossusvlei en Dodevlei. Een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Namib-Naukluft National Park is het plaatsje Solitaire.

Solitaire ligt slechts 83 km ten noorden van Sesriem Gate en is, al is het maar om de Amerikaanse apfelstrudel van Big Moose te proeven, zeker een bezoekje waard! Neem plaats buiten de bakkerij, in de schaduw van de bomen en smul van deze heerlijke traktatie, terwijl grondeekhoorns en wevers vechten om de kruimels die aan je vork ontsnappen.

Het fascinerende Damaraland is gelegen ten noorden van de kustplaats Swakopmund en loopt helemaal door tot aan Etosha National Park. Dit ruige maar schilderachtige gebied bestaat uit een woestijnlandschap met bijzondere rotsformaties, hoge spitse bergen, diepe kloven en uitgestrekte vlaktes. Hier leven de zeldzame  woestijnolifanten, giraffen, zwarte neushoorns, struisvogels, springbokken en vele meer. Damaraland is vernoemd naar haar inwoners: de Damara, het volk dat al vele honderden jaren in Namibië woont. Hier maak je kennis met hun tradities, cultuur en geschiedenis. Je kunt het Damara Living Museum bezoeken om meer te weten te komen over de cultuur van deze lokale stam. In het kleinschalige museum krijgt je een rondleiding van een lokale gids. Het Damara Living Museum ligt op 8km rijden van Twyfelfontein. Een bezoek aan het museum is goed te combineren met een bezoek aan de rotsschilderingen, Lions Mouth en Organ Pipes.

Op de route naar Twyfelfontein kom je langs indrukwekkende rotsformaties, zoals de populaire Lions Mouth. Deze rots lijkt op een open leeuwenbek. Een andere bekende rotsformatie is Organ Pipes. Nabij Twyfelfontein, in Kunene, in de richting van Burnt Mountain vind je de Organ Pipes. Dit is een 4m hoge rotswand met een kleine kloof waarin je talloze pijlers vindt in de kleuren oranje, bruin en geel. De bijzondere vormen zijn ontstaan na een vulkaanuitbarsting en hebben van een afstandje wel iets weg van een orgel. De Brandberg is de hoogste berg van Namibië en is gelegen in het zuiden van Damaraland, nabij Uis. Ga hier heen tijdens zonsondergang en geniet van een prachtig schouwspel. Aan het einde van de middag krijgt de berg een gouden gloed door de laagstaande zon. Tevens zijn hier rotsschilderingen te vinden, waaronder de beroemde White Lady. Deze kun je met een gids bezoeken. Op circa 50 minuten rijden van Twyfelfontein in de richting van het plaatsje Khorixas vind je het Petrified Forest, ofwel het Versteende Woud. Een zeer bijzonder natuurverschijnsel waarbij eeuwenoude bomen in de loop der tijd zijn veranderd in fossielen. Op een zandstenen rif staan 50 boomfossielen die naar schatting 260 miljoen jaar oud zijn. Sommige bomen zien er nog levensecht uit. Rondom de bomen groeien diverse planten zoals de bekend Welwitschia. Let op dat je wel de officiële borden ‘Petrified Forest’ volgt anders kom je uit bij verkopers welke stukjes Petrified Forest proberen te verkopen. Het is strikt verboden ook maar iets mee te nemen. Entree voor het park is circa 15 N$ per persoon.

Op anderhalf uur rijden van het Petrified Forest ligt de Vingerklip. Deze 35m hoge rots lijkt op een vinger omringd door tafelbergen. Wandel naar de rots en geniet van een prachtig over verschillende tafelbergen in de omgeving. Nog een wonderbaarlijk verschijnsel is Wondergat. Een zogenoemd zinkgat, een stuk land dat is ingestort, met een groot, gapend gat in de grond als gevolg. Het Wondergat is waarschijnlijk veroorzaakt door een ondergrondse rivier en is ontzettend diep. De exacte diepte is nog nooit opgemeten, duikers hebben de bodem nog niet kunnen bereiken. Let goed op er zijn geen hekken nabij de rand. Twyfelfontein is de belangrijkste plaats in Damaraland. Twyfelfontein is een prachtige vallei met grillige, roodbruine rotsformaties De plaats staat bekend om de meer dan 2500 Bushman Paintings (prehistorische rotstekeningen) en heeft daarmee een plaats gekregen op de Unesco Werelderfgoedlijst. In rotsen zijn tekeningen van jagende Bosjesmannen en dieren gekerfd. Je kunt met een gids een wandeling van circa een uur door de rotsen maken. Op anderhalf uur rijden van Swakopmund ligt Spitzkoppe. Een puntige, granieten berg van circa 700m hoog en word ook wel ‘Matterhorn van Afrika’ genoemd. Dit is een van de mooiste plekjes in Namibië. Er zijn enkele kampeerplekken en bungalows, maar wil je deze plek echt ervaren ga dan kamperen onder een prachtige sterrenhemel.
Tip: Een prachtige plaats om te overnachten is de Grootberg Lodge in Palmwag. De lodge is ideaal gelegen en je verblijft in kleine huisjes op een plateau met een prachtig uitzicht. Vanuit de lodge kun je verschillende excursies maken.

 

Noordoost Namibië

De Caprivistrook, tegenwoordig ook wel de Zambezi regio genoemd,  is een zeer smalle landstrook in het noorden van de Okavango Delta die loopt tot de grens met Botswana. Het is groene oase in het verder kurkdroge Namibië, dankzij de vele rivieren op de Caprivi is het een van de meest waterrijke gebieden van Namibië. In veel opzichten is Caprivistrook totaal anders dan de rest van Namibië. Het landschap van de lange strook land is veel groener en waterrijker, met de Okavango Panhandle aan de ene kant en de machtige natte gebieden rondom de Moremi en Kwando aan de andere kant. Er valt hier in de natte zomermaanden (januari tm april) vaak veel regen en de aanwezigheid van de machtige rivieren Kavango, Kwando, Zambezi en Chobe maken dit gebied tot het natste deel van Namibië en zijn de omstandigheden voor wilde dieren hier zeer gunstig. Gedurende de droge wintermaanden (juli t/m medio oktober) trekken olifanten in groten getale vanuit buurlanden naar de Caprivi regio om hier hun dorst te lessen. De Caprivi regio is belangrijk voor de migratie van het grotere wild in dit deel van Afrika, met name olifanten trekken over deze strook land wanneer ze tussen Botswana, Angola en Zambia bewegen. Bwabwate National Park (ook wel Caprivi Game Park) is het bekendste wildpark in deze regio. Hier leven olifanten, buffels, luipaarden, leeuwen, cheeta’s, nijlpaarden, zebra’s, krokodillen en verschillende soorten antilopen en bokken. Een uitstekende plek om het Bwabwate National Park te ontdekken is vanuit Ngepi Camp.  Ben je een vogelliefhebber ga dan naar het westen van Bwabwata waar je vele vogels kunt spotten. In de zomermaanden trekt het overvloedige water vele migrerende watervogels. Verspreid over de Caprivistrook liggen enkele kleine wildparken zoals Mahango en Mudomo National Park, waar je heel goed wild kunt spotten.
Tip: Breng een bezoek aan het kleine Nkasa Rupara (voorheen Mamili National Park, hier ervaar je nog het authentieke safari-gevoel.

Een aantal doorgaande wegen in de Caprivi Strip lopen door Bwabwata en Mudumu heen, houd dus goed je ogen open als je wild wil spotten. Wanneer je van de doorgaande wegen wilt afwijken heb je een permit nodig. Houd er rekening mee dat niet alle wegen goed begaanbaar zijn en een 4x4 aan te raden is. Maar er zijn ook lokale touroperators welke gamedrives, bushwalks en boottochten organiseren.

Katima Mulilo is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan deze regio. Vanuit hier kun je ook een uitstap maken naar de Victoria Watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe of bezoek het wildrijke Chobe National Park in Botswana. Ook bijzonder is dat in de wildparken kleine dorpjes zijn waar onder ander de Khwe San-stam wonen. In Bwabwata verdient de lokale bevolking geld met het runnen van drie campings (Nllgoabaca, Nambwa en Bum Hill) en een kleine lodge. Nog een hoogtepunt zijn de Popa Falls aan het begin van de strook, ook wel de toegangspoort tot de Okavango Delta, een absolute must om gezien te hebben. Geniet tijdens je verblijf de schitterende groene omgeving, maak een boottocht en breng een bezoek aan de Panhandle, een uniek ecosysteem en het begin van de delta.

Wanneer je vanuit Windhoek richting de Caprivi regio reist, is Rundu de toegangspoort. De lodges in Rundu liggen vrijwel allemaal aan de Kavango Rivier. Sommige lodges organiseren boottochten op de rivier. Houd er wel rekening mee dat aan het einde van de droge periode het water ontzettend laag staat.
Tip: Aanrader qua accommodatie is de nKwazi Lodge.

De meeste reizigers komen tijdens hun reis richting de Caprivistrook door de Kavango. De naam Kavango is afgeleid van de Okavangorivier, welke de grens vormt tussen Namibië en Angola. De Kavango ontspringt in Angola en eindigt na 1450 kilometer uiteindelijk in Botswana in de Okavango Delta. Vanaf het moment dat de Kavango Rivier Namibië verlaat om bij Popa Falls Botswana in te stromen, wordt de rivier door de Botswana Okavango genoemd. De Kavango rivier is een belangrijke levensader. Hierdoor veranderen Kavango en Caprivi tot waterrijke, vruchtbare regio’s met veel groen. De lokale bevolking verbouwt gewassen en er wordt gevist. De lokale bevolking gebruikt uitgeholde boomstammen zogenoemde mokoro’s, terwijl voor de toeristen met een overkapte platbodemboot het water opgaan en tussen de nijlpaarden en krokodillen door varen. In de Kavango leven vijf verschillende stammen met elk hun eigen cultuur. De Kangwali leven in het westen, de Mbunza en Shambuyu in het hart van de regio en Gciriku en Mbukushu in het oosten en het meest oostelijke deel.

Wil je meer weten over de eeuwenoude cultuur van de San & Bushman ga dan naar Bushmanland.

In Namibië wonen circa 30.000 Bushman waarvan nog een kleine 2000 mensen op traditionele wijze leven. Het is voor deze oude traditionele stammen niet makkelijk om de eigen cultuur te behouden. Het landschap is typisch Kalahari bushveld met acacia, gras en hier en daar een hoge boom. Bijzonder aan Bushmanland zijn vooral de waterpannen in het oosten van het gebied die tijdens de regenperiode vol water komen te staan. Hier vind je dan ook de meeste dieren. Het is mogelijk om hier een safari te maken. De beste plek voor een safari is de Nyae Pan in de gelijknamige Conservancy of het Khaudum Game Park. Het Khaudum Park is echter alleen toegankelijk met minimaal twee 4x4 voertuigen.

Met name in het oosten, in de Nyae Nyae Conservancy zie je regelmatig Bushman-dorpjes zien, voornamelijk van de Ju/'hoansi !Kung-groep die uit ongeveer 2000 mensen bestaat. Breng een bezoek aan het Ju/‘Hoansi-San Living Museum. Hier kun je een San-stam bezoeken en kennismaken met hun cultuur en tradities. Je kunt ook een dansritueel bij wonen, op hazenjacht te gaan of met de Bushman mee op een olifantenspeurtocht. Je kunt hier overnachten in Tsumkwe of Nhoma Camp, ten zuiden van Tsumkwe in het Nyae Nyae Conservancy. Belangrijk om te weten is dat de leefwijze van deze San-stam niet meer geheel vrij is van moderne invloeden. Door het bezoek van toeristen en het geld dat ze achter laten is de onaangetaste pure San-leefwijze zelfs in deze Kalahari gebieden in Namibië en Botswana niet meer te vinden maar desondanks krijg je hier een goede kijk in het leven van de San-stam. ☝ Ga niet onvoorbereid naar Bushmanland, maar enkele maanden per jaar kun je met een gewone sedanauto in Tsumkwe komen, maar een 4x4 voertuig wordt sterk aangeraden.

 

Zuiden van Namibië

In het zuiden van Namibië ligt het spectaculaire natuurwonder Fish River Canyon, de grootste kloof ter wereld na de Grand Canyon. Een echte must see tijdens je rondreis door Namibië. De kloof is circa 160 km lang, 27 km breed en is op sommige plaatsen maar liefst 550 meter diep. De canyon ligt aan de benedenloop van de Visrivier. Het is een ruig gebied waar door weer en wind talloze kloven zijn uitgesleten. Tijdens zonsopkomst en zonsondergang heb je een fantastisch uitzicht over de kloof. De meeste tijd van het jaar is de Fish River compleet opgedroogd, maar na de regenperiode (periode november tot april) is de rivier gevuld met water en fraai oranje gekleurd.

Ga naar de uitkijkpunten bij Hobas, Main Viewpoint en Hiker’s Viewpoint. Geniet bij Main Viewpoint van een picknick met uitzicht op de diepe kloof.

De beste reistijd voor de Fish River Canyon is tijdens de wintermaanden van mei tot augustus. Tevens de beste periode om de 86km lange Fish River Canyon hike te wandelen, ook al kan het dan nog behoorlijk heet zijn. Alleen onder begeleiding van een ervaren gids mag je de kloof afdalen, de tocht neemt 4 tot 5 dagen in beslag. Tijdens deze hike valt de omvang van de ruige en spectaculaire Fish River Canyon pas goed op! De wandeling start Hiker's Viewpoint in het noorden en gaat richting de warmwaterbronnen van Ai-Ais in het uiterste zuiden van de kloof. Tijdens de Fish River Canyon hike kom je geen accommodatie tegen en is kamperen de enige optie. Gedurende de hike kom je langs de meest bijzondere plekken die je maar kunt vinden in de kloof. Een pittige wandeling vanwege de zwaarte van de route maar met name vanwege de hoge temperatuur.

Je kunt niet alleen Fish River Canyon bezoeken, maar ook Orange River. Deze canyon ontstaat als het ware uit de Fish River Canyon en is meer dan de moeite waard. Geniet van een prachtig uitzicht! Aanrader is een 4x4 door de canyon vanuit Canyon Adventures Guest Farm of warm je op aan de hotsprings van Ai-Ais. De rit van Fish River Canyon tot aan de plaats Ai Ais is een lastige route van 70km van richel naar richel. De weg gaat deels over een plateau met uitzicht op de canyon en gedeeltelijk door lage bergpassen. Des te meer je richting Zuid-Namibië rijdt, zie je de omgeving veranderen van dorre vegetatie tot een fraai gebied met vetplanten zoals zuileuphorbia's en lage stekelige Trichocaulon. De kleine waterpoelen zijn een trekpleister voor Namaqua zandhoenders. Het dal van Ai Ais wordt omringd door steile bergpieken. De minerale bronnen van dit gebied zijn al honderden jaren geleden bekend bij het Namavolk maar zijn nu ook voor toeristen te bezoeken. Het water was oorspronkelijk erg heet, maar wordt nu voor de toeristen op een temperatuur van 35 graden gehouden. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, dit is de plek om slangenhalsvogels en bleekvleugelspreeuwen te spotten. De mooiste route om bij Fish River Canyon te komen is de weg langs de Naute Dam en verder via de C12. Onderweg kom je door een prachtige ruige omgeving waar je zebra’s, struisvogels, gems- en springbokken kunt spotten. Een indrukwekkende route naar een nog spectaculairdere kloof!

Het stadje Keetmanshoop is een van de bekendste knooppunten in het zuiden van het land en een goede plek om even te stoppen. De stad is gelegen aan de doorgaande weg tussen Windhoek en de grens met Zuid-Afrika. De plaats is vooral populair vanwege de Speeltuin der reuzen of Giants Playground, een park bij Keetmanshoop, en het Kokerbomenwoud. Keetmanshoop stond vroeger bekend als Modderfontein. Tijdens harde regenbuien ontstond er een rivier die donker kleurde door de modder. In 1866 is Keetmanshoop gesticht toen een Duitse missionaris hier een kerk liet bouwen. In het centrum zijn nog sporen te vinden van de Duitse architectuur, zoals de kerk (Rhenish Misson Church) en het oude postkantoor uit 1910. In de kerk is tegenwoordig het Keetmanshoop Museum gevestigd. Je vindt hier een aantal interessante tentoonstellingen over het dorp en haar geschiedenis. Tevens kun hier een oude ossenkar en diverse kunstwerken bekijken.

Op circa 14km ten noorden van Keetmanshoop ligt Quiver Tree Forest, ook wel Kokerbomenwoud genaamd. In dit bos vind je de beroemde eeuwenoude kokerbomen. Deze bijzondere Aloë planten komen alleen voor in het zuiden van Afrika. Dit zijn eigenlijk geen bomen, maar metershoge vetplanten en ze danken hun naam aan de holle takken. Vroeger werden de holle takken gebruikt door Bosjesmannen om pijlen mee te schieten. In juni en juli bloeien er heldergele bloemen. Een andere plek waar deze kokerbomen te vinden zijn op Garas Farm. Door de klimaatverandering worden de bomen steeds zeldzamer, bezoek deze plek nu het nog kan! Niet ver van het Quiver Tree Forest tref je de Giant’s Playground. De Speeltuin der Reuzen staat bekend om de gigantische rotsformaties en de prachtige kokerbomen die hier groeien en dankt zijn naam aan de bijzondere geologische rotsformaties. De verschillende rotsen zijn als een soort blokken op elkaar gestapeld, alsof er reuzen mee hebben gespeeld. In werkelijkheid werd het fotogenieke landschap gevormd door een jarenlang proces van erosie. Keetmanshoop is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de schitterende Fish River Canyon. Ook mooi om te bezoeken zijn de Mesosauras Fossil Site, waar fossielen van de voorganger van de dinosaurus worden tentoongesteld en Brukkaros Mountain, deze berg lijkt op een uitgedoofde vulkaan maar is in werkelijkheid het restant van een oude gasexplosie.
Tip: Een mooie accommodatie is de Central Lodge .

In het zuidwesten van Namibië ligt de stad Lüderitz (al heet de stad sinds 2013 officieel Naminus), de eerste Duitse nederzetting in West-Afrika die tijdens de Duitse koloniale tijd werd gesticht in de Namibwoestijn. Het havenstadje staat bekend vanwege de nabijgelegen spookstadje Kolmanskop die geheel door de woestijn is overgenomen. Het spookstadje werd gebouwd aan het begin van de 20e eeuw toen er enkele diamanten werden gevonden in de woestijn nabij Lüderitz. Het begin van de diamantkoorts, maar in de jaren ’60 raakten de diamanten op en kwam het dorp er verlaten bij te liggen. De stad werd niet meer onderhouden waardoor de woestijn vrij spel kreeg. Breng een bezoek aan het spookstadje Kolmanskop onder begeleiding van een gids en loop rond in de ruïnes van wat eens een mijnwerkersdorp was. De gidsen die hier werken hebben vroeger allemaal in Kolmanskop gewoond waardoor zij interessante verhalen kunnen vertellen. De Duitse invloeden zijn tegenwoordig nog steeds zichtbaar in Lüderitz. Het stadje heeft veel historische gebouwen en tal van Duitse straatnamen. Breng een bezoek aan het Lüderitz Museum en kom meer te weten over de geschiedenis van deze regio. Wandel door de stad, naar de haven en de pier en bekijk de historische gebouwen zoals de Lutherse kerk Felschenkirche gelegen op de Diamantberg, de bierkelders, het koloniale treinstation en het Goerke Haus met haar opvallende blauwe dak.
Tip: Honger gekregen ga dan oesters eten op het terras van het Nest Hotel Vanuit Lüderitz kun je een bezoek brengen naar Diaz Point, het einde van het Lüdertiz Peninsula schiereiland. Dit is de plek waar Bartholomeus Diaz voet aan wal zette. Het destijds geplante kruis is inmiddels vervangen door een replica. Vanaf Diaz Point heeft u een prachtig uitzicht over de rotsen en de oceaan. Op de weg naar Diaz Point toe heb je nog een geweldige kitesurfspot! Ten noorden van Lüderitz ligt het Agaat-strand, geniet hier van strandwandelingen of een braai. Een andere aanrader is tocht met de populaire Sedina zeilboot naar Halifax Island, hier leven meer dan 1.200 Afrikaanse Jackass pinguïns. Nog een mooie attractie nabij Lüderitz is de Bogenfels is een 55m hoge kalkrots in de vorm van een brug. Gelegen aan de zuid-Atlantische kust, circa 100 km ten zuiden van Lüderitz.
Tip: Vanaf Shark Island heb je een prachtig uitzicht op de ruige en koude Atlantische Oceaan en in feite is het hele gebied nogal onherbergzaam met zijn kale, ruige rotswanden en de Namib-woestijn die het omringt. Lüderitz ligt in een uithoek van Namibië waardoor veel reizigers deze stad links laten liggen. Fish River Canyon ligt op circa 400km rijden en de Sossusvlei ligt op 550km rijden. Onderweg passeer je het kleine plaatsje Aus, verder zijn er weinig dorpen in deze regio. Bekijk onderweg van Aus naar Lüderitz de wilde paarden!

Het eerste dorp dat je tegenkomt wanneer je de Namibwoestijn verlaat of inkomt is Aus. In dit prachtige weidelandschap leven tal van woestijnpaarden. De paarden kunnen soms dagen zonder water overleven. De beste plek om de paarden te spotten is vanuit de observatie hut bij Garub waterdrinkplaats. Aus is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Namibwoestijn, het Duits koloniale Lüderitz en ‘diamanten’ spookstad Kolmanskop. Vanuit Aus kun je wandeltochten maken naar de Koichab Duinen en het Kameeldoringwoud in de oude Koichab rivierbedding.

 

Midden van Namibië

Windhoek is de hoofdstad en de grootste stad van Namibië. De stad ligt in het midden van het land, op een hoogte van zo’n  1650 meter en heeft meer dan 320.000 inwoners. De stad wordt omgeven door de Auas Mountains in het zuidoosten, de Eros Mountains in het noordoosten en het Khomas Hochland in het westen. De hoofdstad is een mix van Afrikaanse en Duits invloeden. Een fraai contrast is dat je op straat naast vrouwen in westerse kleding,  trotse Herero vrouwen in hun typische jurken en hoofddeksels, Himba vrouwen in schaars kledij door de straat ziet lopen. Windhoek is dé plek om je rondreis door Namibië te beginnen. Begin met één nachtje in Windhoek, dat is naar onze ervaring voldoende.

Je kunt de stad gemakkelijk te voet verkennen. Het centrum van de stad is een mengeling van Duitse koloniale panden en moderne gebouwen in pastelkleuren. In het Tintenpalast zetelt het parlement. Maar je vindt er ook tal van winkels, groene stadsparken en eetgelegenheden. De meeste locals kopen hun lunch in de supermarkt en nuttigen deze in Zoo Park. Independence Avenue is de centrale straat in Windhoek met een gezellige sfeer. Wil je goed shoppen ga dan naar Post Street Mall, winkelcentrum met veel Afrikaanse  boetiekjes. 

Wil je een goede indruk krijgen van Windhoek, maak dan een stadswandeling langs de bekende Christuskirche, het parlementshuis van Namibië met een prachtige tuin en het oude fort uit 1890, ‘die alte feste’ genaamd. Ook het historische station van Windhoek met de oude stoomlocomotief is de moeite waard.  Ben je dol op musea dan is het Nationaal Museum van Namibië een aanrader.  Bezoek ook het Heroes Acres, het symbool voor de onafhankelijkheid. Dit monument is gelegen tussen twee heuvels en bestaat uit een enorme witte obelisk en 174 graven. Vanaf het paviljoen geniet je van een mooi uitzicht over de stad. Honger gekregen en wil je een keer iets anders proberen, ga dan eten bij Joe’s Beerhouse met een fraaie openluchtkeuken, livemuziek en waar ze koedoe en zebra serveren. Een andere aanrader is de West-Afrikaanse keuken van La Marmite Royale. Wil je zien hoe de inwoners van Windhoek zelf leven breng dan een bezoek aan Katatura Township met golfplaten huisjes en de markt.  Op circa 20km ten westen van de stad ligt het Daan Viljoen Game Park. Dit kleine Game Reserve van slechts 50 vierkante kilometer bestaat uit voornamelijk grasland en savanne, hier leven zebra’s , spiesbokken, harte beesten, gnoes, impala’s  en springbokken. Je kunt met de auto of te voet het park verkennen. ☝ Een leuk weetje is dat hier zelfs nog het  'Oktoberfest' hier gevierd wordt! Een herinnering aan het Duitse koloniale tijdperk.
Tip: Windhoek is niet de veiligste plek in Namibië om te verblijven. Wij raden daarom aan om een hotel of guesthouse in of dichtbij het centrum te boeken. Overdag kun je dan zelf van en naar het stadscentrum lopen. ’s Avonds is lopen over straat af te raden en is het beter om gebruik te maken van een taxi.

Op slechts 90km ten zuiden van Windhoek, bij het dorp Rehoboth ligt Lake Oanob. Het stuwmeer is gebouwd in 1990 en heeft tot nu toe de hoogste stuwdam in Namibië. De dam fungeert als opvangbekken van een 2700 km2 groot gebied. Bij het uitkijkpunt staat een bord waarop verschillende feiten en foto's van de bouw zijn gepositioneerd. Op het stuwmeer zijn kun je genieten van verschillende watersporten zoals waterskiën, kanovaren en vissen. Een aanrader is een verblijf in het prachtig gelegen Lake Oanob Resort, aan de oevers van een meer bij het plaatsje Rehoboth op 2 uur rijden van Windhoek.

Interesse gekregen in een reis naar Namibië neem dan contact op met onze reisspecialisten.