Reisverslag Portugal, Alentejo

Vrijdag 27 september vertrokken we ’s morgens met Transavia naar Lissabon. Na een vlucht van 3 uur kwamen we aan op de luchthaven waar onze gids Angela ons al stond op te wachten. Vanuit de luchthaven vertrokken we naar Setúbal, op nog geen 45 minuten rijden. Ook leuk om als je een stedentrip naar Lissabon maakt een uitstapje te maken naar het schiereiland van Setúbal, een groot deel van het schiereiland behoort aan het Arrábida Natuurpark. Je vindt hier prachtige stranden, ruige kliffen en je kunt hier zelfs dinosaurussporen vinden bij Cabo Espichel. Wij gingen hier op zoek naar dolfijnen!

Setúbal ligt aan de monding van de rivier de Sado en was in de 14e eeuw al een van de belangrijkste havens van het land. Maar ook de agrarische productie is belangrijk met name druiven, wijn, sinaasappels en vis. Breng ook een bezoek aan het Stedelijk Museum in het Convent van Jezus dat in Gotisch-Manuelijnse stijl is gebouwd. Het imposante Forte de São Filipe is ook de moeite waard, het fort heeft een fantastisch uitzicht over de haven van Setúbal. Binnen de kasteelmuren bevinden zich een aantal gebouwen, waaronder de oude gouverneursresidentie en een kleine kapel. Het fort zelf is tegenwoordig een prachtige Pousada de Portugal.

In de haven van Setúbal stapten we aan boord van een traditionele boot van Rotas do Sal. Tijdens onze privétour kregen we een heerlijke lunch aan boord geserveerd en voerden we langs de baai van Setúbal. Hier leven inmiddels 33 dolfijnen. De kans dat je dolfijnen spot is maar liefst 96% en ook wij hadden het geluk om ze te mogen spotten. Wat een mooi gezicht! Voor ons eindigde de boottocht aan de overkant van Setúbal in de haven van Tróia. Onze chauffeur bracht ons vervolgens naar het mooie strand van Comporta Beach. Prachtige uitgestrekte, witte zandstranden aan de Alentejo kust. Een heerlijk plekje om te relaxen en van de zon te genieten en bovenal zonder massa’s toeristen.


Vervolgens maakten we nog een stop bij Caís Palafítico da Carrasqueira. Een bijzonder en fotogeniek plek in de Alentejo. De huidige pieren zijn in de jaren ’50 gebouwd. De belangrijkste looproutes zijn inmiddels vervangen door nieuwe hardhouten planken. Deze unieke pieren zijn gebouwd op ongelijke houten palen (ookwel cais palafita) waaraan vissersboten kunnen aanmeren. Hier liggen de bootjes van de lokale vissers. Als wij er zijn is het eb en liggen de bootjes op het droge. Een prachtige plek met een geweldig uitzicht over de monding van de rivier Sado.

De dag eindigde met een kookworkshop bij ondergaande zon in de tuin van het hotel, Santiago Hotel Cooking & Nature, in Santiago do Cacém. Ontzettend leuk om te doen!Het Santiago Hotel Cooking and Nature wordt omringd door het landschap van de Alentejo regio, met uitzicht op het kasteel van Santiago de Cacem. De kamers zijn modern en comfortable ingericht en hebben een balkon of terras. Tevens heeft het hotel een buitenzwembad. Het hotel is geïnspireerd door de cultuur en tradities van de Alentejo en nodigt gasten uit om kennis te maken met de traditionele gerechten en culinaire specialiteiten van de regio in het eigen gastronomische restaurant. Het hotel biedt ook verschillende kookcursussen in de Franse, Italiaanse en Portugese gastronomie. Wie op vakantie wil genieten van de spanning van watersport, zal niet teleurgesteld zijn. De kust van Alentejo biedt een ruim aanbod aan activiteiten zoals windsurfen, kitesurfen, wandelen, fietsen en vissen. Als je hier op vakantie bent, breng dan een bezoek aan de historische stad Évora die tot het UNESCO Werelderfgoed behoort, het kasteel van Marvão en het oude stadje Estremoz met zijn buitengewoon rijke geschiedenis en dat heden ten dage de belangrijkste bron van marmer in Portugal is.


Na een heerlijke nacht genoten we van een heerlijk ontbijtbuffet. Vervolgens reden we verder naar Beja, ruim een uur rijden van Santiago do Cacém. Het moderne Beja heeft nog de kenmerken en de uitstraling van de Romeinse tijd. We begonnen met een bezoek aan de Torre de Menagem van het kasteel. Deze was heel belangrijk voor de verdediging van de grenzen van Portugal. Deze 40 meter hoge donjon is volledig in marmer gebouwd en hét herkenningspunt van Beja. Het is meer dan de moeite waard de toren te beklimmen en boven te genieten van het landschap van de Alentejo. Vlakbij bevinden zich de kerk Igreja de Santiago, de kathedraal Sé en de Igreja de Santo Amaro, met de Visigotische afdeling van het Museu Regional. Elke zaterdag is er een lokale markt waar ze met name groenten verkopen.

Aan het einde van de ochtend reden we verder naar Vidigueira waar we een rondleiding kregen over het landgoed van Herdade do Sobroso. Een schitterende locatie met een wijngaard en 11 prachtige kamers waar je kunt overnachten. Overdag relaxen bij het zwembad en genieten van de eigen wijnen, heerlijk! Wij genoten hier van een wijnproeverij en een heerlijke maaltijd.


Na de lunch reden we in een uur naar het pittoreske middeleeuwse stadje Monsaraz, gelegen op een steile heuvel. Een schitterende stad welke door de eeuwen heen haar karakteristieke eigenschappen heeft behouden. In het historische centrum van Monsaraz kun je nog resten vinden van de Romeinse overheersing. Maar ook de Moren hebben hier hun sporten achtergelaten. Vanwege haar strategische ligging was Monsaraz een belangrijke plaats. Vanaf de muren van het kasteel heb je een prachtig uitzicht over het landschap vol met olijfbomen en kurkeiken. Tevens kijk je uit op het Alqueve meer, het grootste stuwmeer van Europa. Wandelend door de straten van Monsaraz is het alsof je terug gaat in de tijd. Geniet van de wit gekalkte huisjes en smalle straatjes geplaveid met kinderkopjes. In kleine winkeltjes worden lokale producten verkocht. En heel fijn het stadje is autovrij.


Aan het begin van de avond, na een uurtje rijden, kwamen we aan in de stad Évora. We verbleven hier in het moderne hotel Vila Gale Evora. Het hotel ligt in het hart van het historische centrum van Evora, dat UNESCO benoemt heeft tot werelderfgoed. Het viersterrenhotel ligt juist aan de middeleeuwse muren van de stad en op wandelafstand van de meest iconische  bezienswaardigheden. Je wordt er onthaald in een geraffineerde setting met indrukkwekkende paardenschilderijen. Het hotel telt 185 elegante kamers en een waaier aan luxueuze voorzieningen, zoals twee buitenzwembaden, een fitnesscenter en het Satsanga Spa en Wellnesscenter met verwarmd binnenzwembad, Turks stoombad en sauna. De twee hotelrestaurants serveren regionale specialiteiten, terwijl je voor een heerlijke cocktail of een glaasje fris terecht kunt in de twee lounges/bars, waarvan er eentje aan het zwembad ligt. Ten slotte heeft het hotel ook zakelijke ruimtes en vergaderzalen. ’s Avonds aten we in Hotel M’ar de Ar Aqueduto in Evora, waarvandaan we via het historische centrum naar ons hotel wandelden.

De volgende ochtend stond onze Nederlandse gids Lucia ons op te wachten. We kregen een rondleiding door de prachtige stad Évora, sinds 1986 staat Evora op de UNESCO werelderfgoedlijst. Sinds de Romeinse tijd, 15e eeuw, is de stad ommuurd. Wandel door de smalle straatjes met witte huizen met mooie tuinen en betegelde patios en door de Moorse steegjes. Begin je wandeling bij het plein Praça do Giraldo met de kerk Igreja de Santo Antão en de marmeren fontein met 8 spuiters die verwijzen naar de 8 straten die op dit plein uitkomen. In Évora zijn tal van paleizen uit de Middeleeuwen en de Renaissance te vinden. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de Romeinse Tempel en thermen, de middeleeuwse stadsmuren, de kathedraal Sé, de kerk Igreja da Graça en de Igreja de São Francisco, met de eigenaardige Capela dos Ossos (bottenkapel). De 16e eeuwse bottenkapel was toch wel heel bizar, met name de tekst die boven de ingang staat “ Nos ossos que aqui estamos pelos vosso esperamos” ( oftewel onze beenderen liggen hier, wachtend op die van jou).


Na heerlijke Portugese nougat te hebben gekocht vertrokken we met de bus naar het volgende lunch adres. Het luxe Alentejo Marmoris Hotel & Spa in Vila Viçosa. Na een rondleiding werden we getrakteerd op een fantastische 3-gangenlunch met heerlijke wijn. Na deze verwennerij kregen we een korte rondleiding door een marmergroeve, met een diepte van maar liefst 140 meter! Niet goed voor mijn hoogtevrees, maar wel interessant om een keer te zien.

De dag eindigde in de oude stad Crato, ten noordoosten van Lissabon. Het plaatsje is beroemd om het Mosteiro do Crato, een oorspronkelijk 14e-eeuwse klooster,  waarin tegenwoordig een mooie pousada is gehuisvest. Het ligt dichtbij het Parque Natural de Serra de Mamede. Wij mochten in deze prachtige pousada overnachten. De pousade heeft zijn kerkelijke bouwstijl behouden en is tegenwoordig een modern hotel. De verschillende accommodaties variëren van standaardkamers tot ruimtelijke suites met verwarming en donkergekleurd houten meubelen. De smaakvol ingerichte gastenverblijven combineren een eigen stijl, die herinneringen uit het verleden oproept, met moderne gemakken. Het restaurant dat prachtig uitzicht geeft over de tuinen, biedt een ruime kaart met gerechten die zijn gebaseerd op de plaatselijke traditionele keuken. Aan het einde van de middag hebben we nog even heerlijk van het zonnetje genoten bij het zwembad om daarna in het restaurant te mogen dineren. Weer een heerlijke maaltijd!


Helaas is onze laatste dag weer aangebroken en vertrokken we richting Belver. Hier kregen we een rondleiding door het kleine oude dorpje Belver. Vanaf Castelo de Belver heb je een prachtig uitzicht over de rivier de Taag. Vanaf Belver volgen we de wandelroute langs de rivier tot aan Alamal River Beach waar we genoten van een lekkere lunch.

Tot slot maakten we een stop in de gotische stad Santarém hoog gelegen aan de Taag. In deze stad zijn maar liefst 13 kerken te vinden zoals de Igreja de São João do Alporão, de Igreja de Nossa Senhora de Marvila en Igreja de Nossa Senhora da Graça met de graftombe van Pedro Álvares Cabral, de ontdekker van Brazilië. Vanaf de tuin Jardim das Portas do Sol, waar ooit een Moorse vestiging stond, geniet je van een fraai uitzicht over de omgeving.

En dan is het alweer tijd om naar de luchthaven te gaan. Het einde van een prachtige reis door een voor mij nog onbekende regio. De Alentejo, is een mooie provincie met prachtige stranden, fraaie natuur, historische dorpjes, nog niet overspoeld met toeristen, een heerlijk klimaat ( in oktober kan het overdag nog 25 tot 30 graden worden). De regio voor echte fijnproevers met goede restaurants en fantastische wijnen!

Wil je ook naar deze regio, neem dan contact met ons op dan stellen wij een mooie reis voor je samen!