Kroatië, daar wil ik naar terug

Meer dan 15 jaar geleden was ik voor het eerst in Kroatië en ik was op slag verliefd. Wat een prachtig land! Destijds stond het toerisme in de kinderschoenen maar dat is inmiddels wel verandert. Er zijn volop hotels en campings te vinden. Net na de zomer in 2019 begon ik me te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Aangezien we met 2 tieners reizen was de keuze voor een camping snel gemaakt maar ja welke camping, welke regio?

Helaas viel Dalmatië al snel af, prachtige omgeving maar met de auto al bijna 2000km rijden, echt te ver. De keuze viel op Istrië. En dan de camping, we wilden niet te groot en niet te klein. Er moest voor onze kinderen wel iets te doen zijn, dan hebben wij tenminste ook vakantie. Er zijn tal van leuke kleine campings, aanrader is Boutique camping Nono Ban op het eilandje Brac of Boutique camping Santa Monica. Echt een leuke middelgrote camping met een goede recensie kon ik niet vinden. Ik kwam toch uit bij de grote campings, maar zou dat wel wat voor ons zijn? Zou ik geen spijt krijgen?

We kozen uiteindelijk voor camping Lanterna gelegen in Tar, nabij Porec. Direct de grootste met bijna 3000 plaatsen. Een waar vakantiedorp met zwembaden, strand, sport en animatie. Inmiddels aan het einde van mijn vakantie kan ik zeggen, de juiste keuze! Nu moet ik er wel bij zeggen dat wij er tijdens de zomer van 2020 waren en de camping vanwege de coronacrisis niet vol was. Qua huuraccommodatie denk ik 60-70% en van de staanplaatsen maximaal 50%. Ja, het was rustiger op de camping en dat zag je. Maar wij hebben een top tijd gehad en hebben zelfs ter plekke twee extra nachten geboekt.

Wij hadden in eerste instantie een glampingtent geboekt maar kort voor vertrek omgeboekt naar een luxe stacaravan, Premium Vista Mare. Waarom? Dit kon nu voor dezelfde prijs, toch even wat meer luxe namelijk een vaatwasser, twee toiletten, twee douches en een grote overdekte veranda met uitzicht over de zee. Tevens was de ligging in zone J nabij het sportpark erg gunstig, alle 20 Premium Vista Mare stacaravans staan bij elkaar. Wij stonden op de hoek J006. De glampingtenten, het Marbello Premium Village en het Happy Dog Village liggen in zone K helemaal aan het einde van de camping. Om hier te komen ga je vanuit zone J met de weg naar beneden richting de kust en die volg je helemaal. Je zit dan een heel eind van de zwembaden en overige faciliteiten vandaan. Een fiets of (elektrische step) is wel handig. Door een hoge steile rotswand kun je bv niet binnendoor van zone K naar zone L, dit is op de plattegrond namelijk niet duidelijk te zien. Houd je van de rust dan zit je hier echt goed! Je hebt altijd plek op het strand, een klein zwembad, supermarkt en een bakkertje. En bovenal vanaf alle plaatsen een schitterend uitzicht!

Alle plaatsen op de camping hebben meer dan voldoende schaduw en zijn over het algemeen ruim. Al zijn er ook in enkele zones wat minder ruime plaatsen. De camping heeft een aantal heuvels waardoor er een aantal minder gunstige plaatsen zijn. De stacaravan van de camping zelf staan op de mooiste plekken, alleen de comfort stacaravans staan wat minder gunstig en zijn wat veroudert. De stacaravans en (glamping) tenten van de partners zoals Eurocamp, Happy Camp, Roan etc liggen in groepjes verspreid over de camping. Reis je met kleine kinderen dan is Maro Village ideaal! Dit gedeelte heeft een eigen receptie, er mogen geen auto’s rijden en er zit een hek omheen welke je alleen kunt openen met een chip welke aan je sleutel van je accommodatie zit. Maro Village ligt centraal nabij Piazza, de Maro kids club, er staan diverse speeltoestellen en heeft een eigen zwembad.

De camping heeft meerdere zwembaden, totaal maar liefst 17 maar allemaal niet zo groot. Onze favoriet Aquamar gelegen in zone I bestaat uit 8 zwembaden en diverse glijbanen. De Mainpool gelegen nabij het strand in zone E/H heeft totaal vijf zwembaden waarvan één zoutwaterbad. Verder hebben Maro Village, Punto Blu en de glampingtenten een eigen zwembad, alleen voor gasten die in dat gedeelte overnachten. Dit jaar waren er minder ligbedden dan normaal en ze waren dit jaar dan ook gratis. Naar horen zeggen andere jaren € 10,- voor een hele dag twee bedden met parasol.

Aangezien de camping meer dan 3km kustlijn heeft zijn er tal van strandjes te vinden. Er zijn diverse plekjes waar strandbedden staan maar je kunt ook je handdoek op de rotsen neerleggen. Er is maar één zandstrand, Adria Sandy Family Beach. Helaas niet erg groot maar wel populair, wil je hier liggen dan moet je er vroeg bij zijn. Bij het strandje is ook The Beat Beach Club te vinden met een zoutwaterzwembad. In de zee ligt een wipeout parcours dat je voor HRK 60 een half uur of HRK 70 een uur kunt doen.

Piazza, het centrale plein ligt in feite in het midden van de camping daar is ‘s avonds het entertainment met een terras, restaurant (pizza&pasta) en kleine winkeltjes met oa ijs, bakker, wijn, bier, kapsalon, souvenirs, excursies etc. En beneden het plein één van de drie supermarkten en groentemarkt. Een gezellig plein. Aan de andere kant ligt Maro kinderclub waar het entertainment voor de kids is. Verder heb je verspreid over de camping nog diverse restaurants. Erg handig, verspreid over de camping vind je diverse bakkertjes waar je elke ochtend heerlijk vers brood en ander lekkers kunt halen. Geen lange rijen bij de enige bakker op de camping.

Er is volop animatie op de camping voor elke leeftijd is er wel iets te vinden. Voor kleine peuters maar ook voor tieners. De Maro Babyclub, Maro kids en de Teenlounge. Elke avond is er entertainment op het plein Piazza, dit kan een show zijn of een band. In het Lanterna Theatre draait vaak een film of er is een Google show. Bij het VSportpark kun je oa tennissen, voetballen, basketbal, skaten, midgetgolfen en kun je een workout, yoga of dansles volgen.

Houd je niet van een grote camping kies dan voor een kleine Boutique camping of verblijf in één van de accommodaties in zone K. Wij hebben genoten van ons verblijf op camping Lanterna! Wil jij ook naar Kroatië, wij kunnen je helpen een geschikte reis samen te stellen of je nu in een hotel, resort of op een camping wilt verblijven maar ook als je een rondreis met auto of camper wilt maken.

Nog een paar kleine tips voor als je met de auto vanuit Nederland naar Kroatië reist, neem € 0,50 mee voor de toiletten. Onderweg betaal je in Oostenrijk 2x tol € 12,50 en € 7,50 bij de Karawankentunnel.Meer lezen over Kroatië, kijk dan ook eens op deze website https://croatia.hr/nl-NL